Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Trodnevni skup u Subotici: “Podizanje kapaciteta lokalnih zajednica u odgovoru na vanredne situacije”
  Subotici sredstva za krizne situacije
  31.10.2016.

  • U Subotici je održan trodnevni trening pod nazivom „Podizanje kapaciteta lokalnih zajednica, u odgovoru na vanredne situacije”, sa ciljem da se primenjuju obaveze iz Zakona, koje efektnije treba da primenjuju i štabovi za vanredne situacije
  • Lokalne samouprave koje učestvuju u obuci, dobiće opremu u vrednosti od 10 hiljada dolara za reagovanje u kriznim situacijama.

  4556_1.jpg

  Organizator skupa je Fondacija Ane i Vlade Divca, uz podršku USAID-a. Dr Proda Šećerov, koji je spoljni saradnik za poslove odbrane i zaštite Beograda, istakao je značaj upravljanja u vanrednim situacijama. On objašnjava, da je veoma bitno, da se svi učesnici u vanrednim situacijama upoznaju sa Zakonom o vanrednim situacijama.

  „Cilj treninga je da lokalne samouprave na određeni način shvate svoje obaveze koje proističu iz Zakona o vanrednim situacijama iz člana 15, dok je uži cilj da rukovodstvo ili štabovi za vanredne situacije takođe shvate obim posla i zadataka koje oni imaju u svojoj nadležnosti, prema pomenutom zakonu. Smatramo da samo obuka neće biti dovoljna, stoga smo im mi pripremili i ostavili zvanične priručnike”, objašnjava dr Proda Šećerov.

  Predstavnici štabova za vanredne situacije istakli su, da je problem što se članovi stalno menjaju i da bi to trebalo da se promeni.

  „Boljka štabova je što se ljudi često menjaju i na taj način odnose svoje iskustvo i znanje, koje su stekli, na žalost, u nekim vanrednim situacijama, a i na određeni način ne mogu da ih prenesu dalje na nove ljude koje je škupština imenovala. Mislim da će taj problem sagledati u narednom periodu zakonodavac i da će ga na neki način rešiti”, ocenio je dr Proda Šećerov.

  Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Ilija Đukanović objašnjava, da se treninzi održavaju na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji grada Subotice i Fondacije Ane i Vlade Divca. Obuka se drži za poverenike civilne zaštite, štabova za vanredne situacije i radne grupe za migracije.

  „Rezultat ovog treninga biće izdajanje sredstava za lokalnu samoupravu, u visini od 10.000 dolara, za kupovinu opreme.  Treninzi imaju za cilj da identifikujemo potrebe, kako bi lokalna samouprava lakše definisala zahteve.  Ono što sigurno znamo, pošto ovo i jeste projekat podrške lokalnim zajednicama, kao odgovor na izbegličku krizu, Subotica jeste mesto koje je pogođeno ovim procesom i sigurno će deo opreme biti iz tog domena. Videćemo da li će to biti vozila, ili oprema za ustanove koje učestvuju u toj oblasti štaba za vanredne situacije, jer su i oni iskazali svoje potrebe oko problema u kriznim sitacijama”, rekao je član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja.

  Učesnici treninga upoznali su se sa zakonskim okvirom za reagovanje u vanrednim situacijama, prema Zakonu o vanrednim situacijama.

  „Ovi treninzi su bitni kako bi pojačali kapacitete lokalnih samouprava, za reagovanje u vanrednim situacijama, a ne mislim samo na izbegličku krizu, koja je trenutno aktuelna, nego i na vanredne situacije u najširem smislu, koje propisuje zakon. Cilj projekata je da se ojačaju kapaciteti lokalnih zajednica i po završetka treninga, gradu Subotici sleduju sredstva od 10.000 dolara, za kupovinu opreme za delovanje u vanrednim situacijama”, podvukao je koordinator projekta, Miloš Živković.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja