Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Legalizacija
  Popis završen, na potezu ministarstvo!
  14.12.2016.

  Tačno godinu dana od kada je usvojen Zakon o ozakonjenju, rok za popisivanje bespravno podignutih objekata je istekao, a Ministarstvo građevine najavljuje da će angažovati dodatne zaposlene u opštinama kako bi se legalizacija ubrzala. U Subotici, građevinski inspektori izdali 1177 rešenja

  Najnoviji, šesti po redu zakon o legalizaciji, pod nazivom Zakon o ozakonjenju, označen kao brz, jeftin i efi kasan sa ciljem da se reši pitanje bespravne gradnje u Srbiji, dao je rok od godinu dana da svi koji su gradili bez dozvole, a u prethodnim rokovima to nisu učinili, podnesu zahtev, odnosno sami sebe prijave Građevinskoj inspekciji. Po automatizmu, inspektori su, nakon uvida na terenu, provere u katastru i upoređivanju sa satelitskim snimcima, vlasnicima izdavali rešenja o rušenju nelegalnih objekata, koja su zatim prosleđivana Službi za građevinarstvo. Ona je imala zadatak da ih stavi van snage (poništi) i pokrene postupak za legalizaciju, nakon što se utvrdi da ne postoje prepreke da se objekat ozakoni, a vlasnik je obaveštavan da treba da dostavi dokumentaciju kako bi nakon sprovedenog procesa dobio građevinsku dozvolu.

  Đenđi Budišin
  Đenđi Budišin, građevinski inspektor

  „Obradili smo u ovom periodu 1177 predmeta onih koji su se sami prijavljivali, sa ukupno 2400 objekata. Uglavnom je reč o pomoćnim objektima, pa su neki imali dva ili više, a bilo je i stambenih zgrada. Od pre 27. novembra, kada je prošao rok za prijavljivanje, imamo još 995 prijava po kojima treba da postupimo, odnosno donesemo rešenja o rušenju nakon uvida na terenu. Satelitske snimke dobili smo 15. avgusta, do tada smo koristili podatke iz katastra nepokretnosti i GIS-a, a služili smo se u međuvremenu i avio-snimcima iz 2008. godine“, kaže građevinski inspektor Đenđi Budišin.

  Inspektorka napominje da pod udar Zakona o ozakonjenju spadaju i svi oni koji su gradili sa dozvolom, ali postupak nisu sproveli do kraja, odnosno nisu dobili upotrebnu dozvolu, kao i sve dogradnje nakon toga koje nisu ucrtane kao objekti.

  „Na teritoriji Subotice, kada bismo ušli u skoro svako dvorište mogli bismo da nađemo takvih neprijavljenih, nelegalnih, uglavnom pomoćnih objekata“, kaže Đenđi Budišin.

  Stiže novih 1046 službenika! U lokalnoj samoupravi čekaju na dalja uputstva Ministarstva za građevinu koja će se odnositi na sprovođenje Zakona o legalizaciji, a kako je poslednjeg dana novembra objavljeno u štampi, ovo Ministarstvo angažovaće dodatno ljudstvo u opštinama kako bi se ubrzalo ozakonjenje. Oni će biti zaposleni na period od tri meseca, sa platom od 35.000 dinara.

  Opštine u Srbiji moći će da zaposle ukupno 1046 ljudi do kraja godine, da bi se ubrzao proces ozakonjenja 1,6 miliona nelegalnih objekata u zemlji. Cilj je da ozakonjenje bespravnih kuća i stanova bude završeno do kraja mandata ove vlade, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. U Srbiji je za godinu dana popisano ukupno 364.400 objekata, a legalizovano 37.850, pa je konstatovano da ima četiri puta više nelegalnih kuća nego što je za 12 meseci popisano.

  „Iako imamo zabranu zapošljavanja, ovde se radi o javnom interesu i mi ćemo to predložiti Komisiji Vlade“, rekla je Mihajlovića i dodala da će građani, sa potrebnim kvalifi kacijama za taj posao, biti pronađeni u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Svaka opština dobiće na osnovu broja zaposlenih na poslovima ozakonjenja kvotu koliko dnevno, odnosno mesečno mora da donese rešenja i neće biti izuzetaka. Ministarstvo će svaka tri meseca kontrolisati rad svih lokalnih samouprava.

  Kada je donošen Zakon o ozakonjenju, najavljen je kao poslednji po kojem će onima koji su bespravno gradili biti moguće da naknadno legalizuju objekte. Na pitanje šta će biti sa onima koji su i ovaj „poslednji voz“ propustili, nadležni kažu da je to regulisano u Zakonu, što bi trebalo da znači da za bespravnu gradnju – više neće biti opraštanja!

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja