Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Saopštenje Saveta Festivala evropskog filma Palić
  Šifliš smenjen, bez dogovora sa Savetom
  11.12.2016.

  Savet Festivala evropskog filma Palić uputio je saopštenje, povodom odluke sa 6. sednice Skupštine Grada Subotice, o razrešenju filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma Palić, na predlog Gradskog veća i izneli svoj stav oko smene tog reditelja.

  —Izražavamo zabrinutost, zbog nedostatka bilo kakvog obrazloženja ili kvalitativne ocene rada gospodina Šifliš, koje bi opravdalo takav postupak. Kao članovi Saveta, osećamo dužnost da dosadašnji rad Zoltana Šifliša ocenimo najvišim ocenama pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje na čelu sa Magyar Filmunio što je rezultiralo činjenicom, da je program “Novi mađarski film” jedan od najposećenijih i najaktuelnijih programa festivala na Paliću, ističe se u saopštenju Saveta.

  4724_1.jpg
  Zoltan Šifliš

  Takođe se navodi, da je Šifliš, prisustvujući svakoj sednici Saveta, u velikoj meri doprineo razvojnim smernicama te manifestacije, putem stručnih ocena i predloga.

  —Zahvaljujući tome, Festival evropskog filma Palić je i došao na mesto najrespektabilnijih filmskih manifestacija u Srbiji što potvrđuje i ocena evropske stručne javnosti i podrška Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa MEDIA. Takođe izražavamo zabrinutost, zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve (Vadlövő Gabriella) na mesto člana Saveta, bez priložene biografije i bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala, niti Otvorenim univerzitetom Subotica, kao izvršnim producentom, koji već godinama kao tim uz veliki napor uspevaju da postave ovu manifestaciju u sami vrh evropske kinematografije, uprkos konstantnom smanjenju budžetskih sredstava, upozoravaju članovi Saveta Festivala.

  Savet podseća, da je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić sastavljeno isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca.

  —Takođe, članovi Saveta ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad, već svojim iskustvom, zalaganjem i znanjem doprinose razvojnim smernicama ove manifestacije od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mandat Saveta u ovom sastavu traje do februara 2018. godine. Smatramo da ovakva praksa ni u kom pogledu ne doprinosi razvoju kulture Grada Subotice, pokrajine Vojvodine, niti Republike Srbije. Grad Suboticu vidimo kao svog saveznika i aktivnog učesnika u razvoju Festivala evropskog filma Palić u cilju što kvalitetnije međunarodne promocije samog grada, kao i kulture Srbije i Evrope uopšte, saopštili su i potpisali svi članovi Saveta Festivala: Mira Banjac – glumica, predsednica Saveta, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, Szabolcs Tolnai, filmski reditelj, Branislav Lečić, glumac, Gordan Mihić, scenarista i Petar Mitrić, selektor Festivala Evropskog filma Palić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja