Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Jasmina Pralija, mlada glumica i lutkarka u Dečjem pozorištu u Subotici
  Mladi glumac uvek traži svoje mesto pod suncem
  08.12.2016.

  Jasmina Pralija je mlada glumica i lutkarka iz Osijeka. Za „Subotičke novine” popularna glumica sa dečje scene, predstavila nam je svoje putešestvije od akademije do pozorišnih dasaka u Dečjem pozorištu u Subotici.

  Iz osječke akademije Jasmina Pralija izašla je 2011. godine, nakon čega je, kao i svaki mladi glumac, tražila svoje „mjesto pod suncem“ radeći uličnu animaciju, kratke monodrame po lutkarskim festivalima u okolini, žongliranje, plesne trupe i taj put je od Osijeka, preko Zagreba, Beograda, trenutno je završen u Subotici.

  4710_1.jpg
  Jasmina Pralija

  —Kao gostujuća glumica i lutkarka dobila sam prostor rasta i prikupljanja iskustva sa subotičkim kolegama Dečjeg pozorišta od 2014. godine. Počelo je malim angažmanima animacije dece, do alternacija u već igranim predstavama, do prve prave prilike u interaktivnoj monoigri „Pričaonica - Car žabac“ i „Tri brata“ na hrvatskom i srpskom jeziku. Usledio je 2Tobi - tužni psić“ u režiji Živomira Jokovića, gde sam s najiskusnijim kolegom Boškom Boškovom naprosto uživala u igri s marionetom. Ali ono što je ostavilo najveći utisak na mene je saradnja i igra u predstavi „Par cipela“ s kolegama Kalo Bellom i Gregus Zalanom u režiji Todora Valova, kazuje nam na početku razgovora Jasmina.

  Uzimajući u obzir da je predstava „Par cipela” trenutno jedna od najnagrađivanijih i najgledanijih predstava pozorišta Subotice, a možemo da kažemo i ovogodišnjeg „Zvezdarišta”, na pitanje koliko dobra saradnja sa glumcima i režiserom može da doprinese izvanrednoj izvedbi predstave i koliko joj znači uloga koju interpetira, Jasmina odgovara:

  —Kao i na svakom početku rada na predstavi, na čitačkoj probi, tek se počinju otvarati prostori mašte. Sam tekst je bio drugačiji, sama energija kolega i reditelja je bila drugačija i kostimi i scenografija Ivajla Nikolova i Ive Gikove su nam pomogli da budemo drugačiji. Postoji jedan stari kliše koji nam spominju na akademiji: „U pozorištu ne postoje male uloge." i to je zaista istina - moja uloga Madam ne bi bila Madam da nemam potporu svojih kolega što na sceni, tako i van nje. Ceo tim, vidljiv ili nevidljiv na sceni je zaista potreban da bi jedna predstava bila toliko uočljiva. A i sloboda koju nam je sam reditelj Todor Valov pružio da sami domaštamo i izvedemo koreografiju je jedan veliki plus, jer nam ništa nije nametnuto da moramo da uradimo. Naprosto uživam da igram šašavu zloću Madam Lepocipel jer u svoj toj njenoj grotesci, karikaturi i komičnosti imam priliku da pokažem svoj stečeni zanat i iskustvo, a i da se nasmejem sa kolegama na sceni iznova i iznova.

  Od kakve su važnosti festivali generalno, na kojima glumci interpretiraju svoja pozorišna dela i koliki značaj imaju za same aktere?

  —Festivali i gostovanja su veliki deo razvoja predstave, dobijemo priliku da igramo pred većim auditorijumom, upoznajemo nove kolege, prijatelje, istomišljenike, potporu, a kada dođe i koja nagrada i priznanje naših kolega iz pozorišta da ono što radimo zaista vredi, lepše je i lakše nastaviti.

  Nagradu za najbolju glumicu festivala „Zvezdarište”, žiri je dodelio Jasmini za ulogu u predstavi „Par cipela” u produkciji subotičkog Dečjeg pozorišta, koliko joj znači ova nagrada u karijeri, s ponosom i radošću objašnjava:

  —Predstava „Par cipela" na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište" donijela mi je treću nagradu u životu za najbolju glumicu festivala. Potpora i znak da si na dobrom putu, nekako uvek mi dođu kada mi je najpotrebnije i uvek potpuno neočekivano. Imali smo uspešnu konkurenciju iz regije i Srbije, iz velikih i renomiranih pozorišta. To što smo iz Subotice nikako ne bi trebalo da umanji našu vrednost i našu ljubav prema igri. Naprotiv, baš zato što je Subotica mali i multikulturalni grad, to nam daje dodatnu motivaciju da se pokažemo na mnogobrojnim festivalima i donesmo kući nagrade. Naša publika je od same premijere prvi razlog zašto radimo, a kada dobijemo priliku ili poziv za gostovanje ili festival, uz to i nagrade, zapravo celoj Subotici donesemo zahvalnicu.

  Kako ocenjujete trenutno stanje na dečjoj pozorišnoj sceni u Srbiji, i gde vidite naše Subotičko pozorište?

  4710_2.jpg

  —Dečja pozorišta su oduvek na neki način potcenjena u smislu da je to samo za decu i da je za njih lako raditi, da je „prava gluma" jedino u dramskom pozorištu ili na filmu. No, sve što sam naučila u dramskom pozorištu ili na filmu najjače se mora pokazati pred dečjom publikom. Sav znoj ili umor koji osetim nakon dečje predstave mi kaže kako nije lako, a najveća nagrada je njihov najiskreniji osmijeh i njihov aplauz. Da se moje kolege i ja na sceni iskreno ne igramo ili igramo samo za sebe, ne bi se o „Cipelicama“ pričalo. Ono što sam kroz gostovanja, festivale i druženja s mojim kolegama videla jeste da dečje pozorište u globalu polako popravlja sliku o sebi, da se sve više rizika ulaže u nove naslove i priče, u nove reditelje, u mlade glumce, ali za sve je potrebna finansijska potpora. Kao što je i naša publika mlada, potrebna je i mlada energija da im zadrži pažnju i ljubav prema pozorištu. Moje kolege se sve više okupljaju i počinju rad u sopstvenim trupama. Kako kažu zaposleni glumci, „tezgaroši", - „ako ne možeš dobiti priliku, stvori je“. I zbog toga su potrebni i dečji festivali, kako bi sve više glumaca imalo priliku prikazati zašto vole svoj zanat. Svima je potrebna šansa da budu ponovno deca, što na sceni, što u publici i taj prostor im dopušta svako dečje pozorište i svaka dečja trupa. U ovom trenutku, Dečje pozorište u Subotici na scenu iznosi sve veći broj uspešnih predstava. Uz mnogobrojne napore direktorke Marte S. Aroksalasi Dečje pozorište u Subotici se vraća lutkarskim korenima i rizici koju su uloženi se mnogostruko vraćaju u okviru nagrada. Na dobrom smo putu, samo da se što više koncentrišemo na dobre vrednosti koje pozorište nosi i na prilike da radimo plemenit posao.

  M Zdravković

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja