Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pre 98 godina, 13. novembra 1918. srpska vojska je ušla u Suboticu
  Položeni venci na Spomen ploču na železničkoj stanici
  19.11.2016.

  Na Spomen ploču na Železničkoj stanici vence su položili predstavnici Udruženja dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca u znak sećanja na 13. novembar 1918. kada je srpska vojska ušla u Suboticu. Jedan od potomaka dobrovoljaca je i Rajko Srdana Vojnović.

  4632_1.jpg

  „Nama je bitan ovaj dan da izrazimo svoj patriotizam i poštovanje našim precima koji su se borili na Solunskom frontu za oslobođenje naše zemlje. Moj otac se borio u Prvom svetskom ratu. On je došao iz austrougarske vojske. Prebegao je u Rusiju i borio se na Dobruču. Tamo je odlikovan ordenom Geografskog krsta i Carskom medaljom Romanovih, a na Solunskom frontu je odlikovan Karađorđevom zvezdom. Tog 13. novembra, on nije došao u Suboticu vozom sa srpskom vojskom, jer je morao da ostane na Cetinju pošto je bio narednik po činu i komanda je tražila da ostane”, priča 90-togodišnji Rajko Srdana Vojnović, potomak dobrovoljca.

  4632_2.jpgPre 98 godina, 13. novembra 1918. srpska vojska, pobednička vojska u Prvom svetskom ratu, stigla je vozom na subotičku železničku stanicu, čime je označen kraj rata i vladavine Austrougarske monarhije. Voz sa srpskim oslobodiocima ušao je u Subotici, tog 13. novembra 1918. u 18,35 časova, a prvi oficir koji je sišao sa voza bio je major srpske vojske Mihailo Bodi. U znak sećanja na veliki dan za sve slovenske narode, postavljena je spomen ploča na Železničkoj stanici koju su mađarski okupatori skinuli 1941. godine kada počinje Drugi svetski rat. Na inicijativu SKC „Sveti Sava” i Bunjevačkog kulturnog centra Subotica, spomen ploča je ponovo postavljena pre 25 godina i ponovo se obeležava ovaj veliki dan, dan oslobođenja Subotice i njenih građana i građanki od ugnjetavanja Austrougarske monarhije. Pre četvrt veka dve matice, Srpska i Bunjevačka, bile su incijatori za obnavljanje spomen ploče na Železničkoj stanici.

  „Ove godine ovaj dan ima i dodatno značenje, jer se navršava 25 godina od organizovanog zajedničkog rada na obeležavanju ovog datuma. Dve matice naroda, od iste slovenske krvi, su odlučile da nastave delo svojih predaka na očuvanju slobode i života u miru i ljubavi sa svojim bližnjima i zato ne smemo dozvoliti da nas bilo šta pokoleba u ostvarivanju ideje naših predaka da živimo kao braća „uvek-uvik zajedno”. Moram da podsetim da se ove godine obeležava 100 godina od osnivanja Prve dobrovoljačke divizije koja je u svojim redovima okupila roduljube iz celog sveta, sa samo jednom željom, a to je da pomognu napaćenoj otadžbini. Naše udruženje je sa ponosom deo organizacionog odbora ovog značajnog istorijskog datuma, jer su bili inicijatori organizacionog odbora za ponovno postavljanje spomen ploče 1992. godine”, istakao je Milan Vukelić, predsednik Udruženja dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.

  Svečanosti polaganja venaca kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje na Puškinovom trgu, prisustvovali su predstavnici Severnobačkog okruga, lokalne samouprave, predstavnici vojske, policije i SUBNOR-a, pravoslavno sveštenstvo, predstavnici srpskih i bunjevačkih kulturnih društava, kao i predstavnici političkih partija.

  Posle raspada Austrougarske monarhije, oktobra 1918. godine, u Subotici je 5. novembra osnovano je Bunjevačkosrpsko veće. Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, 25. novembra 1918. godine proglasila je otcepljenje ovih regiona od Ugarske i njihovo prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja