Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  CENJKANJE SA DRŽAVOM
  23.12.2013.

  Pričam ti priču

  U pripremi je novi Zakon o prekršajima jer stari, izgleda, nije valjao. Po starom Zakonu «vlast nas nije mogla uterati u red», a potom se dosetila da bi drugačiji, liberalniji i savršeniji Zakon mogao bolje funkcionisati i brže puniti državni budžet.

  Što se tiče nas, obično-neobičnih građana, mi ćemo verovatno i dalje ostati isti. Sirotinja će, kao i do sada, uredno plaćati kazne ili odlaziti u zatvor i učiti se na sopstvenim greškama. Oni drugi, inadžije, sasvim im je svejedno kako će plaćati nepoštovanje zakona i da li će te kazne biti plaćene u roku ili bez roka, da li će biti umanjene ili uvećane. Svejedno im je jer su se i sa postojećim prekršajnim Zakonom i do sada, uglavnom, igrali. To su oni bogatiji, mahom turbo-momci, tatini sinovi i ljudi čiji je osnovni cilj u životu da nabave kakvu-takvu jahtu, da se okite bar nekom od mega diploma i dočepaju se neke političke funkcije i priključe srpskom džet-setu.

  Predlog novog Zakona o prekršajima predviđa da će izrečena kazna biti umanjena za 50 odsto, ukoliko bude isplaćena u roku od osam dana.

  Mislim da je to sasvim ok. Bar će se na taj način brže puniti budžet, ali i to je, opet, po džepu nas «običnih» građana. Da se predlagač zakonskih izmena mogao setiti da se sam prekršilac može cenjkati sa službama koje rade po ovim pitanjima, to bi tek bilo ok. Takav bi mogao da kaže inspektoru ili policajcu «Brate, tako mi svetog Pauna, nemam ni pare u džepu» i čovek bi mu možda poverovao. Em, ne bi pisao kaznu, em kažnjeni ne bi morao da kukumavči i pozajmljuje novac da bi kaznu odmah platio zbog toga što će tada biti prepolovljena.

  Neki će ovaj predlog, možda, protumačiti kao otvoreni poziv da se još više ne poštuje prekršajni zakon, ali nije tako. Ne treba nikada zaboraviti da smo mi, ipak, humano društvo. Mala šenlučenja po gradu, povećanje broja parkiranih automobila po trotoarima, travnjacima i pešačkim zonama, bacanje smeća gde ko stigne, pisanje grafita po javnim površinama, uništavanje gradskog zelenila, lomljenje klupa po parkovima, šutiranje kanti za smeće, čupanje saobraćajnih znakova... i još mnogo toga, sitnice su za naš humanizam koji će (u to ime) prihvatiti plaćanje samo polovine kazne, ako se isplati za osam dana.

  Humanost prema onima koji ne poštuju prekršajne propise i treba da bude prisutna i da nema granice. Nećemo se, valjda, bakćati i sa takvim sitnicama i to u trenutku kada Srbiji dolazi u posetu onaj najveličanstveniji Sulejman da nam predstavi svoj umetnički dojam u novoj seriji koju smo jedva živi dočekali.

  Mi u Subotici, ako baš neko vapi za tim da se brine i sekira, imamo dovoljno materijala i u lokalu gde, začudo, nikada politički interesi nisu bili jači od Zakona. Jednom poslaniku se onomad omače na skupštinskoj sednici, kada je čuo kritiku na račun rada vlasti prošlih vremena (u kojoj je i sam učestvovao) , pa bezobrazno odgovori «zašto niste izašli iz te vlasti, ako je radila nezakonito».

  Nije trebalo da to kaže i zaista mu zameram. Taknuo je u samu zenicu morala novih «vlastodržaca» koji će raditi samo u interesu nas, građana.

  I, niko mu ništa nije odgovorio. Kao, nisu ga razumeli. Čovek, kobojagi, ništa nije ni rekao. Oni koji su trebalo da mu odgovore zašto nisu izašli iz vlasti koja je nezakonito radila, nisu odgovorili.

  Humani neki ljudi. Neće odgovorom da povrede kolegu odbornika.

  Svaka čas prijatelji, braćo, vlasti naša odbornička.

  Nikada ne treba odgovarati «neprijatelju» na njegove provokacije.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja