Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Jubilej saradnje BKC Subotica i SKC „Sveti Sava“
  „Braća uvek i uvik zajedno“
  23.11.2016.

  U okviru obeležavanja oslobođenja u Prvom svetskom ratu, po 25. put je održana tradicionalna manifestacija „Braća uvek i uvik zajedno“ koju su pokrenuli Bunjevački kulturni centar Subotica i Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

  Kako su to istakli Miroslav Vojnić Hajduk (BKC Subotica) i Milan Marodić (SKC „Sveti Sava“), manifesacija je nastala kao plod „Povelje o trajnom prijateljstvu Bunjevaca i Srba“ koju su ova dva centra potpisala. Takođe, istakli su da su na neki način bili i vizionari, obeležavali su još pre dve i po decenije datum kada je Subotica oslobođena u Prvom svetskom ratu, a u poslednjih nekoliko godina je to i državni praznik u Srbiji.

  4651_1.jpg
  Miroslav Vojnić Hajduk i Milan Marodić
  razmenjuju plakete

  Program je počeo izvođenjem himne Srbije „Bože pravde“, ali i svečane pesme Bunjevaca „Podvikuje bunjevačka vila“, uz tradicionalno učešće Mešovitog hora SKC „Sveti Sava“. U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su još ansambl BKC Subotica i KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, učenici odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole u Subotici, članovi recitatorske sekcije SKC „Sveti Sava“ Anđela Stojičić i Stefan Banić, a poseban ton svečanosti dao je Miloš Stanković, koji je svojim kazivanjem podsetio na vreme iz 1918. godine.

  Miroslav Vojnić Hajduk i Milan Marodić su razmenili prigodne plakete povodom obeležavanja jubileja, a sve je pozdravio Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga. On je u izlaganju podvukao teme iščekivanja i skromnosti, ali je i napravio paralelu između generacija koje deli ceo vek, te naglasio da ih zajedno povezuje želja za mirom.

  N. S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja