Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  „Amerikanac“
  22.12.2013.

  Subjektiv

  Piše Tomislav Vojnić

  Različite tradicije, tj. svjetonazori redovno izazivaju gomilu nesporazuma među ljudima koji ih (te tradicije) nose u sebi. Evo, na primer, jedan moj prijatelj iz Vršca, bivši gastarbajter, od kad se vratio u Srbiju, još uvek vozi svoj auto s frankfurtskim tablicama, registrovan na njegovu tamošnju kućnu adresu, to jest na sinovljev stan, koji je ostao da živi u Nemačkoj. I šta se desilo? Desilo se da je moj drugar u Vršcu pogrešno parkirao auto, pa mu stigla kazna – toliko i toliko dinara da uplati na odgovarajući opštinski račun. Ovome, naravno, ni na kraj pameti tako nešto nije palo. Kao, uostalom što ne bi ni bilo kome od nas, da se ne lažemo... Samo ti piši, pa me pronađi, tamo negde u tem Frankfurtu... Međutim, taj Vršac, čudan neki grad, ni pet ni šest - našao neku londonsku(!) advokatsku kacelariju koja je, onda, sinu, u Nemačkoj, nakon odgovarajuće procedure, ispostavila račun na 50 evra, da uplati opštini Vršac, plus još jedan - za troškove advokata. Znači, doskočili našem čoveku, koji je po prirodi takav da voli da zajebe koga god može, prosto mu milo. E, ali onda najčešće plati pet puta više nego da je postupio kako treba. Tako vam je to kad se sudare dve različite tradicije, kako sam već u početku najavio.

  „Amerikanac“

  I taj prirodni nagon našega čoveka, da prevari (to jest da nadmudri, kako voli sebi da tepa), koristi se i ovde, i svugde u svetu vrlo efiksno. Najpre našeg prikana varaju, pa ga onda puste da ih on nadmudri, je li, što će ga, naravno, skupo koštati. Jel’ jasno? Nije?

  Dobro, idemo onda detaljno. Opet ćemo u Nemačku, za primer. Igra ide ovako: dvojica naših mangupa traže ovcu za šišanje. Jedan od njih je, šatro, „Amerikanac“ koji slabo govori nemački, a drugi je kobajagi tek stigo u Nemačku, ne razume ništa samo – banhof. I tako, kad im se namesti, nanišane nekog zemljaka i onda počinje predstava:

  Zemljače, izvini, znaš li ti nemački? Znam. Ovaj ovde Amerikanac nešto oće, ali ga ne razumem ništa, ja nedavno stigo, a ovaj slabo govori nemački... Ajde pa mi prevedi šta oće, molim te.

  „Amerikanac“ počne na nemačkom, tuc-muc - kako je imao saobraćajnu nesreću, pa auto mora na popravku, a nema da plati, pa nudi svoj „roleks“ od

  2 hiljade evra za samo hiljadu, jer mu hitno treba novac...

  Prevodi onaj naš, prevodi, a ovaj drugi, prevarant, kaže:

  Evo, ja ću da mu kupim sat. Prevedi mu. Ovca prevodi, „Amerikanac“ viče tenk ju! tenk ju!...

  Sad ovaj što oće da kupi sat vadi novčanik, a „Amerikanac“ skida sa ruke „roleks“, sav nabrekao od zlata. Ali, kupac nema kod sebe dovoljno novca, samo 400 evra. Šta ćemo sad? Zemljače, kaže prevarant, imaš li ti kod sebe 600 evra da mi pozajmiš, pa ti uzmi sat i sačekaj me u kafeteriji ovde, a ja idem do brata, on stanuje tu u blizini, da ti donesem tih 600 evra. Oće biti – neće biti, na kraju onaj pristaje, uzima sat, „Amerikanac“ stavlja 1000 evra u džep i ode, a ovaj što je sat „kupio“ ide kod brata da donese ostatak novca.

  Onda se obojica, i „Amerikanac“ i „kupac“, sklone i iz prikrajka gledaju onog što sedi u kafeteriji, drži sat i čeka svoje pare. Nakon otprilike pola sata, eto njemu prirodno urođene ideje: što bi on čekao ovoga s parama, kad je, u stvari, za svojih 600 evra dobio „roleks“ od 2000?!

  Sledeći korak je jasan – on briše sa satom, a ona dvojica se ubiše od smeha. Jer, naravno, „roleks“ je čisti divljak, košta oko 20 evra, a ono što je zlato je zapravo olovo premazano nekom zalaćanom emulzijom.

  Naravoučenije: slobodno dozvoli da te vara i laže ko god stigne, ali ne preduzimaj ništa, pogotovo onda kad ti se čini da bi mogao nešto da ućariš. Pa bio ti kod kuće, bio u Evropi – isto ti se vata...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja