Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Konstruktivna 6. sednica Skupštine Grada prerasla u burnu maratonsku raspravu o ostavkama i „kadriranjima”
  „Pljuštale” ostavke, a usvojen rebalans budžeta
  28.11.2016.

  • Odbornici Skupštine Grada, u rekordnom roku su juče na 6. sednici usvojili rebalans budžeta, a nakon veoma konstruktivnog početka zasedanja, sednica se pretvorila u maratonsku, replikama odbornika pred kojima se našlo oko 60 tačaka dnevnog reda, zbog kako su ocenili iznenadnih „kadriranja” • Atmosfera je proključala kod usvajanja kadrovskih rešenja, imenovano je petoro v.d. direktora, do raspisivanja konkursa! • Pre Skupštine, „pljuštale” ostavke direktora nekoliko javnih i komunalnih preduzeća, za koje opozicija tvrdi da su smenjeni, a gradonačelnik Bogdan Laban da je bilo neophodno izabrati privremene rukovodioce, umesto onih koji su dali ostavke! • Od januara do septembra, budžet Grada je raspolagao sa sredstvima od 3 milijarde i 772 miliona dinara, preko 59 posto planiranog godišnjeg obima budžeta. U odnosu na isti period prošle godine, budžet je raspolagao sa blizu 10 posto više sredstava

  4668_1.jpg

  Odbornici su na jučerašnjoj sednici Skupštine Grada usvojili Izveštaj o ostvarenju budžeta za prvih devet meseci, a usvojen je u kratkom vremenu i novi rebalans budžeta. Šezdesetak tačaka dnevnog reda usvajano je tokom osmočasovne burne diskusije, u kojoj je opozicija brojnim replikama pokušavala da ospori neka od predloženih kadrovskih rešenja, odnosno imenovanja novih čelnika u javnim i javno komunalnim preduzećima, čiji direktori su uglavnom podneli ostavke. Opozicija je tvrdila da se ne radi o ostavkama, nego o smenama više direktora JKP, kojima nije istekao mandat, nego su promenjeni „ po diktatu politike i stranačkih prohteva”. Neki opozicioni lideri čak tvrde, da je Savez vojvođanskih Mađara zatražio da se u Subotici „reši pitanje strateških preduzeća”, očekujući naravno taj deo kolača za svoju stranku.

  Lider Pokreta za građansku Suboticu Jene Maglai tvrdi, da su pojedine grupe ljudi „oterale” neke kadrove, a da su njima „oteli” jedan mandat u Izbornoj Komisiji i poklonili ga LSV-u, dok je Miroslav Milojević, takođe član Pokreta, rekao da je „na sceni, strategija čišćenja političkih kadrova”. — Ne možemo dozvoliti takve čistke, samo zato što neko nije član određene grupacije, nego se mora prioritet dati stručnosti i sposobnosti, rekao je Milojević.

  Međutim, odbornici najveće vladajuće stranke su demantovali takve stavove , pored ostalog, isticali da se ne radi o smenama, nego o odgovornom odnosu prema strateškoj politici Grada. Gradonačelnik Bogdan Laban je pojasnio da je sada postavljeno više vršilaca dužnosti direktora, a da će direktori konkursom biti postavljeni u periodu od pola godine do godinu dana.

  Laban je pojasnio da su neki direktori dali ostavke, te da je bilo neophodno postaviti vršioce dućnosti, osim u slučaju JP Palić Ludaš, gde će moguće biti neophodno izvršiti i proveru poslovanja preduzeća.

  —Ne može se dozvoliti da se pojedini rukovodioci „igraju parama građana”, rekao je Stevan Bakić iz SNS-a, ocenjujući na jučerašnjoj Skupštini da je karakterišu „afere” koje konstruiše opozicija tvrdnjama o povredama poslovnika pa i vređanjima manjina.

  Gojko Radić (SNS) je replicirao stavovima opozicije o političkim smenama, tvrdnjom, da „nije pošteno prema građanima Subotice, plasirati takve tvrdnje, jer ako neko od čelnika napušta preduzeće, ne znači da je ta osoba bila najbolje opredeljenje”.

  Nagel Janoš (SVM) je u svojoj replici optužio Maglaia, da nemaju pravo na priču o otimačini mandata, niti da drže pridike, „jer su oni akteri falsifikata velikog broja potpisa na izborima”.

  Na jučerašnjoj Skupštini, usvojene su odluke o imenovanju v.d. direktora nekoliko javnih preduzeća, kao i članova nadzornih i školskih odbora. Predlog Pokreta za građansku Suboticu, da se donese odluka o osnivanju gradskih opština - nije prihvaćen.

  Naime, Pokret za građansku Suboticu podneo je predlog Odluke da Palić, Bajmok i Čantavir postanu gradske opštine, ali je većina odbornika bila protiv. Gradonačelnik Bogdan Laban je rekao, da se radi o kompleksnom pitanju, koje zahteva velika finansijska sredstva, te da opozicija koristi tu svoju inicijativu u dnevno-političke svrhe.

  —Inicijativa nije prihvatljiva, jer njena realizacija zahteva velika finansijska sredstva, a s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi ne samo Grad, nego i cela država, u ovom momentu je nerealno razmišljati o formiranju novih gradskih opština. Ni veći gradovi od nas, poput Novog Sada, nemaju gradske opštine. Ovo je iskorišćeno u dnevno političke svrhe, a ako je to bio zahtev tadašnje stranke, trebali su to da urade mnogo ranije. Znamo koje su potrebe naših građana u prigradskim naseljima, oni imaju poverenje u nas da neće biti zaboravljeni i da će infrastrukturni projekti biti nastavljeni i unapređeni, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

  Lider Pokreta za građansku Suboticu, Jene Maglai je izjavio da mu je žao što nema političke volje za zaustavljanje daljeg propadanja prigradskih naselja, te da je sada bio pravi momenat za početak decentralizacije.

  Pošto su se najviše smenjivali za govornicom, predstavnici Pokreta za Suboticu su predložili i da se smeni Upravni odbor predškolske ustanove „Naša radost”, ali većina odbornika je glasala protiv tog predloga.

  —Kao odbornička grupa ne možemo da tražimo smenu direktora, jer po zakonu to može da uradi samo Upravni odbor, eventualno resorno ministarstvo ili pokrajinski sekretarijat. UO slepo i nemo gleda šta se dešava u ovoj ustanovi i ne reaguje. Pred velikim problemom zatvaraju se oči. Još 2014. godine sam kao gradonačelnik predlagao Savezu vojvođanskih Mađara i Srpskoj naprednoj stranci da se smeni direktor i da se postavi nestranačko rukovodstvo, ali nije bilo razumevanja za moj predlog. Posledica partijskog feuda je sadašnje stanje u ustanovi, rekao je Jene Maglai.

  Veljko Vojnić (SNS )je demantovao navode o aferi sa kamenjem u pasulju, koji je serviran deci Naše radosti.On je rekao da kamenčića nije bilo, te da su novinari preneli neproverenu informaciju, a da u preduzeću postoji procedura oko provere namirnica.

  Usvojen je izveštaj o ostvarenju budžeta grada Subotice za devet meseci, kao odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Subotice za ovu godinu.

  Dubravka Rodić, sekretar Sekretarijata za finansije je iznela da je izvršenje budžeta za prvih devet meseci, da je odluka o budžetu imala dve ključne izmene.

  —Od januara do septembra tekuće godine, budžet Grada je raspolagao sa sredstvima od 3 milijarde i 772 miliona dinara, preko 59 posto planiranog godišnjeg obima budžeta. U odnosu na isti period prošle godine, budžet je raspolagao sa blizu 10 posto više sredstava. Preneta sredstva su 3,55 posto, odnosno 134 miliona dinara iz prethodnog perioda, raspoloživih budžetu. Za prvih devet meseci ostvarena su primanja u visini od 300 miliona i 574 hiljade dinara. Rashodi za kapitalne investicije za sedam meseci iznose 654 miliona dinara, što je preko 43 posto planiranog obima. U odnosu na ukupno planirane rashode izvršeno je preko 3,5 milijardi dinara, što je 55 posto u odnosu na godišnji plan izdataka. Za socijalnu zaštitu izdvojeno je 175 miliona dinara, za Javne usluge 900 miliona dinara, za Javni red i bezbednost utrošeno je 11 miliona dinara, u oblasti ekonomskih poslova 584 miliona dinara i za zaštitu životne sredine 76 miliona dinara. Za infrastrukturno kapitalno i tekuće ulaganje utrošeno je 651 milion dinara, za zdravstvo 23 miliona dinara je dato, za rekreaciju, kulturu i sport u visini od 419, 5 miliona dinara i za obrazovanje 713 miliona dinara. Takođe, pozajmica od 100 miliona dinara iz Trezora grada Subotice mora biti vraćena, što je u toku, a stalna budžetska rezerva za prvih 9 meseci nije trošena, istakla je Dubravka Rodić.

  Donete su odluke o Planau detaljne regulacije za centar urbanističke zone MZ „Željezničko naselje“ sa neposrednim okruženjem na potezu uz Majšanski put, severno od ulice Ber Imrea u Subotici, kao i za blokove 63 i 63a između Lovačke, Radanovačke i Dubrovačke ulice na Paliću. Donete su i odluke o osnivanju JP i JKP, odluke o prestanku rada Fondacije za razvoj sporta na teritoriji Grada Subotice, osnivanju Budžetskog fonda za podsticanje razvoja mladih talenata Grada Subotice, Odluke o izmenama Odluke o obrazovanju Gradskog štaba za vanredne situacije, o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice.

  Ostavke i imenovanja

  Odbornici Skupštine grada su odlučivali i o kadrovskim rešenjima, pa je za v.d. direktora preduzeća „Park Palić“ imenovan Nebojša Daraboš , pošto je Goran Gabrić podneo ostavku na tu funkciju. Umesto Daraboša, na mesto člana Gradskog veća za investicije, privredu i turizam, na predlog gradonačelnika, imenovan je Srđan Samardžić, sekretar Sekretarijata za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam. Umesto Dragana Božinovića, direktora „Suboticagasa“, koji je 21. novembra podeno ostavku, iako preduzeće očekuje dobit od oko 70 miliona dinara i u ovoj godini i među najuspešnijim je JKP, imenovana je za v.d. direktora, dosadašnja direktorka Poslovnog inkubatora Ildiko Zedi. Za v.d. direktorku JP „Palić Ludaš“ izabrana je odlukom Skupštine Marta Dobo, na mesto dosadašnjeg direktora Ferenc Martona. Direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo dala je ostavku krajem oktobra, a za v.d. direktora imenovan je Đerđ Šugar. Direktorki Turističke organizacije Grada, Ivani Anđelković istekao je mandat, a na tu funkciju imenovana je Andrijana Balać, profesorka srpskog jezika i književnosti. Nisu navedeni ni razlozi, zašto su rukovodioci izabrani na konklursu podneli ostavke.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja