Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Obeležen Nacionalni praznik Bunjevaca Dan velike Narodne Skupštine
  Mirović: Ničiji identitet u Vojvodini neće biti ugrožen
  05.12.2016.

  Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je svečanom Akademijom, u Velikoj većnici Gradske kuće, jedan od svoja četiri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu 1918., kao i 330 godina od dolaska Bunjevaca na područje Bajskog trougla (Baja-Subotica- Sombor).

  Nacionalnom prazniku Bunjevaca i svečanoj Akademiji, uz intoniranje državne himne „Bože pravde” i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila” prisustvovali su predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, izaslanica predsednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković, savetnik premijera Srbije, Gojko Radić, potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, pomoćnici pokrajinskog sekretara za kulturu, Nebojša Kuzmanović i Đorđe Vukmirović, predsednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, predstavnici svih bunjevačkih institucija i građani Subotice.

  4697_1.jpg
  Igor Mirović - Ničiji nacionalni identitet u
  današnjoj Vojvodini ne sme i neće biti ugrožen

  Predsednik Vlade APV Igor Mirović je rekao, da ničiji identitet i ničija samobitnost u današnjoj Vojvodini ne smeju i neće biti ugroženi, a naročito ne onih koji su, zajednički sa srpskim narodom, hrabro i odlučno ispisivali istoriju Vojvodine.

  - Ničiji nacionalni identitet, ni jednoj zajednici niti pojedincu, u današnjoj Vojvodini ne sme i neće biti ugrožen, posebno ne onima koji su zajedno sa nama hrabro ispisivali istoriju naše Vojvodine, rekao je Igor Mirović, premijer Pokrajinske Vlade, na Akademiji kojom je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, kao i 330 godina od naseljavanja Bunjevaca u Vojvodinu.

  On je naglasio da je slobodarski duh Srba i Bunjevaca zapamćen i po imenima slavnih predaka, narodnih predvodnika Srba i Bunjevaca, Jaše Tomića i Blaška Rajića.

  -Tada, 25. novembra 1918. među onima koji su ispisali zlatnu stranicu zajedničke istorije Srba i Bunjevaca našlo i sedam žena: pored Milice, supruge Jaše Tomića, Marije Jovanović i Anastazije Manojlović, tog dana svoj glas su toj zajedničkoj istoriji dale i Bunjevke Mara Malagurski, Katica Rajčić, Olga Stanković i Manda Sudarević. Današnja Akademija i proslava Dana Velike Narodne skupštine kao nacionalnog praznika Bunjevaca, svedoči i o vizionarstvu Blaška Rajića, o nepokolebljivoj doslednosti i odanosti Bunjevaca zavetu velikih predaka, podsetio je Mirović u Subotici.

  4697_2.jpgIgor Mirović je naglasio, da u istoriji današnje Vojvodine nema značajnijeg događaja od Velike Narodne skupštine, niti važnijeg datuma od 25. novembra 1918, kada je ona održana, i kada su Banat i Bačka prisajedinjeni Kraljevini Srbiji, pa je to zajednički praznik Srba i Bunjevaca.

  -Duh te velike istorijske prekretnice, velikih ličnosti Blaška Rajića i Jaše Tomića, krasi i danas Vojvodinu, ujedinjenu u različitostima, koje ćemo čuvati po svaku cenu, rekao je Mirović.

  Gradonačelnik Bogdan Laban se osvrnuo na događaje iz 1918. godine, koji su prethodili održavanju Velike narodne skupštine.

  – Odluku o priključenju Kraljevini Srbiji kao jedinstvenoj državi, pročitao je Jaša Tomić. Govor na istorijskoj skupštini održao je i Blaško Rajić, župnik iz Subotice, u ime svog potlačenog naroda, zahvalivši Srbiji što je njegov narod vojska oslobodila jarma i smrti. Bunjevci su na prostor Bajskog trougla (Baja-Subotica- Sombor) došli pre 330 godina i primer su, da jedinstven narod, koji neguje svoj nacionalni identitet i tradiciju, može i da ih očuva u svim istorijskim i društvenim okolnostima, rekao je Laban.

  On je rekao i da očekuje, da će se ubrzati rad na standardizaciji bunjevačkog jezika, kao i postupak formalnog ukidanja naredbe iz 1945. godine kojom je Bunjevcima, zajedno sa Šokcima, zabranjeno da se slobodno nacionalno opredeljuju.

  Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Novog Sada rekao je da prisajedinjenje, kao jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca zaslužuje da bude državni praznik, kako je i najavio predsednik Tomislav Nikolić.

  Zdravko Jelušić je pored ostalog rekao i da su Bunjevci baš u Novom Sadu Velikom narodnom Skupštinom potvrdili svoj identitet i stekli pravo da Novi Sad doživljavaju svojim gradom.

  Izaslanica predsednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković je rekla da su oba naroda, i Srbi i Bunjevci, ponosni na ono što su im preci ostavili.

  Suzana Kujundžićić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca istakla je da „postoje dani u koje se mogu spakovati vekovi, a u ovo veče spakovano je 330 godina postojanja bunjevačke zajednice na ovim prostorima i veliki 25. novembar“ i podsetila na sve prelomne trenutke u istoriji Bunjevaca.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja