Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Privrednici za iskorak, u upravljanju otpadom
  29.10.2016.

  Projekat „Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom“, prezentovan je 25. oktobra, u Gradskoj kući, a prisustvovali su privrednici, zvaničnici, gosti i predavači.  Projekat realizuju Udruženje „Mladi rade“ iz Kikinde i Unija poslodavaca Vojvodine, a poruka sa skupa je da je potez i na privrednicima, da načine "iskorak" u zaštiti životne sredine!

  4549_1.jpg
  Za odgovorniji odnos privrednika prema zaštiti životne sredine

  Realizaciju projekta „ Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom“ podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a vrednost mu je oko milion dinara.  U okviru projekta, biće održano sedam skupova, na teritoriji Vojvodine, a ovonedeljnom skupu u Subotici organizatori su takođe Udruženje „Mladi rade“ iz Kikinde i Unija poslodavaca Vojvodine.

  Projekat su predstavili svojim izlaganjima na temu društveno odgovornog poslovanja, u oblasti zaštite životne sredine i primerima dobre prakse, Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog upravnog okruga, Stanko Krstin, iz Unije poslodavaca Vojvodine, Nikola Stepanov, predstavnik „Mladi rade“, jedan od koordinatora Projekta, Radmila Šerović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom), Ivan Đuričković iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine (Odeljenje za hemikalije) i Vladimir Babić, iz ’’Eko Hemika’’.  Bilo je reči i o obavezama poslodavaca u toj oblasti i uticaju na poslovanje.

  Cilj projekta je da edukacijom različitih subjekata u društvu, doprinese odgovornijem odnosu prema zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom. Poslodavcima na skupu su predstavljena tri zakona iz te oblasti, a jedna od poruka je da zakoni o zaštiti životne sredine, upravljanju otpadom i hemikalijama obavezuju privrednike na odgovorno ponašanje.  Naglašen je i značaj sesija, poput ove u Subotici i drugim gradovima u Vojvodini, a rečeno je da one „privrednike mogu da motivišu, da naprave korak više u društvenoj odgovornosti i direktno se uključe u aktivnosti, čiji je cilj zaštita životne sredine".

  Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine najavio je da u će okviru ključne teme, zaštite životne sredine, privrednicima prezentovati Zakon o hemikalijama, o upravljanju otpadom i o ambalaži i ambalažnom otpadu.

  - Ovi zakoni se tiču svih nas, ali njihovo sprovođenje zavisi i od poslodavaca. Edukujemo poslodavce, uputima na obaveze iz te oblasti i šta bi trebalo da rade da bi poštovali pomenute zakone.  Cilj projekta "Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom" je da osim stručnjaka, nevladinih organizacija i građani doprinesu odgovornijem upravljanju otpadom, rekao je Krstin.

  Očekuje se da će sedam sesija po gradovima, privrednike motivisati za angažovaniji pristup u zaštiti životne sredine.

  - Svi smo u problemu, ako ne podižemo svest i ne sprovodimo zakone iz ove oblasti. Kada činimo štetu životnoj sredini, posledice su dugoročne i za nas i naše potomstvo. Nama je, kao civilnoj organizaciji, važno da se podigne svest o važnosti odgovornog upravljanja životnom sredinom i da se uradi i više od zakonskih obaveza, da pomognu civilne organizacije koje se bave životnom sredinom, istakla je pored ostalog, Marija Srdić iz Udruženja „Mladi rade“ .

  Projekat “Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom, realizuje se i sa osnovnim školama Sveti Sava (Kikinda), Vasa Stajić (Novi Sad), Jovan Cvijić (Zrenjanin) i Sever Đurkić (Bečej) i kompanijama Eko hemik (Novi Sad), Scan metals (Temerin) i SCT Cert (Kikinda).  Projekat je vredan tačno 1.027.000 dinara, a podržalo ga je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa 656.000 dinara, dok su nosilac projekta i partneri obezbedili 371.000 dinara. Generalni cilj projekta je da kroz informisanje i edukaciju doprinese izgradnji odgovornosti za postupanje sa otpadom i povezivanju različitih aktera u zajednici - privrednih subjekata, stručnjaka, OCD i građana, pre svega dece i mladih, uz rukovođenje principima Tematske strategije EU o otpadu, koja afirmiše smanjenje količine otpada i uvođenje čistije tehnologija i inicira kampanje širenja javne svesti kao i aktuelnom Strategijom o upravljanju otpadom Republike Srbije.

  Očekuje se da među direktnim korisnicima bude najmanje 1300 učenika i nastavnika osnovnih škola, 140 predstavnika kompanija, kao i grupa mladih stručnjaka za oblast zaštite životne sredine, istaknuto je pored ostalog na sesiji u Subotici.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja