Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U Subotičkom prihvatnom centru trenutno boravi oko 140 izbeglica
  Ivanišević: Migranti iz parkova idu u izbegličke centre
  13.11.2016.

  Državni sekretar u Vladi Srbije, Nenad Ivanišević, najavio je da za dve sedmice neće biti migranata po parkovioma i na otvorenim prostorima, već da će svi biti smešteni u prihvatnim centrima. Očekuje se da će u subotičkom prihvatnom centru biti uskoro više od 140 migranata, koliko ih je trenutno

  4609_1.jpg

  Subotica- Od oko 140 migranata u prihvatnom centru u Subotici, oko petina, odnosno tridesetak je bilo zaraženo telesnim vašima, ali je saopšteno da je broj zaraženih migranata vaškama u subotičkom centru za izbeglice u opadanju. Međutim, najavljeno je takođe, da će tokom naredne dve sedmice sve izbeglice u Srbiji, a ima ih oko 6000, biti smeštene po izbegličkim centrima po gradovima, ali nije rečeno kako to može da utiče na dalje širenje zaraze vaškama.

  Državni sekretar u Vladi Srbije, Nenad Ivanišević najavio je naime, da će sve izbeglice iz parkova i sa otvorenog prostora tokom naredne dve sedmice biti smeštene po izbegličkim centrima. On je potvrdio da je i u Subotici situacija pod kontrolom, a da se primenjuju sve mere koje su neophodne da se zaustavi širenje zaraze vaški.

  Izbeglice u subotičkom centru zainteresovane su da se objekti čiste, pa i sami pomažu da se spreči epidemija vaški. Ne žale se na uslove smeštaja, a veći broj njih kaže da će prihvatiti da i sami pomažu, čiste i održavaju higijenu obe prostorije u kampu i oko centra.

  Izbeglice Avganistana, Pakistana, Bangladeša, Sirije imaju i lekarsku pomoć, a zbog vaški, lekaru se tokom dve poslednje sedmice obratilo oko njih tridesetak iz subotičkog centra, a dobili su sve potrebne lekove i sredstva za higijenu.

  - Planiramo da migrante u narednom periodu smestimo u prihvatne centre, jer su i vremenske prilike to nametnule, pa da nevladine organizacije same odluče kojim centrima imaju mogućnost da pomažu, a to bi bila i pomoć državnim organima u rešavanju problema koji su iskrsli u međuvremenu i onih koji predstoje, rekao je državni sekretar u Vladi Srbije Nenad Ivanišević, podsetivši da su uslovi za smeštaj izbeglica u kampovima u Srbiji među najboljima u regionu.

  Institut za javno zdravlje „Batut“ saopštio je pre sedam dana, da su kod izbeglica u prihvatilištima u Šidu, Subotici, Beogradu i Preševu pronađene telesne vaši, poznate po tome što u sebi nose bakteriju izazivača pegavog tifusa, ali epidemiolozi nisu uočili obolele od te bolesti.

  Protivepidemijske mere, kako se zaraza ne bi širila su sprovedene u prihvatnom centru u Subotici, i pregledima migranata, a u preventivne mere su uključeni i Ministarstvo zdravlja, Komesarijat za izbeglice i lokalne zdravstvene ustanove u Subotici.

  Oko 95 migranata u Subotici zbrinuto zbog telesnih vaši

  Mladen Rekić iz novosadske Ekumenske humanitarne organizacije je izjavio, da je od 24. oktobra do sredine ove nedelje, oko 95 migranata u prihvatnom centru u Subotici zatražilo pomoć i zbrinuto je zbog otklanjanja telesnih vaši. Rekić je potvrdio da su adekvatno lečeni i da je sve manje onih koji još primaju terapije, a naveo je i da ima dovoljno kapaciteta da bude zbrinut i veći broj migranata, ukoliko se u subotičkom centru promeni stanje.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja