Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Gradski stadion u Subotici dobija potpuno novu fizionomiju
  Stubovi postavljeni, reflektori do kraja godine
  27.10.2016.

  • Gradski stadion u Subotici dobija potpuno novu fizionomiju – četiri stuba od po 26 metara su postavljena, a do kraja godine, kako saznajemo od nadležnih, očekuje se da sa njih i zasija svetlo.

  Projekat postavljanja reflektora aktuelan je već gotovo pet godina, odnosno od momenta kada su u Fudbalskom savezu Srbije najavili da će samo oni stadioni koji ispunjavaju niz uslova (između ostalog i mogućnost igranja noćnih utakmica) moći da budu domaćini mečeva Super lige Srbije. Takva odluka je postala aktuelna pogotovo ove sezone (Spartak je morao da igra van Subotice tokom letnjih dana), a ubrzani radovi na rešavanju nasleđenih problema konačno dobijaju i konačne termine završetka posla.

  4540_1.jpg

  Prvi deo gotov

  – Nakon silnih problema sa projektom za izgradnju stubova uspeli smo da podignemo sva četiri, a sa postavljanjem zaštitnih ograda oko njih taj deo posla je završen – ističe Nemanja Simović, član Gradskog veća Subotice zadužen za sport i omladinu.

  4540_2.jpg
  Robert Tot

  Međutim, stubovi su tek prvi deo posla, a sada valja uraditi električne instalacije, neophodne za postavku reflektora.

  – Problemi su nas sačekali i kod drugog dela, jer je analiza projekta elektro-instalacija utvrdila da i ovde ima grešaka.  Nije, na primer, predviđena ugradnja agregata, nisu bili dobro predviđeni strujni ormani...  I taj projekat je sada dorađen, u sredu, 19. oktobra potpisani su ugovori o formiranju Komisije za tehnički prijem i Komisije za nadzor za izvođenje elektro-radova.  Zamoljeni smo da ne radimo ništa dok ne prođe utakmica između Spartaka i Crvene zvezde, reč je o utakmici visokog rizika zbog očekivano većeg broja gledalaca, a već u ponedeljak, 24. oktobra, kreću radovi na kopanju kanala i polaganju elektro- kablova. Čeka nas i potkopavanje severne tribine, da se kablovi sprovedu do trafo stanice koja je, uz podršku Elektrodistribucije već ojačana i pripremljena za ono što joj sledi – nastavlja Simović.

  Rebalansom budžeta obezbeđena su sredstva za nabavku agretata, otvaranje javne nabavke je 14. novembra, a do tada, ukoliko vreme posluži, biće završen i dobar deo elektroradova.

  – Same sijalice se nalaze u magacinu u Staroj Pazovi, u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije, a po okončanju neophodnih elektro-radova stižu stručnjaci iz „Filipsa” koji će se pozabaviti njihovim optimalnim pozicioniranjem. Inače, reč je o ljudima koji su već radili na stadionima u Srbiji, Užicu, Novom Sadu, Novom Pazaru...

  Svetlost do zime

  Konačno, na pitanje kada će reflektori i zasijati, Simović odgovara.

  – Imamo najavu da će vreme poslužiti i tokom nastavka oktobra i novembra, pa očekujemo da do zime sve i bude gotovo, pa da na proleće, u dogovoru sa Spartakom i Fudbalskim savezom Srbije, vidimo koja bi to bila idealna utakmica za promociju novih reflektora.

  Uz sve projekte, dorade, prerade, izvođenje radova, ceo posao oko postavljanja reflektora koštaće oko 40 miliona dinara.  To je ozbiljna cifra, ali to nije sve što se radi i što će se raditi po pitanju sportske infrastrukture.

  Ulaganje u štednju

  4540_3.jpg
  Nemanja Simović

  – Projekat oko podizanja reflektora na Gradskom stadionu se odugovlači već godinama unazad, a sada nam je svima drago što mu se konačno vidi kraj. U međuvremenu je urađeno dosta posla na poboljšanju uslova na svim sportskim objektima koji su pod našom ingerencijom. Upravo je na Gradskom stadionu renoviran srednji deo svlačionica koje koriste mlađe kategorije, a na putu smo da tamo i obezbedimo grejanje uz pomoć električnih kotlova – ističe Robert Tot, direktor JKP „Stadion”.

  Radova je bilo dosta i u Hali sportova, a kako se to da primetiti, većina je usmerena ka ostvarivanju uštede.

  – U maloj sali je izvršena zamena dela osvetljenja, kroz postavljenje novih led reflektora.  Naručili smo i izradu dva projekta, jedan koji će se baviti nastavkom radova u maloj sali i drugi koji će obuhvatiti promenu celokupne rasvete u velikoj sali. Postojeći reflektori su stari, veliki su potrošači, a i teško je pronaći nove sijalice za njih. Sa postavljanjem nove led-rasvete očekujemo uštedu na potrošnji struje oko 40-50%, ali i uštedu kroz duži vek sijalica.

  Kako je to Tot najavio u prošlom razgovoru za „Subotičke novine”, uslediće i zamena balona na bazenu u Dudovoj šumi.

  – Očekujemo da novi balon stigne 15. novembra. Novi balon ima garanciju od 10 godina, a rok trajanja oko 40 godina. Ima duplu membranu, što donosi uštedu od oko 40% na polju grejanja.  Postojeći balon je izuzetno porozan, moramo non-stop da grejemo da bi temperatura bila na optimumu, a novi balon je i veoma bezbedan. Dobra stvar je i što je novi balon danju providan, pa ne treba paliti svetla, a to je opet ušteda.

  Zimski sportovi

  I ove, kao i ranijih godina, poklonici zimskih sportova „gledaju u nebo” čekajući da temperature padnu, ali i gledaju u nebo tokom treninga i utakmica. Tako će biti i predstojeće sezone, ali postoje informacije da će i u ovom delu sportske infrastrukture doći do poboljšanja.

  – Nabavili smo novu- staru rolbu. Nova je za nas, pogotovo u odnosu na ono što smo imali, a reč je o rolbi koji smo kupili u Levicama. Oni su, naime, obezbedili novu, a nama stiže njihova rezervna, ispravna, održavana, sa gotovo novim noževima za led, i po veoma povoljnoj ceni. To će svakako značajno unaprediti led. Postoji, međutim, i ozbiljan problem koji, nadamo se, neće ugroziti početak sezone. Naime, od postojeća četiri kompresora koji služe za hlađenje, jedan se pokvario.  Iznos popravke će biti oko milion dinara, već smo uplatili avans, a nadamo se da će biti osposobljen na vreme, jer se bojimo da će bez njega biti teško „napraviti” led u za to predviđenom roku – nastavlja Tot.

  Da hokejaši i klizači, uostalom i svi građani koji vole zimske sportove, mogu da se nadaju boljim uslovima potvrđuje i Simović.

  – Izrađen je kompletan projekat za pokrivanje Stadiona malih sportova, čeličnom konstrukcijom sa „ferari” platnom (platno koje propušta svetlost, ali ne i toplotu), čime bi se sezona produžila za četiri meseca u odnosu na postojeću. Izvođenje radova je projektovano na oko 20 miliona dinara, ali treba znati i da bi se duže mogli naplaćivati termini za klizanje.  Postojala je dilema od ranije sa protivpožarnim zahtevima, pogotovo u slučaju kada bi se u tom objektu održavali koncerti, ali je to sada rešeno propisivanjem odgovarajućih uslova.  Takođe, projekat podrazumeva i stavljanje nove rasvete, čime bi se umanjio značajan trošak sa funkcionisanje postojeće dotrajale.

  Bolji uslovi i za atletiku

  Odmah nakon završetka radova na postavljanu reflektora, Gradski stadion bi, kako je najavljeno, moga vrlo brzo da čeka nove majstore.

  – Prilikom nedavne posete Igora Mirovića, predsednika Vlade AP Vojvodine, dobili smo potvrdu da je u razgovoru sa Vanjom Udovičićem, ministrom za sport i omladinu Republike Srbije, utvrđeno da će u 2017. godini prioriteti za izgradnju novih atletskih staza biti Subotica i Zrenjanin.  Idejni i glavni projekat radi Atletski savez Srbije, a naša obaveza je da izradimo katastarsko-topografsku podlogu. Taj deo posla smo već uradili, sve je kod ljudi iz Atletskog saveza Srbije koji kreću u izradu projekata, a plan je da radovi budu okončani već naredne godine. Uz reflektore i novu atletsku stazu Gradski stadion u Subotici će poprimiti sasvim novi izgled – govori Simović i dodaje:

  – Grad Subotica ponovo ima nekoliko projekata sa kojima ide i mogućnost da se kandiduje kod viših organa vlasti, pa i za realizaciju IPA projekata, a to je i preduslov da bi se nešto i moglo očekivati. Lepe vesti su što je projekat već završen po pitanju pokrivanja klizališta, odnosno što je već počeo za izradu nove atletske staze.

  Mali fudbal

  U razgovoru za „Subotičke novine” Robert Tot ističe da su JKP „Stadion” već počele pripreme za organizaciju tradicionalnog Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, koji bi trebalo da traje od početka decembra do sredine januara. Takođe, saznajemo i da postoji ideja da se postojeći balon sa bazena prebaci na teren u Prvomajskoj ulici, čime bi se produžila i sezona ljubiteljima malog fudbala.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja