Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Srpska napredna stranka proslavila krsnu slavu Svetu Petku
  Slobodan Milošev predao kumstvo Stevanu Bakiću
  02.11.2016.

  Srpska napredna stranka obeležila je juče svoju krsnu slavu, Svetu Petku, u stranačkim prostorijama, gde je sveštenik Srpske pravoslavne crkve Dragan Stokin osveštao slavski kolač i žito, uz slavsku besedu „Hristos među nama jeste i biće”

  Slobodan Milošev predao je kumstvo Stevanu Bakiću, budućem kumu krsne slave, čestitajući svim članovima Srpske napredne stranke i svim pravoslavnim vernicima koji slave Svetu Petku.

  4566_1.jpg

  —Predajem ti ovaj deo slavskog kolača, brate Stevane i želim da uz blagoslov vodiš kumstvo ove i naredne godine, rekao je Milošev.

  Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao da je krsna slava dan kada se pominju dobre i uspešne stvari, u ugodnoj atmosferi sa gostima i domaćinima.

  —Rezultate i politiku ćemo ostaviti za druge dane, a u ovoj svečarskoj slavskoj atmosferi možemo govoriti o bogougodnim stvarima, druženju, prijateljstvu i vrednostima kojima nas uči i Sveta Petka, zaštitnica žena. Ovde su se okupili svi naši prijatelji iz sfere politike, privrede, sporta, obrazovanja i svih drugih društvenih oblasti i života, rekao je Bogdan Laban, na proslavi krsne slave SNS-a.

  Krsna slava je obeležena kako to nalažu srpski običaji i tradicija, a najistaknutiji članovi Srpske napredne stranke dočekali su svečano goste i svoje članove.  Gojko Radić kaže da je mnogo krsnih slava proslavio, i kada je bio u opoziciji i danas, kada je Srpska napredna stranka na vlasti, ali ipak da je zadovoljstvo videti punu salu prijatelja koji su došli da čestitaju krsnu slavu.

  —Voleo bih da tako i ostane, da krsne slave sjedinjuju ljude, da se ljudi druže, bez obzira na sve razlike i stavove, da svi dođu na slavlje nama i mi njih da posećujemo, da pričamo o običajima, bez obzira na kakvoj smo poziciji u politici, društvu i našoj zajednici, rekao je za „Subotičke novine“ Gojko Radić, nakon osveštavanja slavskog kolača.

  Sveta Petka u narodu poznata kao Paraskeva, poznata je kao hrišćanska monahinja, koja je živela u 11. veku, a po broju svečara je na šestom mestu na listi najvećih srpskih slava.

  Poticala je iz pobožne porodice, iz grada Epivata, koji se nalazi na obali Mramornog mora. Njene čudotvorne mošti prenošene su tokom vremena mnogo puta. Najpre u Carigrad, pa u Trnovo, a na molbu srpske kneginje Milice, mošti su prenete u Beograd. Širom Srbije, nalazi se i veliki broj izvora, koji su posvećeni sv. Petki. Jedan od njih je izvor sv.  Petke na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, gde su njene mošti dugo vremena počivale.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja