Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“
  Grand prix za predstavu „Par cipela“
  06.12.2016.

  Na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu, subotičko Dečje pozorište sa predstavom „Par cipela“ u režiji Valov Todora, osvojilo je četiri vredne nagrade među kojima je i nagrada Grand prix za najbolju predstavu. Pored nagrade za najbolju predstavu, dodeljene su i nagrade za najbolju režiju Todoru Valovu i glumcima Dečjeg pozorišta Subotica Jasmini Praliji, Kalo Beli i Greguš Zalanu.

  4702_1.jpg 

  Predstava „Par cipela“ trenutno je jedna od najnagrađivanijih i najgledanijih predstava Dečjeg pozorišta Subotica i po mišljenju stručnog žirija ovogodišnjeg Zvezdarišta koji su činili Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg, je predstava koja odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako i po izvedbi.

  4702_2.jpg
  Greguš Zalan: ponosan na svoju nagradu

  Dečji pozorišni festival “POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE” je regionalni takmičarski festival koji predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju. U ovogodišnjoj selekciji Festivala beogradska publika imala je priliku da vidi presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine.

  Zvanične odluke žirija Festivaa Pozorište Zvezdarište

  Nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, žiri dodeljuje Jasmini Praliji, za ulogu u predstavi „Par cipela“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Jasmina Pralija, izuzetno raskošnim glumačkim talentom, na scenu iznosi briljantnu intrepretaciju, prepunu najsitnijih ukrasa i detalja. Njena glumačka sredstva su savremena i životna. Jasmina Pralija koristi širok dijapazon citata na različite vrste dečjeg pozorišta u svojoj glumi, i to radi na najvišem umetničkom nivou.

  Nagradu za najboljeg glumca festivala, žiri dodeljuje ravnopravno glumcima Kalo Beli i Greguš Zalanu, za uloge u predstavi „Par cipela“. Ova odluka, kao i sve ostale, doneta je jednoglasno. Ova dva glumca na scenu iznose autentičnu energiju i disciplinu, sa sobom nose neverovatnu moć i iznad svega njihova je umetnička interpretacija na najvišem nivou. Glumci predstave „Par cipela“ igraju kao jedan, njihov je tim neverovatno uigran, i oni rade jedni drugima u korist. U njihovoj intepretaciji nema šmire, potcenjivanja publike. Ima discipline, jasne glumačke kreacije i iznad svega neverovatno poštenog odnosa prema publici i poslu koji obavljaju.

  Nagradu za režiju žiri festivala Pozorište Zvezdarište dodeljuje Todoru Valovu za režiju predstave „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica. Todor Valov, kao autor ove izuzetne predstave, u oblast pozorišta za decu i mlade donosi novu energiju, izrazitu inovativnost i savremena rediteljska sredstva. On kombinuje promišljanja o različitim žanrovima. Njegova predstava diše, ona je poletna, emotivna i umetnički dovedena do perfekcije.

  Grand prix festivala Pozorište Zvezdarište, žiri festivala jednoglasno i uz duboki naklon dodeljuje predstavi „Par cipela“. „Par cipela“ umetnički je najmoćnija predstava ovogodišnjeg festivala. Ona odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako po izvedbi. Njena najveća snaga zapravo leži u tome da je vrlo često umreženo mišljenje za dobru predstavu potrebno mnogo novca.

  „Par cipela“ nam govori da je, uz skromna sredstva i more mašte, moguće napraviti jednu visoko kvalitetno umetničko delo, koje je prepuno ljubavi, empatije i emocija. „Par cipela“ uliva nadu da je pozorište za decu i mlade na dobrom putu, da su inovacije na planu dramaturgije i režije, i glumačkih sredstava, moguće. „Par cipela“ je svima nama zadao zadatak kako jedna predstava za decu mora da izgleda, kao ozbiljna i umetnički visoko kvalitetna predstava, kako na etičkom, tako i na estetičkom nivou.

  Obrazloženje stručnog žirija

  Stručni žiri u sastavu: Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg na ovogodišnjem festivalu Pozorište Zvezdarište jednoglasno je doneo sve odluke.

  4702_3.jpgKritička misao i objektivno posmatranje kvaliteta sadržaja predstava od presudnog je značaja za razvoj našeg društva i njihovih najmlađih i najvažnijih članova.

  —U ovogodišnjoj selekciji festivala imali smo prilike da vidimo aktuelni presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine. Aktuelni presek u mnogo slučajeva ne zadovoljava etičke i estetičke kriterijume maštovitog i dobrog pozorišta za decu. Dobro pozorište za decu, i to kako ga mi vidimo, je disciplinovano, pošteno, maštovito, misaono i kreativno. Ono nije tržišna roba koja imitira crtane filmove potpuno bukvalno, niti je poligon za proizvoljne glumačke interpretacije. Pozorište za decu je oblast koji je svestan umetnički izbor, a ne nešto na šta se spada. Umetnost za decu mora biti odgovorna i promišljena, i njena realizacija mora zadovoljavati visoke profesionalne kriterijume.

  U digitalnoj eri, naša deca jednostavno vide više slika u sekundi nego što smo videli mi i naši roditelji. Oni su deca ajfona, tableta, kompjutera, virtuelne realnosti. Međutim, pozorište je preživelo sve industrijske revolucije, jer je ono jedina umetnost koja se dešava u trenutku, i ne može se ponoviti. To je čini autentičnom, kako na umetničkom i interaktivnom nivou, tako i pre svega na emocionalnom.

  Nažalost, selekcija koju smo imali prilike da vidimo, govori nam da je pozorišna umetnost za decu na putu proizvoljnosti, kopiranja komercijalnih sadržaja, loših estetičkih normi. Sa druge strane, neke predstave su odskočile kao na velikoj trambolini i vinule se među zvezde, navedeno je u obrazloženju stručnog žirija.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja