Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Nela Horvat, slikarka
  Umetnost rađa ljubav i mir
  18.12.2016.

  Umetnički život Nele Horvat može se podeliti u nekoliko etapa, prva koja je tinjala u njoj kao detetu željnom izražavanja i kreativnosti, druga koja je stihijski rasla dok se radi obezbeđivanja egzistencije bavila poslom u banci, zatim, kada se posvetila edukaciji i usavršavanju i poslednjih nekoliko godina u kojima traži svoje mesto, ocenu dokle je stigla i nesebično deli stečeno znanje.

  4752_1.jpgNela se dobro seća detinjstva i svoje majke koja je imala slikarskog interesovanja i dara, ali je na Akademiju nije puštao otac „jer se od toga ne može živeti“, pa je završila ekonomsku višu školu i radila u banci, baš kao i Nela nekoliko decenija kasnije.

  -Familija nas je upućivala da radimo poslove koji imaju sigurna primanja. Tako je brat upisao građevinu, ovde u Subotici, a ja za njim ekonomiju. Odradila sam svoj radni vek u banci i jedva dočekala momenat da se posvetim onome što najviše volim – umetničkom radu. Slikarstvo je oduvek moja ljubav, a tehnikama na tekstilu i svili bavim se već tri decenije. Omiljena tehnika, kojoj se naročito posvetila je batik – ručno oslikavanje svile i tekstila toplim voskom. Tehnika batik je zaštićena od strane Uneska 2ooo. godine kao nacionalno blago Indonezije. Učila je u Beogradu u privatnoj umetnickoj školi u klasi profesorice Jadranke Kostić.

  Alat kojim se batik radi nije komercijalan, pa ga Nela uglavnom nabavlja u Australiji gde već godinama žive njeni roditelji i brat. Kad god ode da se sa njima sretne, vrati se bogatija novim znanjima, materijalima, alatima, inspiracijom. Ipak, večitu i najlepšu inspiraciju Nela crpi iz šibenskih skala, mora, dalmatinskog kamena...

  -Tamo sam provela deo svoje mladosti i gde god bila taj prizor uvek izranja i preliva se na moje slike.Poslednjih godina Nela se posvetila humanitarnom radu i potrebi da stručni žiri odredi vrednost njenih dela. U godinama svog umetnickog stvaralaštva imala je desetak samostalnih izložbi koje su popraćene vrlo pozitivnim likovnim kritikama kako u medijima tako i u likovnim i književnim časopisima. Učesnik je mnogobrojnih grupnih i žiriranih izložbi kao i likovnih kolonija. Dobitnik je Počasne velemajstorske diplome za oslikanu svilu na Međunarodnoj izlozbi MIRK za 2008, 2009. i 2010. godinu, nagrade malog formata Balaton- Mađarska, Grand prix nagrade „Đorde Andrejević Kun“ -Beogad 2014. i 2015. godine, Moslavačke minijature Popovača R. Hrvatska 2016. godine, nagrade „4T ArtCentar“ Beograd 2016. godine.

  4752_2.jpg

  -Godišnje konkurišem i izlažem na desetak izložbi kako u našoj zemlji tako i van nje. Bitno mi je da budem ocenjena od strane stručnog žirija kako bih tačno znala koliko sam toga naučila i postigla tokom svih mojih godina rada i usavršavanja – kaže Nela koja iza sebe ima desetine izložbi i mnoštvo nagrada, a ispred sebe izazov da što više onoga što je naučila i stvorila prenese dalje.

  Svoje znanje nesebično deli. Veštini rada na svili obučavala je mnoge članice Gerontološkog centra ali i sve one koji su joj se za to obratili. Raduje se i ponosi time.

  -Rezultate svojih učenika doživljavam uvek i kao svoj uspeh. Odgajana sam po principu, što više u životu daješ više i dobijaš. I zaista je tako. Sve što sam uložila donelo mi je veliko zadovoljstvo i mir. Ne mora se sve meriti materijalnim dobrima, mir je zapravo od neprocenjive vrednosti. A ja sam u tom umetničkom svetu i stvaranju našla utočište, ljubav i mir koje sam prenela i na svoju porodicu, supruga i sina, koji su me uvek nesebično podržavali i bili moj oslonac.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja