Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak protiv subotičkog policajca
  Suspendovan policajac, zbog sumnji da je zlostavljao dečaka
  12.12.2016.

  Zbog sumnji za zlostavljanje i mučenje maloletnog M.P (11), u Subotici je suspendovan policajac, S.B. Dečakov otac, Nebojša Penčić, prijavio policajca u subotu, kada se pojavio pred njegovom kućom, vukući dete kilometar i po, dok je pre toga „raširenim dlanovima dete tukao po ušima i licu, digao ga, i udario glavom u banderu“.

   4725_1.jpg
   Nebojša Penčić, otac dečaka

  Slučaj je mogao i kobno da se završi, ali je otac Nebojša Penčić samokontrolom ipak prepustio da stvar reše nadležni organi, a dete je sa suprugom Snežanom odveo u subotičku Opštu bolnicu, gde su mališanu konstatovane povrede i određena mu terapija, ali kako tvrdi Nebojša, za sada dete, iako dobija lekove, oseća posledice zlostavljanja.

  Policija je potvrdila za „Subotičke novine“, da je u subotu prijavljen slučaj protiv policijskog službenika, koji je u tom trenutku bio van službe.

  -Podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje. Policijski službenik će biti suspendovan, do okončanja disciplinskog postupka, a ukoliko se utvrdi njegova odgovornost, biće preduzete odgovarajuće mere, rekli su za „Subotičke novine“ iz Policijske uprave.

  Nebojši se tresu ruke, dok priča da je petoro drugara njegovog sina potvrdilo njemu, a kasnije i policiji, da je osumnjičeni policijac raširenim dlanovima udarao po licu i ušima njegovo dete, digao ga i udario glavom o banderu, a zatim ga uhvatio za kragnu i kilometar i po vukao putem, od Mačvanske do Tihe ulice, gde stanuje porodica Penčić.

  -Radio sam čitav dan, klao sam svinju u dvorištu iza garaže, kada je nastala vriska u dvorištu, bilo je negde oko 14 sati, a ispred kapije dotrčalo je pet, šest drugova našeg sina, koji su pobegli sa mesta događaja. Obavestili su suprugu šta se događa, a ona je videla kako policajac vuče mog sina za okovratnik i kapuljaču prema kući. U međuvremenu izašao je i moj otac, pa je čovek počeo i na njega da viče. Sin je dotrčao do garaže uplakan, uši su mu bile crvene, obrazi buknuli. Pitam ga šta je bilo, kaže: „tukao me policajac, ispred kuće je“. Bacio sam nož iz ruke, izleteo do kapije i pitao ga s kojim pravom bije moje dete. -„Ti si u uniformi, on je maloletan, da li si svestan šta si uradio?“- priča Nebojša.

  Nebojša, vidno potresen kaže, da je policajac počeo da ga vređa i psuje mu majku.

  4725_2.jpg
  Izveštaj lekara specijaliste

  -To ne mogu zaboraviti, jer mi je pre četiri meseca, u Užičkoj ulici izgoreo stan i majka je bila u njemu i preminula. Ja sam ga gurnuo i pitao ga kako u uniformi tuče moje maloletno dete, i da li je normalan. Krenuo sam prema njemu, međutim, supruga i otac su me zadržali, postoji i snimak, jer na kući su kamere. Nisam ništa video od muke, od nemoći. Policajac je počeo da psuje, nije se predstavio ali je vikao da je on policajac, i da može sve. Vidim, piše policija na odelu, ali nije imao značku i opasač. Znači, nije bio u službi, a kasnije sam saznao, da je u to vreme trebalo da ide na posao. Saznao sam da se zove Slaviša B, ima oko četrdesetak godina. U policiji su bili ljubazni, izašli su nam u susret. Bili smo u policijskoj stanici Centru II, u Izvorskoj, i ja i deca. Saslušani smo i ispred kuće i tamo. Ja sam već razgovarao i sa advokatom iz Beograda, ako bude trebalo i privatno da ga tužimo, kaže Penčić.

  Nevolja je počela na prostoru prema njivama, kod Kerskog groblja, gde se M.P. igrao sa drugovima iz škole, kod benzinske pupme „Europetrol“.

  -Krenuli su kući, a prema priči petoro dece koja su svedočila u policiji, napao ih je pas i oni su videli šiblje na gomili nedaleko od obližnje kuće, i krenuli u tom pravcu, da se odbrane od psa. Međutim, jedna žena je povikala da deca kradu granje, a onda je istračo taj policajac, koji živi u kući kod groblja. Policajac je bio u uniformi, počeo da viče na njih i deca su pobegla. Moj mali je počeo da beži i kod Štrumpf naselja prema Buvljaku se sakrio, ali je ustao, jer je mislio da ne treba da beži kada nije ništa uradio. Tada ga je policajac uhvatio, sa oba dlana udarao mu uši i pitao ga uz viku gde ostali žive. Moj sin nije hteo da kaže gde mu drugari žive, uplašio se, i on ga je četiri puta raširenim dlanovima lupio po ušima i licu, pitao zašto diraju granje, misleći da su oni bacali petarde na njivu gde su se igrali. Do naše kuće je kilometar i po, vukao ga je do kapije, a nakon svega pozvao sam policiju, koja je odmah stigla. Saslušali su nas i rekli da će uslediti krivična prijava i posavetovali da dete odvedemo kod lekara, priča Nebojša.

  Međutim, tu nije kraj nevoljama porodice Penčić. Kada su povređeno dete otac Nebojša i majka Snežana Penčić odveli kod lekara, konstatovane su povrede -manji hematom desnog obraza i otoskopski desno reptura bubne opne, odnosno utvrđeno je da postoji funkcionalni ispad perceptivnog tipa sluha, sa desne strane, kako je opisano kod audiograma.

  - Ne znamo o čemu se radi, prvo su u subotu konstatovane teže telesne povrede, ali na drugom pregledu, u nedelju, drugi lekar je rekao da je to laka telesna povreda, pa smo bili kod privatnog lekara. On je rekao da ima oštećenje sluha, sin mi prima injekcije i ima bolove u ušima. Nadam se da to neće uticati na sluh moga sina.

  Deca su sela u policijski auto da pokažu gde policajac živi, pa se saznalo o kome se radi.

  - Komšija mi je kasnije rekao, da je policajac hteo da se izvini i da je pogrešio što je tukao mog sina, Nije me lično zvao, već je poručio preko kolege, ali ne mogu da pređem preko nasilja koje je počinio nad mojim detetom.

  Povređeni dečak ide u školu „Matko Vuković“, dobar je đak, primerno dete u vladanju, problema sa njim nema. - Nisu deca nikakvu štetu napravila. Sva deca koja su bila sa mojim sinom sa roditeljima su, na zahtev službenog lica, došla u stanicu gde su dala izjave. Svako dete je potvrdilo da ga je policajac tukao i ispričali na koji način, te da im je zapretio da ne smeju više da prolaze njegovom ulicom. Sin mi trpi bolove i nećemo odustati od tužbe, kaže mališanov otac Nebojša Penčić.

  Krivična i disciplinska prijava

  Subotica - Osnovno javno tužilaštvo u Subotici potvrdilo je da je „primilo krivičnu prijavu za zlostavljanje i mučenje protiv policajca S. B. osumnjičenog da je u subotu tukao jedanaestogodišnjeg dečaka M. P.

  —Policija je istog dana suspendovala policijskog službenika i vodi protiv njega disciplinski postupak. Prvo će osumnjičeni dati svoju odbranu, a nakon toga će biti saslušano i dete. Pored toga, predmet će ići na obradu i u Centar za socijalni rad, pošto se radi o maloletnom licu, a nakon sprovedenog dokaznog postupka biće doneta odluka o optuženju, kažu iz Osnovnog javnog tužilaštva, povodom subotnjeg događaja u kojem je otac dečaka M.P. (11) Nebojša Penčić prijavio policiji policajca koji je mučio i zlostavljao njegovo dete, pošto ga je vukao za kragnu ulicama i udario mu glavom o banderu.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja