Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ambasadorka Izraela u Republici Srbiji Alona Fišer Kam posetila Suboticu
  Jevrejska baština u Subotici, most Izraela i Srbije
  26.11.2016.

  Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam boravila je prvi put u Subotici, gde je u prisustvu gradonačelnika Bogdana Labana istakla, da sačuvana baština jevrejske zajednice u Subotici može da bude most između Izraela i Srbije, što je posle četvrt veka diplomatskih odnosa, prilika da dve zemlje prošire saradnju

  4660_1.jpg

  Sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam, u sredu su u Gradskoj kući, u zelenoj sali, razgovarali gradonačelnik Bogdan Laban, članovi Gradskog veća, Miroslava Babić i Nebojša Daraboš i predsednik Jevrejske opštine Subotica, Robert Sabadoš, a obuhvaćene su teme oko mogućnosti buduće saradnje privrednika Izraela sa privrednicima Subotice, saradnji u poljoprivredi, IT sektoru i turizmu.

  Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao na pres konferenciji, da u Subotici, kompanije iz Izraela još uvek ne investiraju, ali da privrednog potencijala ima, kao i u oblasti turizma, kulture i drugim granama.

  – Poznato je da je Izrael jedna od vodećih sila u IT sektoru, a Subotica raspolaže značajnim potencijalima, jer ima i obrazovane ljude i visokoobrazovne institucije. Nastavićemo saradnju u oblasti kulture, a ambasadorki Izraela smo izneli uverenje da će sanacija, rekonstrukcija i restauracija kompletne unutrašnjosti Sinagoge biti završena do kraja 2017. godine. Sredstva su obezbeđena, imamo i druge partnere koji će nas ispratititi da to realizujemo, tako da verujem da ćemo ispuniti dato obećanje, istakao je Bogdan Laban. Ambasadorka Fišer Kam je potvrdila, da ovim susretom može da se otvori saradnja od zajedničkog interesa za Izrael i Srbiju.

  — Zadovoljstvo je bilo sresti se sa vašim gradonačelnikom i saradnicima, koji su me uverili u mogućnosti zajedničkog interesa za Izrael i Republiku Srbiju, kao i da Subotica raspolaže potencijalima koji bi mogli da privuku investitore iz Izraela. Razgovarali smo o većem angažovanju izraelskih kompanija u oblasti poljoprivredne tehnologije, otpadnih voda i navodnjavanja. Svojim turističkim potencijalima Subotica može da privuče ne samo ljude iz Izraela, nego i iz čitavog sveta, a tome svakako doprinosi i važnost jevrejske baštine, kojom Subotica raspolaže, naglasila je Alona Fišer Kam.Ona je izrazila zahvalnost Jevrejskoj opštini Subotica, na sjajnoj saradnji i na rekonstrukciji Sinagoge, kao i na povećanju brige za jevrejsko nasleđe u Subotici. —Veoma je važno da sastanku u Gradskoj kući prisustvuje i predsednik Jevrejske opštine Subotica, Robert Sabadoš, jer je to potvrda poštovanja jevrejske zajednice koja predstavlja Izrael i sačuvane jevrejske baštine. Smatramo da jevrejska zajednica može da bude most između Izraela i Srbije. S obzirom na to da sam u vašu zemlju stigla pre tri meseca, Subotica je jedna od prvih destinacija koju sam posetila van Beograda, upravo zbog potencijala kojima raspolaže. U 2017. godini Srbija i Izrael obeležavaju 25-ogodišnjicu diplomatskih odnosa i to je sjajna prilika da produbimo odnose između naše dve zemlje i povećamo prisutnost Izrela u Srbiji, istakla je Alona Fišer Kam. Posle sastanka u Gradskoj kući, ambasadorka Izraela posetila je Gradsku biblioteku, Gradski muzej i Jevrejsku opštinu Subotica.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja