Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U toku je vakcinisanje građana protiv gripa
  Vakcinu primilo 1.540 građana
  06.11.2016.

  Vakcinisanje protiv gripa u Severnobačkom okrugu je u toku, a građani koji žele mogu da se jave izabranom lekaru da prime dozu. U odnosu na prošlu godinu, stiglo je 10 odsto više doza, a prema rečima lekara, vakcina je korisna i bezbedna. Do sada dato 1.540 doza vakcina, tvrde u Domu zdravlja.

  4583_1.jpg

  Za potrebe Domova zdravlja na teritoriji Severnobačkog okruga krajem oktobra dopremljeno je 5.950 doza vakcine protiv gripa, i to za Dom zdravlja Subotica 4.600 doza, Dom zdravlja Bačka Topola 1.000 doza i za Dom zdravlja Mali Iđoš 350 doza. U odnosu na proteklu godinu, radi se o povećanju količine dopremljenih doza za oko 10%.

  Vakcina bezbedna

  Prema rečima epidemiologa, vakcina je preporučljiva i ove godine, bezbedna je i efikasna u zaštiti od gripa.

  - Za zaštitu od gripa tokom sezone 2016/17 godina, koristiće se vakcina „Vaxigrip“ francuskog proizvođača Sanofi- Pasteur, koja pruža zaštitu od tri različita virusa gripa, odnosno, pruža zaštitu od virusa gripa tip A H1N1, virusa gripa tip A H3N2, kao i od virusa gripa tip B (soj Brisbane). Sastav vakcine je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, i obavezujući je za sve proizvođače vakcina. Treba napomenuti da se poslednjih godina uz ovu trovalentnu vakcinu, pojavila i tzv. tetravalentna vakcina, koja pruža zaštitu od dva različita soja virusa gripa tipa B, koja gotovo u podjednakoj meri mogu biti aktivna tokom jedne zime. Sve ovo govori u prilog tome koliko je tema imunizacije protiv gripa još uvek veoma dinamično područje, jer sam virus nikada ne miruje nego neprestano mutira stvarajući različite sojeve u okviru istoga podtipa virusa, te se i sastav vakcine mora menjati iz godine u godinu. Zbog toga je neophodno svake jeseni još jednom dotaći ovu izuzetno značajnu temu iz oblasti javnog zdravlja, te podsetiti naše sugrađane da na vreme prime vakcinu protiv gripa, najbolje odmah po prispeću iste u Domove zdravlja - kaže za „Subotičke novine“dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Nema neželjenih reakcija, izuzev retkih alergijskih

  Po primanju vakcine, navod dr Bohucki, neophodno je da prođe oko tri nedelje kako bi se stvorio odgovarajući nivo antitela. Vakcina je namenjena svim osobama počev od navršenih 6 meseci života, bez gornje uzrasne granice.

  - Bitno je da osoba u trenutku primanja nema neku akutnu infektivnu bolest, odnosno da nije febrilna, a po prestanku navedenih stanja, osoba može da se vakciniše. Trajna kontraindikacija je postojanje opisane teške neželjene reakcije po ranijem primanju vakcine protiv gripa. Naravno, ukoliko neko po prvi put prima vakcinu protiv gripa ne može da zna da li je alergičan na istu, te se upravo zbog toga, baš kao i u slučaju bilo koje druge vakcine ili bilo kakvog drugog leka u vidu injekcije, ta procedura obavlja isključivo u zdravstvenim ustanovama, kako bi se mogle primeniti odgovarajuće mere u slučaju nastanka neke od, istina retko zabeleženih, težih alergijskih reakcija - objašnjava naš sagovornik.

  Vakcina protiv gripa je besplatna za sve osobe starosti od 65 godina i naviše, kao i za osobe uzrasta od 6 meseci života i starije a koje imaju neko hronično oboljenje respiratornog - astma, hronični bronhitis i slično, ili kardiovaskularnog sistema, bubrežna oboljenja, metabolička oboljenja (u prvom redu dijabetes), ili bilo kakvo drugo hronično oboljenje, pri čemu bi grip kod tih osoba imao daleko težu kliničku sliku. U većini privatnih apoteka, vakcina se može kupiti, ali epidemiolozi savetuju konsultacije sa svojim izabranim lekarima.

  Prema najnovijim informacijama iz subotičkog Doma zdravlja, od kako je počela vakcinacija za građane, od pre nešto više od nedelju dana, dato je oko 1.540 doza, što je relativno dobar odjek za kratko vreme od početka vakcinisanja.

  Vakcina preporučljiva posebno trudnicama

  Grip nije blago oboljenje, i moguća je pojava visoke febrilnosti (i preko 39 stepeni C), kao i nastanak niza komplikacija, upale pluća, dok je, tvrde epidemiolozi, u težim formama bolesti, neophodna i hospitalizacija.  Ovako teška klinička forma gripa ipak uglavnom se javlja ne samo kod osoba starosti preko 65 godina ili kod mlađih koji imaju neko od niza hroničnih oboljenja, nego i kod mladih, zdravih osoba, ali koje su u kategoriji gojaznih osoba, odnosno, nalaze se u izmenjenom fiziološkom stanju kao što je trudnoća. Upravo zbog toga su i trudnice u kategoriji lica koje bi trebale da se vakcinišu, nebitno u kojem su mesecu trudnoće, a vakcina nije kontraindikovana ni tokom dojenja deteta, navode lekari.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja