Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U Subotici uručene nagrade „Radomir Konstantinović“
  Belančić i Šnajder prvi dobitnici priznanja
  10.11.2016.

  Priznanje za najvrednije književno ili filozofsko delo „Radomir Konstantinović“ za 2015. godinu pripalo je filozofu iz Beograda Miloradu Belančiću za delo „Mi pa mi (ili srpskom stanovištu)“ i književniku iz Zagreba Slobodanu Šnajderu za roman „Doba mjedi“.

  Nagrade im je u subotičkoj Gradskoj biblioteci, na petogodišnjicu smrti poznatog književnika i filozofa iz Subotice, uručila prof. dr Latinka Perović, predsednica Saveta za očuvanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića, a umesto Milorada Belančića, koji je bio sprečen zbog bolesti da primi priznanje, nagradu je preuzela njegova supruga Svetlana.

  4596_1.jpg 

  - Iako je prošlo pet godina od smrti Radomira Konstantinovića smemo reći da je on sve to vreme prisutan kroz dijalog u kome se mogu čuti različita stanovišta. Mislim da je dominatno stanovnište kruga koji se okuplja oko njegovog dela i koji neguje njegovo misaono nasleđe, otvorenost duha i kritičko mišljenje. U tom smislu je i nagrada za esej mladima, dodeljena ovog proleća, i nagrada koju sada dodeljujemo lep trenutak u sećanju i oživljavanju njegovog dela – rekla je profesorka dr Latinka Perović i naglasila da je ovo lep dan za srpsku kulturu, lep dan za Novi Sad, koji će biti grad evrospke kulture i može tim povodm smelo da pokaže i delo Radomira Konstantinovića.

  4596_2.jpg

  - Lep je dan i za Suboticu u kojoj je Radomir Konstantinović rođen i koja je uvek sa velikim zanimanjem i velikim pijetetom pratila sve manifestacije koje su bile povezane sa sećanjem na njega – kaže Perović.

  Za Slobodana Šnajdera Konstantinovićeva dela su Biblija.

  - Neću biti lažno skroman i moram reći da se zaista osećam trijumfalno. Silno mi je drago zbog nagrade. Konstantinovića sam čitao oduvek, od kada sam počeo da čitam uopšte, pogotovo od kada pišem. Njegova dela su za mene poput Biblije i mislim da ga dobro poznajem, da znam šta je hteo i zašto su ga mrzeli i poštovali – kaže Šnajder.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja