Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  Šunka
  19.12.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Sad je pravo vreme, zato odmah prelazimo na stvar. Najpre malo izdalje, a onda direktno.

  Gastronomski defi nisati Suboticu nije jednostavno. U najkraćem, moglo bi se reći da je to naselje ko je se prostire ne samo na raskrsnici puteva usred prostrane panonske ravnice nego se uglavilo i u razmeđu država i naroda koji okolo žive. To se prosto oseća svim čulima. Mnoš- tvo je mirisa i obilje ukusa. Sve se vekovima meša i krčka na ovim prostorima, naneseno raznim vetrovima, olujama, ratovima i mirovima, s istoka, zapada, sa severa i juga.

  4754_1.jpgIma li, ipak, nečeg što bi sve to na neki način povezalo? Ima podosta, ali svinjokolj, tj. disnotor, tj. zabijačka… upravo ovih dana objedinjuje sve. S tim da ćemo se danas baviti isključivo – šunkama.

  Jasno je - i one se ovde razlikuju od kuće do kuće, od sela do sela, od jednog majstora do drugog - u pristupu, u ideji, u izvedbi, a potom za stolom, u pratećim zalogajima i gutljajima, u mirisima, i ukusima. Svako novo jedenje – novi doživljaj! A šta je to ako nije sreća: nikad ne znaš šta te očekuje, jedino si siguran da neće omanuti, pa te sve draži da vidiš – na koji to način neće…

  E, sad, mi ovde nemamo slankasti vazduh Mediterana da na njemu mesecima provetravamo šunke, pa zato i nemamo prosciutto iz Parme, ni pršut iz Njeguša, ni jabon iberico iz Španije ni jambon de Bayonne iz Francuske, ni kraški pršut iz Slovenije... Ali znamo kako se pravi dobra salamura, znamo u njoj nedeljama da kupamo i okrećemo ono najdragocenije od svinjčeta, imamo dobre pušnice i prostrane tavane s promajom koja zimi probija do koske a leti ume da ocedi šunku od suvišne masnoće na meru kakva se samo poželeti može - da rozikasta slanina koja na njoj (pre)ostane bude ukusnija od samoga mesa.

  U najkraćem - i mi šunku za trku imamo! Pogotovo ako se ona napravi od mangulice, što se u poslednje vreme sve češće događa. Kažu da u takvoj ima mnogo manje holesterola nego u šunkama koje poti- ču od drugih vrsta svinja, ali to u krajnjem ne bi smelo da bude presudno. A obično i nije, tako se kunu oni koji su sve to već bezbroj puta isprobali...

  Ko najbolje plaća?

  A sada, što bi rekli montipajtonovci – nešto sasvim drugo!

  Svi se žale na ove nove poslodavce. Kao: traže mnogo od zaposlenih, a plaćaju malo.

  E, to uopšte nije baš sasvim istina. Ima i takvih koji plaćaju redovno, pa čak i preko toga. Možda ne baš direktno u kešu, nego u naturi. Ali, to nisu svinjske polutke kojima se svojevremeno proslavio Sindikat, nego nešto sasvim drugo.

  A šta bi mogla biti ta natura koja vredi koliko i novac? Pa, to i nije neka velika tajna, čak postoji i poslovica na tu temu koja kaže: Vreme je – novac. Odnosno, ako je tačno da je leva strana jednačine ravna desnoj, onda je i novac isto što i vreme! Dakle, ne dobiješ novac, nego vreme. Ne radiš, plata, iako mala, ipak kaplje, a vremena imaš mnogo. Šta ćeš da uradiš s njime, tj. vremenom – to je tvoja stvar.

  Ima li tako nečega? - pitaće se svako ko ovo čita. Ima!

  Evo, citiraćemo ovde jedan mali oglas iz rubrike „Posao“

  Kaže: Tražim kvalifi kovane majstore (neka ostane tajna za koju delatnost, u ovim novinama se oglasi plaćaju!). Plata je 20.000 dinara mesečno, ali zato svi zaposleni imaju 3 meseca plaćenog odmora godišnje. Plus državni i verski praznici!

  Šta ćeš više?! To jest - subotom i nedeljom se ne radi, i eto ti 3 meseca godišnje! Plus, kako čovek lepo kaže – još i svi verski i državni praznici! A to je, sve zajedno, dobrim više od 3 meseca...

  Kad bi sad još na ovo dodao topli obrok, regres za godišnji odmor, što je nekad bilo sasvim normalno – gde bi nam bio kraj? Možda baš ovde.

  Ali, tu onda dolazi i ovo pitanje: šta smo, kog đavola, radili u međuvremenu?...

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja