Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Nije u redu, da stojimo u - redu !
  23.12.2013.

  Gužve u Supermarketu Maxi u Subotici ne prave kupci, nego loš menadžment

  Gužve u supermarketima gde obično idemo ne bi li kupili što više namirnica na akciji, uz popust i slično, svakodnevna su pojava i nisu ništa novo. Ova „ultramoderna” praksa, postala je nažalost, slika naše svakodnevice.

  461_1.jpg

  Najbolji primer je Supermarket „Maxi” ispod bivše Robne kuće „Centar”, u samom centru grada, koji je najfrekventnija prodavnica tog tipa u gradu. Ali ne „kiti” se ona samo tim epitetom. Slika na koju naiđete ama baš svakog dana, u bilo koje vreme je takva, da se odmah na vratima s kojih gledate „gužvi u oči”, okrenete i odete u bilo koju drugu prodavnicu gde ćete kupiti isti proizvod i za desetine dinara skuplji. Jer, naprosto ne možete da iščekate kolone ljudi koji stoje za kasom, ponekad i do sat vremena. Postavlja se pitanje kako je moguće da jedan ovako veliki i posećeni market a koji dnevno ima i do hiljadu potrošača, može sebi dozvoliti ovakve gužve? Pitanje je naravno logično, ali je nelogičan odgovor, a on je samo jedan - loša organizaciona politika firme.

  461_2.jpg

  Ko čeka - (ne) dočeka

  Radeći ovu priču, i sami smo se uverili u „misiju” rukovodilaca firme u subotičkoj ispostavi, jer smo u traganju za odgovorom zašto u „Maxiju” vladaju tako velike gužve, sem reči „na kašičicu” bez odobrenja da se objavi bilo čije ime, dobili samo šture informacije. Ipak, do nekih smo došli, pa smo tako saznali da u ovom marketu radi samo 50 radnika, da je 6 žena na trudničkom bolovanju, da su zarade uglavnom oko minimalca, a da radno vreme veoma često nema, niti mu se obračunava satnica.

  Pa onda kako zameriti na bojažljivom i turobnom licu radniku koji gura kolica,  prodavcu na rafu, ili možda kasirkama, koje su za ove prilike i više nego ljubazne. Na naše oči uverili smo se da trpe razna šikaniranja od strane nekih kupaca, a koje je opet i razumljivo shvatiti jer stoje u redovima do besvesti. I gde opet tražiti „krivca” a da svima bude dobro?

  Iz izvora u ovom marketu čije ime ne navodimo jer je tako zatraženo od nas, doznali smo da je subotički ogranak nemoćan da učini bilo šta po pitanju zapošljavanja nove radne snage, čime bi se automatski smanjile gužve, jer bi umesto samo dve, radile i ostale kase koje trenutno „zvrlje” prazne. Na naše pitanje hoće li se bar nešto preduzeti povodom predstojećih praznika, kako građani ne bi satima stajali u redovima, nismo dobili precizan odgovor sem nagoveštaja da bi tokom ove nedelje, trebalo da bude uposleno još nekoliko radnika. Koliko, kako i dokle, to niko ne zna, pa čak ni sam menadžment firme.

  Građanima očigledno po svemu sudeći, ne preostaje ništa drugo nego da se „naoružaju” dobrim strpljenjem i ćutanjem, ukoliko potrepštine za praznike nameravaju nabaviti u ovom marketu. Naravno, oni koji umeju da se ponašaju na ovakav „dostojanstven” način. Pa kud „puklo da puklo”. A „puca” vala svaki dan, bar u nekoliko situacija, kada se sav teret nesavesne organizacije sruči na zaposlene ni krive ni dužne, kao i na „živce” kupaca. Ali to valjda tako biva i tako treba, dok se nešto ozbiljno ne promeni možda najpre u glavama samih potrošača, kad već u onim rukovodećim ne može. Možda bi prazne kase usled nedostatka punih korpi bile signal poslovodstvu da shvati da je „kupac zakon” jer donosi profit.

  Alana Š.

   

  Informacija zapečatirana

  U nadi da ćemo dobiti bilo kakav odgovor u centrali „Maxija” u Beogradu, pokušali smo okrenuti ponuđene telefone na zvaničnom sajtu firme. Ni posle pedesetog poziva niko se nije javio, iako je s ove naše strane slušalice signal bio „zvoni”. Da, zvoni, ali kome?! Običnim „smrtnicima” očigledno ne. Nama je davno odzvonilo.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja