Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Prozor
  28.11.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Kaži mi koji program gledaš – reći ću ti kakav si čovek!....

  Kaži koji ti program ne daju da gledaš – reći ću ti kakvi su to ljudi!

  Uopšte, okreni-obrni, sve se vrti oko čuvenog „prozora u svet”, s tom malom razlikom što kroz taj prozor više ne vidiš šta se zapravo dešava, nego samo ono što ti se turi pod nos.

  4669_1.jpgE, a od toga šta ti se turi pod nos zavisi šta ćeš da misliš. To jest – šta nećeš... Jer, ima i toga: jedni ti ture pod nos ovo, a ti kažeš – nije to to, lažete! Pa brzo okreneš drugu stanicu (može i stranicu) gde ti pokažu baš ono što si hteo da vidiš. Lažu i ovi, ali to je to, po tebi.

  I gde smo sada?

  Kako gde smo? Pa tamo gde smo i bili. S tim što su se na prozoru pojavili neki novi likovi. Evo, sad je glavna tema g. Tramp. O njemu se može saznati svašta, zahvaljujući gomilama lansera tih svaštosti, što naravno nema nikakvog značaja, sem da prođe vreme.

  Ipak, što se nas ovde tiče, postoji jedna tema koja se uprkos promenama – ne menja, stalno se vidi s prozora. Ona tu stoji kao nekakva scenografi ja iza svakojakih spikera, analitičara, pitača i voditelja, vlada, skupština, ministara... Pogađate već – radi se o traganju za istinom! Ali ne za istnom kao takvom, nego svako traga za SVOJOM istinom!

  A može li biti različitih istina? Naravno da može. Štaviše, nisam siguran da uopšte ima i drugih istina... osim različitih. Evo, uzmimo samo šta se sve piše i govori povodom 25. godišnjice onoga što se desilo u Vukovaru. Da li je on tada oslobođen, ili okupiran?...Molim?

  Ili, još aktuelnije: ko je najbolji teniser na svetu? Ko bi bio, zna se – Đoković! A Marej? On je samo prvi, a najbolji je ... itd. A Vilander neka priča šta hoće, ionako ćemo mu jednom maznuti taj njegov vajni švedski standard...

  Ukrakto, temu o istinama možemo mirne duše „zatvoriti“ : jedna istina ne postoji. Sve su različite. To smo, iako s nevericom, naučili još od Rašomona....

  ...i šta nam se dešava

  Dakle, ako već nema jedne jedine istine, moramo se okrenuti činjenicama. Na primer, evo naša vlada po treći put(!) obeležila je prvih 100 dana vladanja! Uspešnih, dakako. I šta je rečeno ovoga puta? I ovoga puta je rečeno da smo na dobrom putu, i da će nam biti bolje. Samo što je premijer to izgovorio, evo juče mi na račun leglo 5000 dinara! Ostao sam- paf! A još da nisam na vreme ostavio duvan sad bih bio i puf!

  Rečeno je bilo i šta je sve još postignuto, kakvi su putevi izgrađeni, koje se (brze, nego šta!) pruge pripremaju, pa sam se setio kako je prilikom otvaranja puta Ljig – Preljina grupa lokalnog naroda veselo trčala da svojim rođenim grudima preseče onu vrpcu. Ništa makaze, već ljudsko tijelo!

  Pomislio sam tada da se oni raduju novom putu. Kad: samo nekoliko dana kasnije – ukralo 2 kilometra(!!!) putne ograde i 20 livenih poklopaca za kanalizaciju!

  Pa, jel’ to red? Otkud, to je sramota! Čudo jedno kako narod ume da se obezobrazi kad se obraduje. Treba vlast da vodi računa i ta radovanja drži na uzdi!

  Organi su odmah reagovali – uhvatili jednog što je maznuo 200 metara. Lepo, a gde je još 1800 metara? Ali, nemojmo gubiti nadu. Treba pustiti organe da rade svoj posao. Kao i do sada, bez žurbe. I biće još bolje!

  Premda, kad su u pitanju nove pruge, ja bih već sada upozorio pomenute organe da počnu da rade svoj posao odmah, tako reći anticipativno, da se ne bi desilo da i tu bude mažnjavanja, ne ograde nego šina(!), kao onomad između Horgoša i Kanjiže...

  Iako, istine radi – to i nije bila neka brza pruga...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja