Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Ugovor Vlade Srbije sa preduzećem „Vojput“ pokrenuo je bagere sedmi put, na „ipsilon krak“, obilaznicu oko Subotice
  Y krak dug četvrt veka: Vojput gradi nove kilometre
  15.12.2016.

  • Subotica jedini grad u Vojvodini koji nema obilaznicu. Sedmi put nastavlja se gradnja Ipsilon kraka, na osnovu ugovora od 123,5 miliona dinara, koji je Vlada obezbedila za gradnju obilaznice započete pre 26 godina, dok je predlogom budžeta za narednu godinu predviđeno još 300 miliona dinara, iz budžeta Srbije.

  4737_1.jpg

  Za nastavak radova na izgradnji obilaznice oko Subotice, Ipsilon kraka, čija gradnja traje već 26. godina, Vlada Srbije je predvidela još 300 miliona dinara, predlogom budžeta za 2017. godinu, što će omogućiti nastavak radova Y kraka.

  Uz obećanje novca iz republičkog budžeta, za nastavak gradnje u sledećoj godini, već su obezbeđena i sredstva na osnovu ugovora Vlade Srbije sa kompanijom „Vojput“, u vrednosti 123,5 miliona dinara, za nastavak gradnje obilaznice, koja je već u toku, Ipsilon kraka, kod Subotice, na Koridoru 10. Ugovor je, podsetimo, potpisala 9. novembra, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

  4737_2.jpg
  Dražić: do proleća ugovoreni radovi biće potpuno završeni

  Radovi su započeli već 10. novembra, na prvoj deonici, u dužini od jednog kilometra i kako je obećano, biće završeni u roku od 100 dana. Mihajlović je potpisala ugovor sa Duškom Dražićem, direktorom „Vojputa“ i Milovanom Bekrićem, pomoćnikom direktora „Koridora Srbije“, koji obavlja nadzor.

  4737_3.jpg
  Duško Dražić, direktor „Vojputa“

  - Zatekli smo nezavršenu ovu, i mnoge druge započete saobraćajnice. Na tenderu je „Vojput“ dobio posao, izdvojili smo oko 150 miliona dinara, a za završetak je potrebno još dve milijarde dinara, pa će naredne dve godine Vlada budžetom obezbediti taj novac za put koji čega bagere već dve decenije, rekla je ministarka Mihajlović prilikom potpisivanja ugovora.

  Dražić je nagovestio da će do proleća ovaj posao biti završen.

  —Očekujemo da će već ove godine deonica delom biti puštena u saobraćaj. Ubrzano će se raditi zavisno od vremena, a očekujemo da će do proleća posao biti gotov, rekao je direktor „Vojputa“, Duško Dražić.

  Političari više generacija garantovali su izgradnju obilaznice oko Subotice, najščešće pred izbore. Subotičani su izgubili nadu da će dobiti svoju obilaznicu, trpeći posledice, zbog saobraćajnog kolapsa u centru Grada, posebno u Zagrebačkoj ulici, koja je „usko grlo“, gde dnevno prođe i preko 5000 teretnih kamiona ka graničnom prelazu Kelebija.

  Svi prethodni ministri najavljivali su završetak, ali još pre šest godina, falilo je, bez troškova eksproprijacije zemljišta, preko 15 miliona evra. Problem oko potpune eksproprijacije na tom terenu je bio i sa 1490 parcela. Subotičani čekaju da se sedma gradnja, započeta pre dugih 26 godina, još 1990. godine, posreći, bar do 2018. godine, jer je od predviđenih 23,6 kilometara do sada polovina izgrađena.

  Završetak Y kraka povezao bi granične prelaze Horgoš i Kelebija sa Koridorom 10, od Bikovačke petlje preko čantavirskog puta i pruge Beograd- Subotica, do Kelebije, što je značajno za državu, a i za Subotičane, jer bi izmestio teretnjake iz centra.

  Izgradnja obilaznice povećala bi i privredne kapacitete Subotice, zbog blizine graničnih prelaza Horgoš i Kelebija i industrijske saradnje sa susednom Mađarskom i zemljama u regionu.

  4737_4.jpg

  Gradonačelnik Bogdan Laban je takođe ocenio, da je obilaznica, čija izgradnja je u zastoju bila godinama, veliki problem za Grad, te da bi njen završetak doneo benefi te i zbog bolje saobračajne infrastrukture i privrednog razvoja.

  - Kao što je premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao, nastavljeni su radovi na izgradnji Ipsilon kraka, pa očekujemo da će radovi ovaj put biti završeni, rekao je Laban.

  To je i potvrđeno predlogom republičkog budžeta za narednu godinu, kojim je predviđeno i izneto ove sedmice na Skupštini Republike, da je predviđeno još 300 miliona dinara, iz budžeta Srbije, za završetak obilaznice koja bi, posle četvrt veka čekanja, donela bolje uslove i građanima i privredi.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja