Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Održana manifestacija Pokrenimo srce Doma zdravlja Subotica
  I deca spašavaju živote
  25.10.2016.

  Manifestacija „Pokrenimo srce", u organizaciji Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Subotica, održana je po treći put u Subotici, u utorak, 18.  oktobra.

  Akcija koja se održava u nedelji posvećenoj resustitaciji na predlog Resustitacionog Saveta Evrope, sa ciljem podizanja svesti građana o značaju pravovremenog reagovanja u slučajevima zastoja srca, imala je veliku posećenost Subotičana na glavnom gradskom Trgu.

  4535_1.jpg

  Lekari Doma zdravlja Subotica kažu da je naučno dokazano da kod vanbolničkog srčanog zastoja, kada iznenada dolazi do prekida rada srčane aktivnosti, jedina pomoć koja može da utiče na preživljavanje je aktivno učešće građana.

  - Ukoliko se u iznenadnom srčanom zastoju, nakon već nekoliko minuta ne počne sa merama osnovne životne podrške, dolazi do nepovratnih promena na moždanim ćelijama i one izumiru.  Zbog toga je i predložena ova akcija širom Evrope „Pokrenimo srce", da se utiče na svest građana da oni budu društveno odgovorni i da pomažu svojim najmilijima, svojim radnim kolegama i praktično svakom ako su prisutni u momentu nastanka kolapsa, odnosno kada se osoba sruši i nastupi srčani zastoj - rekla je prim. dr Kornelija Horvat Jakšić, koordinator manifestacije, i načelnica Službe hitne medicinske pomoći u subotičkom Domu zdravlja.

  Ovogodišnja manifestacija „Pokrenimo srce“ posvećena je školskoj deci, te se edukacija sprovodi još od prošle nedelje i u subotičkim školama.

  - Škole su odlična mesta za KPR treninge, odnosno kardiopulmonalnu reanimaciju, jer se program može realizovati sa malo ulaganja, a postižu se veoma dobri rezultati. Godišnje je dovoljno dva sata treninga, a optimalna dob je uzrast od 12 godina.  Pripreme za ovu manifestaciju smo započeli još pre desetak dana, zahvaljujući i lokalnoj samoupravi, odnosno Gradskom veću zaduženom za školstvo.  Uputili smo dopise svim školama da se odazovu manifestaciji.  Deca su se javljala odnosno škole su se prijavljivale, edukovano je preko dvesta dece za ovih desetak dana, koji su zajedno sa Službom hitne medicinske pomoći odnosno zajedno sa našim tehničarima prošli kroz vežbu KPR-a u upravi Doma zdravlja.  Deca su bila veoma zadovoljna i zainteresovana, a odziv je bio odličan. I akcija na Trgu dala je dobre rezultate, okupila je brojne posetioce kao i školarce i sve zainteresovane sugrađane. Na licu mesta uz naše stručne edukatore obavili smo pokazne vežbe spašavanja kod srčanog kolapsa i druge, a veliko interesovanje pokazala su i prisutna deca i školarci - dodala je dr Mihaela Budimski, pi-ar Doma zdravlja.

  Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja podsetila je da se kontinuiranom edukacijom KPR-a školske dece, povećava broj građana koji su spremni da započnu KPR, dok ekipa Hitne pomoći ne stigne.

  - Naravno da je bitna je i saradnja sa dispečerom, a tu smo i mi, odnosno ekipa, da nauči našu decu da reaguju u takvim kriznim momentima - rekla je Nataša Aleksić.  Manifestaciju „Pokrenimo srce“ podržalo je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa kompanijom ASB i IDC. Kompanija je donirala jedno sanitetsko vozilo za Službu hitne medicinske pomoći, a Gradu je pružena pomoć u opremi i ljudskim resursima.  Podršku osnovcima i srednjoškolcima na glavnom gradskom Trgu pružio je i naš zlatni olimpijac, Davor Štefanek.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja