Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Preduzeće za proizvodnju kazana za pečenje rakije, obeležilo veliki jubilej - 55 godina od osnivanja
  Bakarni kazani „DES“-a, u prodajnoj ekspanziji u Evropi
  03.11.2016.

  Subotičko preduzeće „DES“, uspešno proizvodi bakarne kazane za pečenje rakije više od pola veka, iako je to i kompanija za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. „DES“ je u Gornjem Verušiću, u sedištu kompanije, obeležio 55 godina od osnivanja preduzeća, a jubilarne nagrade uručene su radnicima Jožefu Antuliću, Marinku Antiću, Josi Suturoviću i Jugici Farkaš, za razvoj proizvodnje bakarnih kotlića i kazana - koji su u prodajnoj ekspanziji u Evropi!

  4568_1.jpg
  Vlasnik, Tomislav Vojnić, i Nenad Ivanišević,
  državni sekretar u Ministarstvu za rad, u pogonu „DES”-a

  Proslavi 55. jubileja od osnivanja preduzeća za proizvodnju rakijskih kazana, u kompaniji „DES“, prisustvovali su predstavnici republičkog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pokrajinskog Sekretarijata za privredu i turizam, Gradskog veća, Nacionalne službe za zapošljavanje, brojne školske ustanove i udruženja. Domaćini su u pogonima, gde vredno i kvalitetno radi 57 radnika, najboljima uručili jubilarne nagrade, a gostima pokazali proizvodne kapacitete, dobre uslove rada u pogonskoj hali, gde radi i oko 70 posto osoba sa invaliditetom.

  4568_2.jpg
  Bakarni kazani putuju u svet

  U kompaniji je održana i Svečana sednica skupštine UIPS-a (Udruženje preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Republike Srbije).

  „DES“ doo, preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, osnovano je 1961. godine. Od osnivanja proizvodi kazane za pečenje rakije, bakarne kotliće, sečke za voće, dok od 2007. godine posluje u okviru LION grupe, sistema koji zapošljava preko 750 radnika a ima 11 članica, DES, Euro Petrol, Euro gas, Euro Petril Trans, Euro Garni Hotel, Euro Steel Centar, Tehnoproces, Minproces, Luka Senta, Transfer R i Integral Inženjering.  „DES“ je kompanija koja trenutno zapošljava 57 radnika, od kojih je 38 osoba sa invaliditetom, što je 67 posto ukupno zaposlenih u tom preduzeću, koje je stoga i član UIPS-a – Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srbije. Pored toga, kompanija aktivno sarađuje sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, Nacionalnom službom za zapošljavanje, školskim ustanovama kao i Udruženjem gluvih iz Subotice.

  Velikom jubileju „DES“-a, prisustvovao je i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je naglasio da socijalno odgovorna preduzeća imaju i da će u budućnosti imati podršku države.

  4568_3.jpg
  Nagrađeni radnici uz podršku
  Ministarstva i vlasnika „DES”-a

  - Ministarstvo svake godine pomaže „DES“ sa 20 miliona dinara, jer se ovde radi i o rehabilitaciji i socijalnom uključivanju ljudi u društvo. Kompanija „DES“ je i primer dobre privatizacije, jer je razvijana produktivnost i proizvodnja, nije zanemaren ni razvoj, pošto je proširen asortiman proizvoda, a takav rezultat su stekli i sa radnicima, od kojih su skoro 70 odsto, osobe sa invaliditetom – istakao je Ivanišević.

  Ivanišević je apostrofirao, da je „DES“ primer, kako bi trebalo da funkcionišu socijalna preduzeća.

  - Zakon o socijalnom preduzetništvu bi trebalo da bude usvojen naredne godine, pa očekujemo da što više ugroženih kategorija stanovništva, ne samo osobe sa invaliditetom, nego i Roma i lica određenih starosnih granica, imaju mogućnosti da se zapošljavaju u preduzećima kakvo je „DES“. Svako preduzeće koje zapošljava osobe sa invaliditetom može da računa na podršku države, sa više od 70 odsto zarade koja se plaća, te uz mogućnost da se uloži novac u razvoj proizvodnje, rekao je Ivanišević.

  U pogonima jednog od najvećih proizvođača bakarnih kazana za rakiju u Evropi rade osobe sa različitim vrstama invaliditeta, koje su prema rečima Dragane Marić, prošle neophodnu obuku i prekvalifikaciju.

  - Većina njih su bivši đaci škole „Žarko Zrenjanin“ i školskog centra „Dositej Obradović“, pa ne čudi da se radnici osećaju kao jedna velika porodica.  Podrška zaposlenima ne prestaje po završetku radnog vremena, već na pomoć stručnog tima oni mogu da računaju kada god je potrebno. Obezbeđen im je topli obrok, prevoz do firme, pa su potpuno prilagođeni radnim obavezama, jer imaju svu potrebnu podršku, ističe Dragana Marić.

  4568_4.jpg
  Više od pola veka uspešne proizvodnje i zadovoljnih radnika

  Marićeva naglašava, da „DES“ kao socijalno odgovorna kompanija omogućuje radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom, njihovu ekonomsku nezavisnost, pružajući im jednake mogućnosti za kontinuirano sticanje znanja i veština.

  - Svi proizvodi kompanije nose žig „FER proizvodi“. Zaposleni su nam različite starosne dobi, imamo starijih i iskusnih radnika, ali i dosta mladih, koji stiču znanja uz iskusnije radnike, jer trenutno nema obrazovnih profila, koji bi osobe sa invaliditetom obučio za ove poslove, objašnjava Dragana Marić, savetnik za integracije na radnom mestu, u toj kompaniji.

  Jubilarne nagrade su, povodom godišnjice, uručene radnicima sa iskustvom i rezultatima, onima koji su zaslužni za razvoj firme. Nagrade u iznosu od 35000 dinara dobili su Jožef Antulić, Marinko Antić, Joso Suturović i Jugica Farkaš.

  - Nije mi teško da radim, dosta sam naučio od starijih radnika, koji uvek priskoče da pomognu, ako bude neki problem. Naučio sam prvo osnovne stvari, kao što je savijanje materijala, ali je za sve ostalo potrebno vreme i vredan rad, kako bi se steklo iskustvo - kaže nagrađeni radnik Jožef Antulić, koji je uz prevodioca za gluvoneme osobe preneo svoje iskustvo, a u kompaniji koja radi više od pola veka, iako gluvonem, Jožef je već stekao četvrt veka radnog staža i kaže da je zadovoljan svojim poslom.

  Kompanija „DES“ danas se ubraja među najveće proizvođače bakarnih kazana za pečenje rakije u Evropi, a uspela je da tradicionalni zanatski proizvod prilagodi industrijskoj proizvodnji, te posluje prema međunarodnim standardima ISO 9001, ISO 14001 i ISO 18001.

  Kazani nastali u Verušiću, u kompaniji „DES“ izvoze se u Mađarsku, Rumuniju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, Hrvatsku, Sloveniju, Češku, a rukovodstvo kompanije ističe, da je u poslednje dve godine, prodaja bakarnih kazana iz „DES“-a u ekspanziji u čitavom regionu i Evropi.

  Vojnić: Na tržištu smo čitave bivše SFRJ

  —Pola veka postojanja i rada preduzeća, kao merilo je obično vezano za berzu, na kojoj se meri stabilnost i životnost preduzeća, u toku trajanja. Naš „DES“ je evo 55 godina na tržištu, na pragu druge polovine veka. Nestala su mnoga veća i značajnija preduzeća od ovog, a sticajem raznih (ne)tržišnih okolnosti, „DES“ je opstao zahvaljujući zaposlenima, kvalitetnom proizvodu i menadžmentu.  „Europetrol“ preduzeće u okviru LION grupe, ove godine slavi 20 godina rada od osnivanja, pa na „DES“ koji slavi 55. godina rada, gledamo sa još većim poštovanjem, jer većina nas je rođena mnogo kasnije. Može se reći da više od pola veka proizvodimo već tradicionalno kvalitetan proizvod, neprevaziđenog standarda, koristan za naše kupce. Posećujemo sajmove u čitavom regionu, na tržištu smo čitave bivše SFRJ, sa imenom i garancijom „DES“ proizvoda, a već treća generacija kupaca pazari naš proizvod. Tek smo se zahuktali u drugoj polovini stoleća, da osvojimo još više kupaca proizvoda preduzeća koje podržava i Ministarstvo za rad. Očekujemo da ubuduće zaposlimo još više osoba sa ivaliditetom i ograničenjima, što više mladih, na korist preduzeću i državi, rekao je u pogonima „DES“-a, povodom proslave velikog jubileja, direktor kompanije Tomislav Vojnić.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja