Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Anketa
  31.10.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Što ti je ta sloboda mišljenja i njegovog saopštavanja! Možeš da misliš šta hoćeš, čak to i javno da saopštiš - i nikom ništa!

  Da, ali kako sagledati ta razna mišljenja? Jedan od načina je, recimo, anketa. Pa tako, jedne novine, sad skoro, postavile svojim, kažu, najmnogobrojnijim čitaocima sledeće anketno pitanje: „Preti li Srbiji – fašizacija?“

  4557_1.jpgJa samo što nisam pao u nesvest! Kakvo je to pitanje, da Bog sačuva?

  Kao prvo, mene je zanimalo da saznam, ali tačno – šta je fašizam.  Kad meni matorom nije više jasno (godine su učinile svoje), kako li je tek ovim mlađima koji ga (toga fašizma) ni omirisali nisu, mislim u izvornom obliku. A šta je izvorni oblik. Ajd u Google da vidimo.  Kaže:

  „...Fašizam je naziv za ideologije i pokrete koji smatraju kako je država temelj ljudskog društva, odnosno institucija koja treba da u potpunosti nadzire svaki aspekt društvenog života.  Fašizam je ime dobio po pokretu koga je u Italiji osnovao Benito Mussolini i koji je bio na vlasti od 1922. do 1943. godine. Fašizam je poslužio kao inspiracija za mnoge druge pokrete u Evropi i svetu pre drugog svetskog rata, od kojih je najpoznatiji nacionalsocijalizam koji je vladao Nemačkom od 1933. do 1945. godine.

   Fašistički režimi i pokreti su se razlikovali od zemlje do zemlje, ali im je zajedničo bilo stavljanje države iznad pojedinca i njegovih prava, politički sistem izgrađen oko jedne stranke i jednog vođe, te korporativni ekonomski sistem kome je cilj bio postići harmoniju između različitih društvenih klasa....“ Tako piše na Google-u.

  Šta da vam kažem, dalje nisam smeo da čitam. Zar da nama preti sistem izgrađen oko jedne stranke, i jednog vođe? Ne mogu da verujem!...

  Doduše, slutim kakav bi odgovor mogao biti, ali ko sam ja da nešto (bilo šta) slutim? Pa ovo anketno pitanje, evo, prepuštam vama. Dakle, preti li nam, ili ne?... Šta vi slutite?...

  Šuma

  Ali, ajmo mi na lokalne teme, manimo se teških pitanja i anketa.  Uostalom, pomenutu anketu su pokrenule novine, ja sam samo ostao zatečen, i to je sve. Ali, mišljenje ( pa čak i razmišlljanje!) i dalje mi ne da mira.

  Dakle, evo novog pitanja, ali sad lokalnog: zašto se Dudova šuma zove baš „dudova“, iako u njoj nema nijednog duda? Zašto je i Mađari ne zovu tako – Eperfa-erdő - nego je zovu – Séta-erdő, to jest Šumsko šetalište, ako se malo slobodnije prevede?

  Budući da pojma nisam imao, pustio sam misli da slobodno lutaju, i evo do kakvih sam pretpostavki došao. Prvo, u Dudovoj šumi, kako sam još odavno zapazиo, najupečatljivije drvo je hrast, iako ima i drugih vrsta. A kako se hrast zove u većini slovenskih jezika? Zove se dub! Otuda i Dubrovnik ima (verovatno) veze s hrastom, zatim razne dubrave, pa tako i Jan Rohač, češki srednjevekovni protestant rođen u tamošnjem mestu - Duba. A i moji preci koji su se prezivali Dubec.

  Pa sam onda zakljkučio da se Dudova šuma zove tako zbog slovne greške. Trebalo ju je nazvati Dubova šuma!

  Evo, vidite, kako čovek daleko može da stigne ako se neodgovorno prepusti razmišljanjima. Možeš misliti – je li Dudova ili Dubova šuma? Koga je briga za to?...Međutim je li, kako i rekoh, mišljenje je slobodno, čak je i dozvoljeno, tako da je, na kraju krajeva – sve u najboljem redu...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja