Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Počinje sanacija unutrašnjosti subotičke Sinagoge
  Posle 40 godina izvestan kraj uređenja
  02.11.2016.

  Posle 40 godina povremenih radova na uređenju Sinagoge u Subotici kompletna sanacija objekta biće završena 31. decembra 2017. godine.

  Radove na uređenju unutrašnjosti jednog od najlepših sakralnih objekata u ovom delu Evrope finansira Vlada Mađarske koja je obezbedila oko dva miliona evra, a planirano je da rekonstrukcija započne iduće sedmice.

  4565_1.jpg  Poslednje četiri godine se radilo na uređenju fasada, a pre toga je saniran krov objekta koji je izgrađen 1902. godine.

  - Mađarska Vlada uz pomoć Nacionalnog saveta Mađara (NSM) prosleđuje novac za radove. Najvažnije je što konačno znamo da je rok za kompletan završetak kraj sledeće godine i što je to sada izvesno.  Nadam se da će sve biti kako je planirano jer većina Subotičana smatra da je krajnje vreme da počnemo da koristimo Sinagogu u verske i kulturne svrhe – kaže Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine u Subotici.

  4565_2.jpg

  Prema sporazumu koji su prošle godine potpisali grad, Jevrejska opština i NSM narednih 99 godina Sinagogom će upravljati potpisinici, a nesumnjivo je i da će kada objekat zablista u punom sjaju privući veliki broj turista koji je i sada obilaze u velikom broju, čak više od 10.000 gostiju ima godišnje.

  Donacijom Mađarske obezbeđno je i uređenje dvorišta što će promeniti kompletnu sliku tog dela grada.

  4565_3.jpg

  Subotička Sinagoga je izgrađena u stilu mađarske secesije po projektima Dežea Jakaba i Marcela Komora, a radovi na njenoj obnovi počeli su još 1975. godine, ali nikada nije bilo dovoljno novca da se objekat u celosti obnovi. Zbog lošeg stanja UNESKO je objekat uvrstio u najugroženije spomenike kulture.

  - Po završetku unutrašnjeg uređenja Sinagoga će biti prvorazredna kulturno – turistička atrakcija.  U njoj će se održavati kulturne manifestacije najvišeng ranga i imaće stalnu izložbenu postavku – najavljuje Robert Sabadoš.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja