Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Sedmi internacionalni džez festival u Subotici, počinje 27. oktobra
  Velike svetske zvezde na Jazziku
  27.10.2016.

  • Sedmi Internacionalni džez festival "Jazzik", održaće se 27. i 28. oktobra, a pamtiće se po nastupu velikih svetskih zvezda kao što su Yellow Jackets, Kochetov quartet, Nikoletta Szöke. Prve večeri, Jazzik će biti održan na sceni Dečijeg pozorišta, a dan kasnije u Velikoj većnici Gradske kuće

  4541_1.jpg
  Yellowjackets

  Ovogodišnji Internacionalni džez festival "Jazzik", održava se u Subotici sedmu godinu zaredom , a otvaranje je zakazano za 27. oktobar. Festival traje i narednog dana, 28. oktobra, a pokrovitelj izuzetnog džez događaja je Američka ambasada u Beogradu, Erste banka i Grad Subotica.

  Sanja Bunford, producent Festivala istakla je i novinu oko promene lokacije održavanja Džez festivala u Subotici, ali je naglasila i da je kvalitet Festivala i ove godine bio prioritetan, uprkos činjenici da je sve manje podrške i finansija za nekomercijalne projekte, poput ovog.

  - Posetioci će ove godine prisustvovati otvaranju Festivala u prostoru Dečjeg pozorišta, gde će nastupati svetska imena džez muzik, a narednog dana koncert će se održati u Velikoj većnici Gradske kuće.  Pored koncerta, biće organizovane radionice za sve ljubitelje džez muzike, u Klein Hous-u, a zainteresovani će besplatno moći da učestvuju na tim radionicama.  Ljubitelji džeza i zainteresovani građani imaju priliku da vide i izložbu slika, autora Zlatka Štrickog. Izložba je organizovana povodom Festivala, u Američkom kutku, koji inače slavi deceniju od otvaranja, a gde posetioci mogu da kupe i karte za Džez festival.

  4541_2.jpg
  Kochetov kvartet

  Festival organizuje Udruženje "Jazzik", sa suorganizatorima Američkim kutkom, Dečjim pozorištem, Klein Hous-om, Muzičkom školom i drugim partnerima. Već odnegovanoj publici Džez festivala u Subotici poznato je, prema rečima umetničkog direktora Festivala Gabora Bunforda, da Jazzik neguje mejnstrim pravac u džezu, obraćajući se široj publici sa željom da ga približi većem auditorijumu.

  - Ove godine Subotičane ćemo obradovati vrhunskim programom, i dovedemo još veći broj posetilaca koji nisu do sada prisustvovali Festivalu. Muzika će biti programski dostupna i kao šansa najmlađim i najboljim muzičarima, da sviraju pred velikim muzičarima. Nastupiće i mladi učesnici Muzičke škole, vrhunski džez umetnici, orkestri i kvarteti iz Beograda, Vršca, Budimpešte i drugih, dok će nastupi u velikoj Većnici takođe omogućiti izvođačima izuzetne uslove za kvalitetan nastup, istakao je pored ostalog Gabor Bunford.

  Goran Evetović je podsetio, da je značajna edukacija učenika Muzičke škole, koji ranije imaju priliku da razumeju kvalitetnu džez muziku, da su održane stotine radionica, a da su đaci imali prilike da prisustvuju i mnogim tonskim probama.

  - Značajno je da ovo nije samo subotička priča, džez odsek u Subotici je ovde Centar džeza, a okupili smo i učenike drugih škola iz Sombora, Apatina, Kanjiže i drugih mesta, koji su rado dolazili u subotički Centar džeza, podseća Evetović.

  Sanja Bunford je podsetila da je Jazzik rezultat ujedinjene podrške više ustanova kulture u Gradu, ali i velike medijske podrške.

  4541_3.jpg
  Nikoletta Szoke

  - Jazzik je jednostavno rezultat volje i rada. On je utočište umetnika, profesionalnih i onih koji su to u duši. Edukativni i promotivni program su suština ovog projekta, a cilj je da u budućnosti odneguje džez scenu u smislu novih umetnika, kompozitora, pa i buduće publike. Za mlade muzičare, ovo je jedinstvena prilika za usavršavanje, da budu edukovani i dožive svetsku scenu u sopstvenom okruženju.  Internacionalna saradnja je jedan od ciljeva Festivala, kao i podsticaj saradnji kulturnih institucija u zajedničkim projektima, uz akcenat na edukaciji.  Obraćamo se i deci najranije dobi, a izdat je i album originalnih kompozicija Junior Jazzik. Izdali smo i debi album za subotičkog kompozitora džeza Miodraga Marjanova, kao i nekoliko promotivnih kompilacija lajv izvedbi sa Jazzik -a. Publika Festivala je takođe edukovana,a gosti Festivala je smatraju neverovatnom džez publikom koja učestvuje u muzici.  Podršku projektu su pružile ne samo ustanove nego i neka preduzeća, što nam je omogućilo da dovedemo ipak velike zvezde na ovogodišnji Jazzik, kaže Sanja Bunford.

  Da je Jazzik postao kvalitetna internacionalna priča, iz godine u godinu potvrđuje sve veći broj posetilaca na subotičkom Džez Festivalu, koji prenose svoj doživljaj muzičke priče i onima koji žele prvi put da prisustvuju Festivalu

  4541_4.jpg

   

  Karte u Američkom kutku

  Sanja Bunford je navela da je prodaja karata za oficijelni deo programa, u Američkom kutku.

  Komplet za dva dana košta 1000 dinara, a pojedinačne ulaznice za prvo veče Džez festivala 350 dinara, a 650 dinara za program druge večeri Jazzika, koji će se održati u Velikoj većnici.

  Zvezde na Jazzik-u

  —Iako smo i do sada dovodili izvođače koji su dobijali Gremi nagrade i vrhunske muzičare svetske ali i domaće scene ( Al Foster, Wallace Rooney, Carla Cook, Hamleto Stamato, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov...) ove godine definitino imamo najveće zvezde do sad. „Yellowjackets“-i su sastav koji za sobom ima 35 godina zajedničkog muziciranja, 26 izdatih albuma, 5 Gremi nominacija i 2 osvojena Gremija! Nikoleta Seke je osvajala više vokalnih nagrade, proglašena je najboljim džez vokalom u Motreu kao i najboljom džez pevačicom Mađarske, a Maks Kočetov je okupio vrhunske domaće muzičare. Pored njih nastupiće i mladi subotički talenti. U svakom slučaju, i ove godine Jazzik nudi izuzetan i kvalitetan program, slušljiv, melodičan i prepoznatljiv.

  I kao što bi Luj Armstrong rekao: „To jazz or not to jazz – there is no question“!, kaže Sanja Bunford, producent festivala

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja