Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Komemoracija kod spomenika „Ptica slomljenih krila“
  05.11.2016.

  Kod spomenika „Ptica slomljenih krila“, na Senćanskom groblju, održana je komemoracija žrtvama iz 1944. i 1945. godine, na mestu gde je pre 72 godine ubijeno 978 nevinih ljudi, svih generacija, vera i nacionalnosti iz Subotice i okolnih naselja.

  4577_1.jpg 

  Nova komunistička vlast bez sudskog postupka streljala je krajem Drugog svetskog rata civile mađarske, hrvatske, srpske, bunjevačke, jevrejske, romske, nemačke nacionalnosti i sve druge za koje je smatrala da su bili saradnici okupatora.

  - Pripao mi je tužan zadatak, ali je i velika čast da probudim uspomene na tragične događaje od pre 72 godine. Okupili smo se da bismo se prisećali jedne stravične žetve, žetve smrti, okrutnih događaja kada su zverske horde tadašnje vlasti sejale smrt. Iza svake žrtve je velika porodična tragedija, a cilj našeg okupljanja nije poziv na odgovornost počinilaca, već pomirenje i odavanje pošte. Da bismo gradili budućnost naše Subotice moramo poznavati prošlost i odati poštu onima koji su mogli učiniti mnogo za naš grad, samo da su ih pustili da žive – rekao je na komemoraciji Tivadar Bunford, predsednik subotičke Skupštine.

  Vence su položili predstavnici Gradske uprave na čelu sa Bogdanom Labanom, gradonačelnikom, Ištvan Pastor i delagacija pokrajine, predstavnici ambasada i konzulata Mađarske i Hrvatske, nacionalnih saveta Mađara i Bunjevaca, SVM-a, DSHV-a, Mađarskog pokreta i Gradskog odbora SRS i drugi, dok su građani palili sveće.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja