Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ambasador Italije Đuzepe Manco, predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović razgovarali sa gradonačelnikom Bogdanom Labanom
  U Subotici otvoren vicekonzulat Italije
  13.12.2016.

  • U Subotici je juče otvoren vicekonzulat Italije
  • Ambasador Italije u Beogradu, Đuzepe Manco, i predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i počasni vicekonzul Italije u Subotici, Karmine Taralo, razgovarali su juče sa italijanskim preduzetnicima koji posluju u Gradu i Vojvodini, a u Subotici tri preduzeća sa italijanskim ulaganjima "Leonardo", "Kalcedoniju" i „Elektroremont” zapošljavaju ukupno 2.000 Subotičana.

  4729_1.jpg
  Đuzepe Manco, Igor Mirović i Bogdan Laban svečano otvorili vicekonzulat u Subotici

  U Subotici je juče svečano otvoren vicekonzulat Italije, prva konzularna kancelarija te zemlje u Srbiji, koja je van Beograda, a nadležan će biti za čitavu Vojvodinu i pružati konzularne usluge svim Vojvođanima. Svečanu vrpcu su u zgradi DDOR-a, gde su prostorije vicekonzulata, presekli ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske Vlade, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i počasni vicekonzul Italije u Subotici, Karmine Taralo.

  4729_2.jpg
  Razgovori u Plavoj sali o šansama proširenja privredne saradnje sa Italijom

  Pre otvaranja vicekonzulata, visoki gosti su posetili i Gradsku kuću, gde su sa gradonačelnikom Labanom i privrednicima Vojvodine razgovarali o šansama proširenja privredne saradnje sa Italijom i iskustvima italijanskih preduzetnika u Subotici.

  U Vojvodini, Italija je među zemljama koje najviše investiraju, a u Pokrajini živi veliki broj ljudi italijanske zajednice.

  Prilikom otvaranja vicekonzulata u Subotici, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco je rekao, da je ovo značajan događaj i za Srbiju, u trenutku dok se Italija u Briselu zalaže za otvaranje novih poglavlja, za pristup Srbije Evropskoj uniji.

  —Uloga ovog konzulata je da bude na usluzi i srpskim i italijanskim državaljanima, kao i da poboljša odnose Italije i Vojvodine, u kojoj su naše firme i najbrojnije. U Vojvodini ima 50 naših preduzeća koja zapošljavaju 10.000 ljudi, a italijanski preduzetnici investirali su u njih 800 miliona evra, rekao je na otvaranju Đuzepe Manco, ambasador Italije u Srbiji.

  Ambasador Đuzepe Manco je naveo da je razlog otvaranja vicekonzulata u Subotici svojevrstan iskorak Italije na zahteve čitave zajednice ove srpske pokrajine, a čine je privrednici, predavači, profesori italijanskog jezika i veći broj Italijana koji žive u Vojvodini. —Italija razvija prijateljstvo sa Srbijom, a Vicekonzulat otvaramo u vreme kada Italija u Briselu utiče i podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima između Srbije i Evropske unije.

  Pokrajinski premijer Vojvodine Igor Mirović je istakao, da će počasni vicekonzulat Italije u Subotici doprineti boljoj ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj saradnji sa Vojvodinom.

  4729_3.jpg
  Ambasador Manco: Italija podržala
  ulazak Srbije u EU

  — Ovakav događaj može da bude korak ka budućnosti. Nadamo se da će ovo biti podstrek za jačanje privredne saradnje. Imamo zajedničke velike ambicije, da imamo nove kompanije u industrijskim zonama, da intenziviramo saradnju Vojvodine i italijanskih regija i unapređujemo razmenu iskustava univerziteta i naučno-tehnoloških projekata. Vicekonzulat u Subotici biće temelj za budućnost za, možda, još 50 novih italijanskih kompanija, a očekujemo da bude most između srpskih i italijanskih građana, ovde na severu Srbije, most u razmeni studenata, profesora i most u svim oblastima (nad(gradnje) i razmene znanja sa italijanskim univerzitetima i privrednicima, rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

  Otvaranju vicekonzulata Italije u Subotici prethodio je sastanak sa italijanskim privrednicima, kome je prisustvovao i Karmine Taralo, koji je počasni vicekonzul Italije u Subotici, a Subotičanima inače poznat i kao osnivač Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia", a ranijih godina i kao direktor preduzeća "Elektroremont", gde je napustio funkcije pre više od godinu dana.

  Inače preduzeća sa italijanskim vlasnicima i kapitalom, "Leonardo" , "Kalcedonija" i „Elektroremont” zapošljavaju oko 2.000 Subotičana.

  —Pre godinu dana otvoren je Italijanski kulturni centar u Subotici, danas je otvoren Vicekonzulat, što je od velike važnosti i za Grad i za privrednike. Nadamo se da ćemo vrlo brzo privući i druge potencijalne investitore u našu industrijsku zonu u Malom Bajmoku. U pregovorima smo sa još jednom kompanijom iz Italije i nadam se da ćemo uskoro potpisati ugovore sa tom firmom, da će u industrijkoj zoni zaposliti još 150 ljudi. Italija je bitan ekonomski strani činilac u privredi Subotice, a preko 500 kompanija iz Italije posluje u Srbiji. To su ulaganja od preko dve milijardi evra, i smatramo da je Subotica dobila danas izuzetnu poziciju, kao grad u Vojvodini, jer ima šanse za nove investitore i preko italijanskih kompanija, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

  Budući vicekonzul Karmine Taralo rekao je za Subotičke novine, da će građani Vojvodine u ovom subotičkom vicekonzulatu moći da dobiju overe svih dokumenata koji su im potrebni, za venčanja, putovanja, kao i italijanskim građanima, oko pasoša, kao i pomoć italijanskim preduzećima koja ovde rade i drugim kompanijama koje žele saradnju i kontakte.

  —Određena dokumenta koja su dobijali u beogradskoj ambasadi sada će moći da dobiju i ovde. Ovaj počasni vicekonzulat će biti pored ostalog i spona između novih investitora i novih preduzeća i vojvođanske vlasti u svim delovima Vojvodine, kaže Taralo.

  Dokumenta za sve Vojvođane - u vicekonzulatu

  —Vicekonzulat će biti otvoren radnim danima od devet do 13 časova, a građani će moći da dobiju sva neophodna dokumenta, potvrde o rođenju, venčanju, pravnu pomoć, da overe potpise, a pomoć mogu da dobiju i italijanska preduzeća, ali i svi oni koji žele da rade sa njima – objasnio je vicekonzul Taralo.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja