Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Projekat „Rodna ravnopravnost, juče, danas, sutra“
  Konstadinović: Žene treba da su vidljive u medijima
  27.11.2016.

  U Bunjevačkoj matici održano je predavanje i okrugli sto pod nazivom „Juče, danas, sutra“. Predavanje je deo projekta „Rodna ravnopravnost, juče, danas sutra“ koji se realizuje uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku i ravnopravnost polova.

  Magistarka Aleksandra Vukomanović, doktorka nauka Nataša Konstadinović i magistarka Đenđi Seleši upoznale su prisutne sa pojmom rodne ravnopravnosti, kako se ona razvijala kroz istoriju, kako žene osvajaju pravo glasa, kako se bore za svoja prava i o ženskom preduzetništvu.

  4667_1.jpg

  „Mislim da je bitno upoznati sve o postojećim zakonima koji se odnose na rodnu ravnopravnost i koje sve mere preduzima Vlada Srbije i Pokrajinska Vlada kako bi dodatno motivisala i osnažila žene ekonomski. Govorili smo o vidljivosti žena u medijima i o njihovom položaju u našoj zemlji. Projekat je zamišljen da u Vojvodini, tačnije u Subotici i Čurugu uporedimo stanje informisanosti žena u gradskoj i seoskoj sredini. Realizovali smo ankete i intervjue, kako bi uporedili stanje u gradu i na selu“, istakla je jedna od predavačica, magistarka Aleksandra Vukomanović.

  U projekat su uključene i institucije poput Sekcije žena Samostalnog sindikata grada Subotice, Udruženje žena Kola srpskih sestara iz Čuruga. Pored toga učestvuju i sve zainteresovane škole kao i omladinske organizacije.

  „Problem sprovođenja principa rodne ravnopravnosti u Srbiji je zakonom definisan 2009. godine. Od tada se izvode različiti projekti i organizuju razne tribine, radionice i slično, osnivaju se različita tela i organizacije, koje zajedničkim resursima i znanjima pokušavaju da što većem broju populacije ženskog i muškog pola približe osnovne principe, načela i strategije rodne ravnopravnosti. Činjenica je da se u Srbiji na raznim nivoima u celosti ili delimično (ne)sprovodi rodna politika i principi rodne ravnopravnosti, ali bez obzira na usvojeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti kojim se regulišu mnoga pitanja, sigurno da je potrebno još mnogo vremena, truda, sredstava, pomoći medija, kao i državnih i privatnih, nevladinih i drugih organizacija, da bi se ta načela u potpunosti i primenjivala. Evidentan je znatan pomak u poslednjoj deceniji, naročito kroz osnaženo delovanje mnogobrojnih institucija i neprofitnih organizacija, zatim kroz obrazovanje na rodnim studijima u Novom Sadu i Beogradu, kao i u političkom, ekonomskom i drugim vidovima osnaživanja žena. Međutim, u Srbiji je i dalje u velikoj meri „na snazi“ patrijarhalan obrazac, način razmišljanja i delovanja, te je evidentno da je zastupljen mnogo veći broj muškaraca na visokim društvenim pozicijama, dok su žene zastupljene u evidentno manjem broju“, objasnila je Aleksandra Vukomanović.

  Nataša Konstadinović, koja je ujedno i predsednica Udruženja Edukativno-kulturno sportskog centra „Mostovi” koje je i nosilac projekta kaže da su planirane edukativnozdravstvene radionice koje će se održavati u prostorijama EKUS „Mostovi“. Reč je o psihofizičkom osnaživanju osoba koje se prijave.

  „Imamo istaživanje koje je obuhvatilo nekoliko štampanih medija i internet izdanja. Postoje nekoliko kategorija poput: žene u sportu, muzici, politici... Pretpostavke su bile da će žene biti više zastupljene u medijima kada su u pitanju određeni datumi. Neophodno je da žena bude vidljiva u medijima na rodno osetljiv način, koristeći rodno osetljiv jezik u medijima“, ističe Nataša Konstadinović.

  Sa druge strane, prezentovanje žena u medijima nije reprezentativno, jer u mnogim listovima uvek postoji neka „gola žena“.

  Magistarka, Đenđi Seleši govorila je o ženskom preduzetništvu i šta se sve preduzima kako bi se žene osnažile i započele svoj biznis.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja