Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Socijala
  Narodnoj kuhinji Crvenog krsta Subotica, donirana oprema vredna milion dinara
  Uskoro i zimski šator za migrante
  01.12.2016.

  Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), donirala je Narodnoj kuhinji Crvenog krsta Subotica, opremu vrednu milion dinara, koja će omogućiti da se u njoj priprema dodatnih 400 obroka dnevno za socijalno ugroženo lokalno stanovništvo i za migrante koji se nalaze u Prihvatnom centru u Subotici.

  4681_1.jpg

  - Donacija je realizovana u okviru osamnaestomesečnog projekta pod nazivom „Podrška lokalnim zajdnicama u odgovoru na izbegličku krizu“, koju sprovodi Američka agencija za međunardoni razvoj (USAID) u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, sa ciljem jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje u vanrednim situacijama, podrazumevajući i aktuelnu migrantsku krizu i pojačanja kapaciteta Narodne kuhinje - rekao je Miloš Živković, koordinator Projekta Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, istakao je da je ovakav čin primer dobre saradnje vladinog i nevladinog sektora, kao i predstavnika drugih država.

  U USAID-u kažu da su u pokušaju da ublaže migrantsku krizu uvideli da su lokalne samouprave od početka u toj priči već iscrpele svoja sredstva u reagovanju i pomaganju ljudima, koji su se ovde našli u potrazi za nekim boljim životom.

  - Shvatili smo da nije korisno i dobro da i lokalno stanovništvo na izvestan način trpi zbog toga, naprotiv bili su velikodušni, te i ovim otvaranjem Narodne kuhinje upravo povećavamo kapacitete i pojačavamo kapacitete lokalnih vlasti u obezbeđivanju usluga za lokalno stanovništvo u ovom slučaju Subotičana. U isto vreme takođe u saradnji sa Ministarstvom pomažemo da odgovori na potrebe migranata koji se nađu ovde u Subotici i drugim delovima zemlje - istakao je Siniša Čađo, specijalista za upravljanje Projektima iz USAID-a.

  Podršku u izbegličkoj krizi u velikoj meri svakodnevno pruža i lokalna samouprava, dok Crveni krst Subotica već duže vreme direktno radi na terenu sa migrantima i svakodnevno pomaže.

  -Narodna kuhinja Crvenog krsta trenutno priprema obroke za 1.100 socijalno ugroženih lica iz 30 mesnih zajdenica, a ovom donacijom omogućeno je da 1.500 sugrađana i izbeglih lica budu njihovi korisnici. U Prihvatnom centru pre desetak dana počela je podela kuvanih obroka za migrante koja je prilagođena tradiciji ishrane sa prostora iz kojih dolaze. Ovih dana će početi i montaža zimskog šatora u Prihvatnom centru koji će biti svojevrsna improvizovana trpezarija gde će migranti dobijati kuvana jela i time će im uslovi za tu namenu poboljšani- istakao je dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.Projektom „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu“, Fondacija „Ana i Vlade Divac“ će uz podršku USAID-a, u narednom periodu našem gradu uručiti i donaciju vrednu 10 hiljada dolara, namenjenu kupovini opreme za reagovanje u vanrednim situacijama. Pored našeg grada, Projekat se sprovodi i u opštinama Šid, Tutin, Sjenica, Preševo, Dimitrovgrad i Lajkovac, gde već postoje Prihvatni centri za migrante.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja