Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Povećan je broj građana koji podnose zahteve za izdavanje novih, elektronskih zdravstvenih knjižica, kažu u subotičkoj filijali RFZO
  Dnevno i do 400 zahteva
  03.11.2016.

  U subotičkoj filijali RFZO potvrđeno da vladaju gužve zbog većeg priliva građana sa zahtevima za novim zdravstvenim knjižicama.  Dnevno se primi i do 400 zahteva.  Građani pak negoduju zbog dugačkih redova, ali i nepotpune mogućnosti da nove knjižice „iskoriste“ u praksi. Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu najavljuju da će se od polovine novembra prijave za zamenu knjižica moći podnositi i preko portala eUprava.

  4571_1.jpg

  U subotičkoj filijali RFZO svakodnevne su gužve na šalterima zbog predaje zahteva za izdavanje novih, elektronskih zdravstvenih knjižica. Nadležni u toj filijali potvrdili su nam da ima redova i čekanja, jer je, kako su naveli, značajno intenziviran priliv osiguranih lica koja podnose zahteve za izradu novih isprava.

  4571_2.jpg
  Zlatko Marosiuk

  — Obzirom da rok za zamenu sadašnjih zdravstvenih knjižica ističe 31.12.2016. očekuje se da će se ovaj trend nastaviti do kraja godine, pa i nakon tog datuma. U proseku, šalterski službenici dnevno pošalju između 300 i 400 zahteva za izradu novih kartica. Primera radi, samo 4. oktobra, primili smo 319 zahteva. U ovaj broj ne ulaze zahtevi za izradu novih isprava o zdravstvenom osiguranju - kartica zdravstvenog osiguranja (KZO) za zaposlene i članove njihovih porodica, jer su poslati na osnovu zahteva poslodavaca koji se dostavljaju Filijali, a koji se ne obrađuju na šalteru. Uz ovaj posao paralelno se na šalteru obavljaju i prijave i odjave sa osiguranja, overe postojećih knjižica i ostali redovni svakodnevni poslovi. Ovakva situacija nemionovno dovodi do većih gužvi nego što je uobičajeno — rečeno je za „Subotičke novine” u subotičkoj filijali RFZO.

  Mesne zajednice pomažu građanima

  Kako smo doznali, građani mogu podneti zahteve za izradu novih zdravstvenih legitimacija i u svojim mesnim zajednicama, a jedna od takvih je i mesna zajednica Zorka, gde se uz 400 dinara i prikaz stare zdravstvene knjižice ovlašćenom licu, može podneti zahtev, koji se dalje prosleđuje u Filijalu na obradu.

  Time se znatno olakšava postupak sugrađanima oko zamene zdravstvenih knjižica, a u subotičkoj Filijali RFZO su potvrdili ovu mogućnost, ali i precirali uslove.

  - Kartice se ne mogu izraditi u mesnim zajednicama, ali se često postupak zamene pojednostavljuje pomoću zaposlenih u mesnim zajednicama na način da osiguranici koji nisu u mogućnosti da se lično jave u Filijalu, ili im je to iz nekog razloga otežano, daju punomoć drugim licima (često su to zaposleni u mesnim zajednicama, ali to mogu biti i druga poslovno sposobna lica) da u njihovo ime podnesu zahteve za izradu KZO i preuzmu iste kada budu izrađene.  Na taj način Filijala komunicira samo sa jednim, opunomoćenim licem, i smanjuje pritisak osiguranika na šaltersku službu, a s druge strane olakšava postupak zamene onima koji iz nekog razloga nisu u prilici da se lično jave Filijali radi obavljanja zamene zdravstvenih knjižica — tvrde u subotičkoj Filijali RFZO.

  Zaštitnik građana: Nismo imali žalbi

  Građani koji su do sada uspeli da zamene stare, papirnate za nove elektronske zdravstvene knjižice, i dalje se u praksi susreću sa brojnim problemima, jer ne mogu da praktično „iskoriste“ svoje nove zdravstvene legitimacije.  Naime, u mnogim ustanovama i dalje nedostaju čitači elektronskih zdravstvenih kartica, te se građani susreću sa brojnim poteškoćama kada odlaze na preglede, ali i zaposleni takođe, prilikom prijema pacijenata.

  U kancelariji zaštitnika građana su nam međutim, rekli da nisu imali prigovora u vezi sa na gužvama oko predaje i izdavanja elektronskih zdravstvenih knjižica, iako su upoznati da u filijali u Subotici ima gužvi.

  Gradski obdusman Zlatko Marosiuk se posebno osvrnuo na još jedan važan datum a to je kraj godine, kada ističe rok zamene starih za nove lične karte.

  - Niko nije bio da se požali ni na gužve u subotičkoj filijali RFZO, ni na proceduru, niti na tražena dokumenta koja su vezana za nove elektronske zdravstvene legitimacije. Od početka godine nijedan prigovor na tu temu nismo imali. Podsetiću na drugu tematiku, a to je rok za zamenu starih za nove lične karte, jer ukoliko građani to ne urade, 1. januara 2017. godine mogu biti u velikim nevoljama. Za dobijanje nove lične karte potrebni su izvod iz Matične knjige rođenih i Uverenje o državljanstvu.  Trošak vađenja nove lične karte, ako su prethodna dva dokumenta ispravna je oko 2.200 dinara.  Primećeno je od strane nadležne službe MUP-a, naše Kancelarije i službe MKR, da mnogi naši sugrađani nisu upisani u knjigu državljana ili su upisani pogrešno. Apelujemo na sugrađane da i nove zdravstvene legitimacije, kao i lične karte, regulišu na vreme i u roku u skladu sa važećim zakonskim procedurama.  U tom smislu, pozdravljamo ideju da građani te obaveze završe jednostavnije i brže preko mesnih zajednica, koje su preko ovlašćenih lica počele da rade te poslove - objašnjava Zlatko Marosiouk, zaštitnik građana.

  Do početka oktobra poslato oko 84.000 zahteva

  U subotičkoj filijali RFZO je zaključno sa 5. oktobrom ove godine, poslato 83.458 zahteva za izradu novih isprava o zdravstvenom osiguranju - kartica zdravstvenog osiguranja prema Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. U toj ustanovi od navednih zahteva, izrađeno je 67.360 kartica, dok su u Filijali uručene 54.893 nove zdravstvene kartice, podaci su subotičke Filijale RFZO.

  Prijave i preko e-uprave

  Kako je najavljeno iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, građani će moći da se prijave za zamenu knjižica i preko portala eUprava, od polovine novembra. Takođe je objašnjeno, da će biti potrebno šest koraka za elektronsku proceduru zamene postojećih zdravstvenih knjižica za karticu zdravstvenog osiguranja. Iz resornog Ministarstva se apeluje na građane da ne čekaju u dugačkim redovima i time prave gužve, jer će uskoro biti obezbeđena najavljena nova e- usluga za te poslove. Krajnji rok za podnošenje zahteva za izdavanje novih zdravstvenih isprava je 31. decembar, a prema podacima Ministarstva, do sada je zahtev podnelo svega nešto više od trećine građana Srbije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja