Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 25.05.2018. Petak
NAJČITANIJE
     
    NAJNOVIJI BROJ
     
    Godina I, Broj 16
      16. jun 2017.


     
    2_4.jpg
     

     

     

     
     
     
     
    Grad
    Otvoren božićno-novogodišnji vašar „Winterfest“
    Počela „zimska bajka“ u centru grada
    11.12.2016.

    Hladno decembarsko veče nije sprečilo Subotičane da u ponedeljak u znatnom broju dođu na Mali korzo i prisustvuju otvaranju šestog po redu božićnon ovogodišnjeg vašara „Winterfest“, koji upotpunjava pretprazničnu atmosferu inače prisutnu u već okićenom gradu. Kao i ranijih godina, ima svega u ponudi, pa se uz miris kuvanog vina i kućice prepune raznovrsnih zanatskih i gastronomskih proizvoda lakše podnesu i temperaturni minusi.

    4721_1.jpg

    Već po ustaljenom običaju, dečiji hor izveo je božićne pesme, a onda su predstavnici Javnog komunalnog preduzeća „Subotičke pijace“, koje je organizator manifestacije i Grada, čija podrška ni ovog puta nije izostala, otvorili „Winterfest“. Posetioce je najpre pozdravila Ilinka Vukoja, direktorica „Subotičkih pijaca“:

    4721_2.jpg„Šesti je put za redom kako organizujemo ovu našu lepu manifestaciju, božićno-novogodišnji vašar, i zaista smo se trudili poslednjih dana da ovaj prostor učinimo privlačnim za sve naše sugrađane, tako da ćemo se, od danas, pa do 13. januara, ovde sretati svaki dan“, rekla je Ilinka Vukoja i poželela svim Subotičanima i gostima prijatne i lepe trenutke na vašaru.

    Ove godine ima preko 80 izlagača, i nešto ih je više nego prethodne, a ponuđači bi bili još brojniji da nije skučenog prostora Malog korzoa, uveravaju u preduzeću „Subotičke pijace“, što je potvrdio i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford:

    4721_3.jpg
    Tivadar Bunford

    „Ova manifestacija je već postala tradicija u našem gradu i interesovanje za štandove svake godine je sve veće i veće. Cilj vašara je promocija tradicije izrade narodnih rukotvorina, prezentacija velikog broja proizvoda starih zanata i široke ponude domaće i organske hrane, vina, rakije s ovog područja. U duhu predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika posetioci će imati priliku da nabave poklone za svoje najmilije, a u organizaciji grada, u okviru „Vinterfesta“, biće održan i niz kulturno-zabavnih programa. Centar grada je lepo okićen a zimski vašar predstavlja središte praznične atmosfere“, rekao je Tivadar Bunford.

    „Winterfest“ je u ime gradonačelnika otvorio Srđan Samardžić, član Gradskog veća zaduženo za oblast turizma, investicija, i međunarodne saradnje, a posetioci će moći da razgledaju i kupuju na vašaru svakog dana od 9 do 21 čas.

    Za dobru kafu – džezva i ratluk!

    4721_4.jpg
    Ilinka Vukoja

    Slobodan Bojić, kujundžija i kazandžija iz Beograda, na zimski vašar dolazi od prve godine i svojom ponudom džezvi, malih i velikih, pojedinačno ili u kompletu sa fildžanima i tacnicom, stekao je, kaže, sa svojom SZR „Bakračar“, među Subotičanima redovne mušterije i poštovaoce.

    „Proizvodim sve što je od bakra i bakarna džezva znači da se vraćamo nekim starim tradicijama pijenja kafe na način kako se to radilo nekada. A da li je takva kafa bolja? Najbolja je, nema bolje! Za dobru kafu postoji jedinstven recept – dobra džezva, i to je „domaćica“ koja najbolje skuva kafu. Veličine su od jednog litra pa do jednog decilitra, znači jedan deci – jedna kafa, i tako dalje, a najviše se traže one od tri decilitra, jer se najčešće kafa pije u dvoje, a onda ostaje još malo da se dolije. Osim za biber, mlinova za kafu trenutno nemam, ali će stići ovih dana“, priča nam Slobodan Bojić.

    Uz crnu kafu, zna se, ide i ratluk, a tu je majstor Sabri Baftijari i firma „Sabo 9“, poreklom iz Makedonije, koji ratluk na makedonski načinu Suboticu donosi iz Sarajeva, gde živi i radi.

    4721_5.jpg
    Slobodan Bojić

    „U Suboticu smo prvi put došli prošle godine, a pošto smo ponovo ovde, znači da smo, moja braća i ja, bili zadovoljni. Ne brinemo se kako ćemo proći, jer nudimo sarajevski ratluk preko 25 vrsta, ima ga sa pistaćima, sa kremom, sa čokoladom i mnogo toga, i sarajevsku alvu, koja je prava i tradicionalna alva. Naša porodica ovaj posao radi već pedeset godina, prvo je to bio deda, pa otac, a sada smo preuzeli mi, sinovi. Subotičani kada je u pitanju ratluk imaju dobar ukus i vole sve da probaju“, kaže Sabri Baftijari.

    4721_6.jpg

    Novčani prilozi

    Samo sat-dva nakon što je „Betlehem“ postavljen, Subotičani dobre volje već ubacuju novac, i njega će „Subotičke pijace“ nameniti u dobrotvorne svrhe. Vidi se da naši sugrađani, koji kupuju na ovom vašaru, misle i na one koji nemaju od koga da dobiju poklon i to je značajno jer govori o njihovoj velikodušnosti“, primetio je Tivadar Bunford obilazeći „Winterfest“.

    M.Radojčin

    Cenovnik Subotičkih Novina

    Apoteka Subotica

    4_22.jpg

    Kuća zdravlja

    4_20.jpg

    Zoo Palić

    NorDent

    Suboticagas

    Vojput

    Dom zdravlja