Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Otvorena „Čitaonica bunjevačke zajednice”
  Na početku zanimljivog puta
  05.12.2016.

  „Libreria klub” koji funkcioniše pod okriljem UG „Regional”, okupilo je nacionalne zajednice u Subotici sa namerom da se na jednom mestu‚ kroz različitosti u kulturi zajednica, pokaže koliko je u stvari bogata kultura Subotice. Prvi koji su u zanimljivom prostoru „Libreria kluba” osposobili svoj deo multi-kulturnog prostora su pripadnici Bunjevaca, a „Čitaonica bunjevačke zajednice” otvorena je u utorak, 29. novembra.

  4699_1.jpgNosilac organizacije kod Bunjevaca bilo je UG „Bunjevački omladinski centar”, a projekat je podržan i od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Kako je to istakao Boris Bajić, predsednik UG „Bunjevački omladinski centar”, poziv je rado prihavaćen, jer je prepoznata namera da se i ovoj zajednici, kao i drugima u Subotici, pruži jednaka šansa.

  – Mi smo prvi počeli da realizujemo naše planove, biće tu još nekoliko nacionalnih manjina, a predstavljamo se našim izdanjima, knjigama, novinama, časopisima, ali i elektronskim izdanjima. Značajno da je imamo priliku da se u ovom prostoru predstavimo kao ostale manjine, a pozivamo sve, ne samo Bunjevce, nego i sve druge koje interesuju istorija, književnost i kultura, da svrate, informišu se, uz kafu i čaj. Hvala domaćinu na pozivu, ali hvala i onima koji su nam pomogli svojim izdanjima, Novinsko-izdavačkoj ustanovi „Bunjevački informativni centar”, „Bunjevačkom medija centru”, Kulturno-umetničkim društvima „Bunjevka” i „Aleksandrovo”, Bunjevačkom kulturnom centru „Bajmok”, Kati Kuntić... – istakao je Bajić.

  Za svečano otvaranje „Čitaonice bunjevačke zajednice” pripremljen je program koji je govorio o Mari Đorđević Malagurski, jednoj od najpoznatijih književnica iz Subotice, upravo Bunjevki.

  – Obeležavamo 45 godina od smrti poznate bunjevačke književnice, koja je dala izuzetan doprinos u promociji Bunjevaca i čuvanju bunjevačkog jezika. Tako je Stela Bukvić čitala odlomke iz njene najpoznatije, ali i nagrađivane zbirke pripovedaka „Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života”. Takođe, BKC „Bajmok” nam je ustupio dokumentarni film „Vezak vezla Mara”, upravo posvećen našoj poznatoj književnici – istakla je Tamara Babić, koordinator „Čitaonice bunjevačke zajednice.

  Dragan Rokvić, organizator projekta ispred UG „Regional”, istakao je da je cilj Udruženja da se pokaže nešto što je jedinstveno za Suboticu, suživot mnoštva nacionalnih zajednica na jednom mestu.

  – Želimo da afirmišemo specifične posebnosti kulture i identiteta koje male nacionalne zajednice imaju. Bunjevačka zajednica je među prvima pokazala interesovanje, a slede nove čitaonice drugih zajednica. Cilj nam je da čitamo knjige, negujemo poeziju, sve forme izražavanja i ispoljavanja kulture, osobenosti koje nacionalne zajednice neguju, a nadamo se da se nalazimo na početku jednog zanimljivog puta. Radićemo kroz radionice, tribine, promocije, okrugle stolove, a najvažnija radionica biće radionica duha. Pokušaćemo da pokažemo kakvi su kapaciteti Subotice kao multietničke i multikulturne sredine, da u jednom prostoru pokažemo da možemo da sarađujemo, a da prožimanje kulture mora biti čarobno i zanimljivo – dodao je Rokvić.

  Naredno okupljanje, u organizaciji Bunjevaca, biće 13. decembra, kada će biti održana promocija knjige Marije Bošnjak „Čežnja”.

  N.S.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja