Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Kidišu na državu
  29.11.2016.

  Evo već pedesetak godina mediji nas obaveštavaju (najmanje po jednom a češće i po desetak puta godišnje) da po pojedinim gradskim kvartovima psi lutalice ugrožavaju bezbednost građana, a posebno dece. Štete koje psi nanesu građanima su milionske i plaćamo ih zajedničkim opštinskim budžetom bez obzira imali (svi mi) pse ili nemali.

  Ni ove jeseni nismo pošteđeni vesti o pojavi lutalica, pa čak i nasrtaja na prolaznike. Čopori takvih pasa trenutno se okupljaju oko pijace u Teslinom naselju, viđeni su na nekoliko lokacija oko Prozivke, a nije retkost da ih viđamo i oko Gradske kuće. Uznemireni građani, prvenstveno roditelji osnovaca opravdano i sa puno razloga traže da ih država zaštiti.

  Traže pomoć od Gradske uprave. Konkretnije, zahtevaju da ih država zaštiti jer naši pojedini sugrađani veruju da se u Srbiji (definitino) ne zna gde čovek da (za)traži zaštitu od krvoločnih pasa lutalica, uličara i huligana, tobožnjih sportskih navijača, siledžija za volanom, prevaranata i kradljivaca po pijacama, prodavaca svega i svačega, pre svega sumnjive robe po mnogobrojnim trgovinama i mnogih, mnogih drugih kobojagi sitnica na koje zakonodavac svojevremeno nije puno obraćao pažnju pa sada, eto, traže zaštitu od države kao da naša država nema prečeg posla. Ljudi misle da je normalno da bi većinu njihovih bezbednosnih „sitnica“ trebalo da rešava komunalna policija. To se, jel’te, podrazumeva i zato smo i oformili komunalnu policiju i to je bilo lako, ali nikako ne uspevamo da rešimo probleme sa psima lutalicama, onima koji nam na razne načine remete bezbednost, koji nam uništavaju imovinu pa, ako baš hoćete, vrše nuždu po gradskim parkovima.

  I, šta sada? Imamo komunalnu policiju i mnoge druge službe, a opet nam život zagorčavaju one gore spomenute sitnice.

  Nešto tu nije u redu. Ne sa komunalnom policijom koju uglavnom plaćamo da bi je (reda radi) imali, niti sa psima lutalicama, huliganima koji su spremni da, na primer, za noć grafitima išaraju pola grada, polome mlado drveće ili kante za smeće i slično. Sa njima je sve u redu. U redu je jer komunalna policija za mnoge rečene prekršaje nije nadležna i ne možemo od nje tražiti da radi tuđi posao. Isto tako sve je u redu i sa huliganima jer oni dobro znaju kakav imamo Zakon i pravosuđe. Briga ih za nečiji noćni mir ili imovinu. Znaju oni da ih komunalna policija može samo upozoriti ako uopšte i izađe na poziv građana. Mnoge vlasnike pasa u najgorem slučaju zabole uvo šta će mu ljubimac raditi po ulici kada ga pusti s lanca i da li će nekoga preplašiti ili napasti.

  Ko mu šta može? Eventualno će platiti mizernu novčanu kaznu ako iko ikada otkrije da je baš on vlasnik jednog od pasa u čoporu lutalica. Ako se slučajno seti pa pre otvaranja kapije psu skine ogrlicu, ako nije prijavljen i čipovan, nikome ništa.

  Povređenom građaninu će opština nadokanaditi štetu i baš ga briga.

  I tu se krug zatvara. U njemu se nalaze i oni koji su oštećeni i ugroženi, i oni koji nisu.

  Sve dok država ne usvoji Zakon po kome će za nepoštovanje osnovnih pravila i građanskih načela i po ovim pitanjima jedina sankcija biti zatvorska kazna, dotle će se i dalje bez bojazni raditi ovako kako se radi. Ako vlasnici pasa znaju da oni koji nelegalno nose „berete“, bombe ili „kalašnjikove“ neće obavezno odležati robiju, što bi se sekirali zbog toga što im pas lunja ulicama i napada tuđu decu.

  Zato i mislim (verovatno nisam u pravu) da za česte napade pasa lutalica nisu krivi naši ljubimci. Krivi su njihovi vlasnici, odnosno, oni koji nisu predvideli adekvatne sankcije ovakvom ponašanju.

  A vi i dalje zovite komunalnu policiju da ispita čije su lutalice, imaju li oko vrata kaiševe sa čipovima i privatno istražujte čiji je pas nasrnuo na vaše dete.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja