Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U cilju boljeg kvaliteta vodosnabdevanja
  Zajednički projekat vodovoda Subotice i Budimpešte
  18.12.2016.

  Saradnja sa „Budimpeštanskim vodovodom a.d“ odvijaće se u okviru programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja i treba da doprinese poboljšanju kvaliteta snabdevanja vodom, odvođenja i prečišćavanja otpadne vode. Konkretni predlozi saradnje uslediće na proleće, rečeno u ponedeljak na skupu u Velikoj većnici Gradske kuće

  4749_1.jpgPilot projekat partnerstva između Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Subotica i „Budimpeštanskog vodovoda a.d“ bio je tema zajedničkog skupa u Gradskoj kući na kojem su učestvovali predstavnici najvećeg vodovoda Mađarske na čelu sa generalnim direktorom Čabom Harangijem, stručno rukovodstvo subotičkog vodovoda i predstavnici lokalne samouprave.

  Vršilac dužnosti direktora „Vodovoda i kanalizacije“ Subotice, inženjer Đerđ Šugar upoznao je goste sa time kako ovo preuzeće već 54 godine funkcioniše u službi potrošača, razvojnim putem koji je „Vodovod“ prešao za više od pola veka, kapacitetima kojima raspolaže kao i potrebama i izazovima vremena pred nama. O pet decenija tehničkog i tehnološkog razvoja u Javnom komunalnom preduzeću govorio je Čaba Šanta, direktor resora investicija i razvoja.

  Direktor „Budimpeštanskog vodovoda“ Čaba Harangi, osvrćući se na pravce buduće saradnje dva vodovoda u okviru Programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja putem Globalne alijanse partnerstva operatera voda, istakao je da subotičko preduzeće, ali i Grad, treba da utvrde strategiju u jednoj od ključnih delatnosti kao što je vodosnabdevanje, odvođenje i prečišćavanje vode. U tom procesu strateškog opredeljivanja, mora se obezbediti održivost subotičkog vodovoda. Jedan od prvih važnih koraka za to je procena celokupne situacije Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, ali i utvrđivanje koje su nadležnosti preduzeća, grada i države u ovoj delatnosti.

  4749_2.jpgNadalje, sledi utvrđivanje prioriteta nakon čega predstoji priprema programa, projekata i akcionih planova. Za partnerstvo je značajno definisanje zajedničkih programa i projekata, analiza finansijskog stanja i zakonodavne regulative, što će sve biti osnova da se na proleće naredne godine predlože konkretne aktivnosti u okviru saradnje. Budimpeštanski i subotički vodovod, inače, već su u sklopu međunarodne saradnje ove godine imali zajedničke akcije, kada je specijalno vozilo vodovoda iz Budimpešte opremljeno elektroakustičkim uređajima ispitivalo gde postoje gubici na subotičkoj mreži.

  Na skupu u Velikoj većnici Gradske kuće, sa strane subotičkog vodovoda, bilo je reči i o kondicioniranju vode u okviru HCCP sistema, iskustvima u prečišćavanju otpadnih voda u poslednjih 40 godina i kvalitetu Integralnog Menadžment Sistema, dok su kolege iz Budimpešte izložili, pored ostalog, i načine upravljanja sistemom rada u javnoj vodovodnoj oblasti, metode smanjenja nenaplaćene vode i tehničke metode analize gubitaka.

  Budimpeštanski vodovod

  Vodovodna mreža u Budimpešti dugačka je 5350 kilometara i snabdeva se iz 762 bunara, a njen kapacitet je milion kubnih metara vode na dan. U glavnom gradu Mađarske postoji 500 kilometara kanalizacije, koja može dnevno da primi 370.000 kubnih metara otpadne vode. „Budimpeštanski vodovod“ godišnje ostvaruje prihod od 42 milijarde forinti, od toga 24 milijarde od vode za piće, 8 milijardi kanalizacije i 10 milijardi od izvoza i po drugim osnovama.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja