Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Na sceni Jadran, danas premijera drame na srpskom jeziku „Dva u jedan” ansambla Narodnog pozorišta u Subotici
  „Ako ne možeš da ih pobediš, ti im se narugaj”
  13.12.2016.

  Premijera predstave „Dva u jedan” biće izvedena danas, 9. decembra, sa početkom u 19 časova i 30 minuta, na sceni Jadran Narodnog pozorišta. Pozorišni komad u režiji Petra Jovanovića, je druga premijera Drame na sprkom jeziku, u ovoj pozorišnoj sezoni.

  4731_1.jpgAnsambl Narodnog pozorište u Subotici izneće ovaj teatarski poduhvat na humorističan način s dozom podsmeha, bez iluzija da će ovom predstavom promeniti svet ali uz moto „Ako ne možeš da ih pobediš, ti im se narugaj”. Radnja drame je smeštena u Londonu, u davnu 1984. godinu, za vreme vladavine Margaret Tačer. Autor komada je Rej Kuni.

  S obzirom da je tematika drame iz perioda 80-ih godina, vrlo bliska današnjem načinu života, pitali smo režisera da li je u tome video inspiraciju za ovaj poduhvat i podvukao paralelu sa naše vremenske distance.

  —Drama je naličje režima Margaret Tačer, jer, ono što je za nas zanimljivo jeste da zbog režima koji je tada kreirala, mi i danas proživljavamo globalne posledice. Tema komada su političari iz njene vlade. Takav, od strane političara, šizofreno ustrojeni svet plodno je tlo za histeričnu komediju, punu vratolomnih preokreta pokrenutih lažima koje se nižući umnožavaju sve dok ne postanu apsurd, dok ne postanu same sebi svrha. Lažni moral i licemerje postoje od kad postoji i čovek. U današnje vreme jeste podvig napraviti bilo kakav pozorišni komad, ali mogu da kažem, zbog sjajne, kreativne i prijateljske atmosfere u kojoj sam radio, gde su svi glumci dali svoj maksimum, za mene je ovo izuzetno dragoceno iskustvo, i kada bi mogao svaku predstavu da radim u ovakvim uslovima, ne bih smeo da se žalim da je posao težak. Očekujem da se publika dobro zabavi, da predstava dugo živi i da i publika i glumci na sceni, uživaju u njoj, kaže Petar Jovanović za „Subotičke novine”.

  4731_2.jpg
  Petar Jovanović i Igor Greksa

  Da je od važnosti dobra saradnja među ansamblom za dobru izvedbu predstave i koliko ona ima doprinosa, potrvrdio nam je i jedan od glumaca predstojeće premijere, Igor Greksa, koji je sa nama podelio svoj lični utisak o predstavi i ulozi koju interpretira.

  —Potpuno se razlikuje od prethodne predstave „Ruženje naroda u dva dela”, kako žanrovski, po estetici, tako i po stilu glume. Postoje predrasude da su ansambli zatvorene grupe ljudi koji ne primaju nove članove, ili ih primaju sa velikim zazorom, međutim na moju veliku radost zatekao sam suprotno. Pošto sam nov u ovom gradu, pomogli su mi kako na privatnom planu tako i na poslu. Svi radimo za istu stvar, što je bitno, jer je pozorište kolektiv. Do sada, nikada nisam dolazio u dodir sa vodviljem, na akademiji se tako nešto ne radi. Vodvilj je jako brz, zavodljiv i komičan, i baš zbog toga postoji opasnost da se upadne u histeriju, treba da bude energično ali s dozom toniranja. Lik koji tumačim, Džordž Pigden, je lični asistent mlađeg ministra u vladi Margaret Tačer. Kao poslušan i vredan asistent, trudi se da ispuni sve zahteve ministra i nastoji da isprave sve greške koje se događaju kako bi svi bili zadovoljni, međutim, zbog svoje dobrote uvek upada u probleme. Koliko će mu poći za rukom da ispuni svačija očekivanja, videćete, objašnjava Igor Greksa.

  M.Z.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja