Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Izložba Gradskog muzeja Subotica, povodom 100 godina od rođenja slikara i umetnika Pala Petrika
  Smela scenografi ja za „Majku hrabrost“
  30.11.2016.

  • Izložba Gradskog muzeja Subotica, autorke dr Olge K. Ninkov, istoričarke umetnosti, povodom 100 godina od rođenja slikara i scenografa Pala Petrika, istaknutog umetnika enformel slikarstva i inovativnog scenografa subotičkog Narodnog pozorišta, ocenjena je odlično. Autorka izložbe je naglasila da raznovrstan i upečatljiv, umetnički opus Pala Petrika svakako zaslužuje pažnju šire publike i istraživača, kao trajna vrednost umetničke baštine.

  4679_1.jpgU Gradskom muzeju Subotica, otvorena je 17. novembra, retrospektivna izložba Pala Petrika (Subotica, 1916 – Subotica, 1996), slikara – istaknutog predstavnika enformel slikarstva i inovativnog scenografa Narodnog pozorišta Subotica, a ova za Suboticu značajna izložba, priređena je povodom 100 godina od rođenja Petrika, čiji stvaralački opus je ocenjen kao trajna vrednost u umetnosti.

  Izložbu su otvorili dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti, koji je ukazao na značaj Petrikovog enformel stvaralaštva izložbom 1988. godine, te Kata Đarmati, dramaturg, direktor Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, gde je Petrik bio zaposlen od 1951. god 1978. godine. Prisutne je pozdravio mr Ištvan Hulo, direktor muzeja, a nakon otvaranja je stručno vođenje kroz izložbu održala autorka izložbe, dr Olga K. Ninkov, istoričar umetnosti.

  Dr Olga K. Ninkov je istakla da Petrik spada među akademski obrazovane slikare, koji su posle Drugog svetskog rata svojom izlagačkom delatnošću i radom u vojvođanskim likovnim kolonijama, revitalizovali likovni život Vojvodine.

  — Na likovnoj sceni Petrik je istraživač i redak slučaj stvaraoca, kod koga se paralelno javlja izražavanje u dve umetničke discipline: u slikarstvu i scenografi ji. Akademiju umetnosti je zavšio u Beogradu u klasi Nedeljka Gvozdenovića 1951. godine. Iste godine zapošljava se u subotičkom Narodnom pozorištu. Autor je preko 200 scenografi ja za dramu na mađarskom, kao i za dramu na srpskohrvatksom jeziku (1951–1984). Scenografi je je radio i za predstave Dečijeg pozorište u Subotici i pozorišta u Bačkoj Topoli. Već pedesetih godina dobija pozitivne kritike za „smela scenografska rešenja, koja donose nove, slobodnije akcente, umesto starih šablonskih kulisa”, a na Susretima vojvođanskih pozorišta i Sterijinom pozorju, u više mahova dobija nagrade za svoje scenografi je (1969, 1973, 1975, 1984) – između ostalog za scenografi ju predstave B. Brehta Majka hrabrost, u režiji Ljubiše Ristića (1975), ističe dr Olga K. Ninkov.

  Autorka izložbe, dr Olga K. Ninkov podseća, da je Petrik dugogodišnji učesnik umetničkih kolonija u Senti, Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i da pripada eksperimentalnoj i programskoj grupi umetničke kolonije Senta. Dobitnik je Likovne nagrade Forum (Novi Sad, 1965), Oktobarske nagrade grada Subotice (1969), Ordena rada srebrnog stepena (Beograd, 1975), nagrade dr Ferenc Bodrogvari (Subotica, 1980), likovne nagrade Peter Kukac Nađapati (Bačka Topola, 1984).

  —Raznovrstan i upečatljiv, umetnički opus Pala Petrika svakako zaslužuje pažnju šire publike i istraživača, kao trajna vrednost umetničke baštine. Izložba prikazuje slike i crteže Pala Petrika, od perioda pre Akademije, do poslednjeg ciklusa autora „Razbijene iluzije”, kao i preko 30 scenografi ja, te nacrta za programske sveske pozorišta i jednu tapiseriju. Eksponati potiču iz privatnog vlasništva, kao i iz kolekcije Gradskih muzeja u Subotici, Bečeju i Senti, Savremene galerije u Subotici, Gradske biblioteke u Subotici i Likovne kolonije u Bačkoj Topoli, kaže povodom izložbe koju je priredila, dr Olga K.Ninkov.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja