Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Predstavljeni godišnji rezultati akcije „Selu u pohode“
  Vojvođani i dalje najgojazniji
  20.12.2016.

  Akcija „Selu u pohode“ završena je u ovoj godini, a već u januaru naredne, ulazi u sedmu godinu održavanja. I ove godine, otkriven je veliki broj dijabetičara, gojaznih ljudi i obolelih od srčanih bolesti, a lekari kažu da najlošije navike u ishrani i dalje imaju stanovnici Vojvodine.

  4757_1.jpgZavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica, Dom zdravlja Subotica i „Apoteke Subotica”, zaokružili su šestu godinu održavanja akcije provere zdravlja sugrađana „Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”. Akcija se tradicionalno i ove godine održavala u proseku mesečno jednom, uvek u drugoj, uglavnom ruralnoj mesnoj zajednici, s ciljem prevencije, odnosno pregleda što većeg broja sugrađana koji ne stižu do lekara u grad.

  U 2016. godini akcija je organizovana svakog meseca, a prema rečima lekara posećene su mesne zajednice Čantavir, Bikovo, Bajmok, Stari Žednik, Višnjevac, Mali Radanovac, Mali Bajmok, Aleksandrovo, Palić, Verušić, Donji Tavankut i Peščara, koja je bila poslednja u nizu u decembru. Tim povodom u prostorijama gradske organizacije Crvenog krsta u Subotici, održana je konferencija za novinare, na kojoj su sublimirani i prezentovani godišnji rezulutati akcije.

  Pregledano oko 500 ljudi

  U okviru akcije „Selu u pohode” ove godine lekari su pregledali 490 odraslih osoba, 367 žena i 123 muškarca. Na preglede su dolazili uglavnom stariji sugrađani, a polovina pregledanih je bila starija od 65 godina.

  — Prosečna vrednost BMI kod muškaraca je 28,26 kg/ m2 i niži je nego kod žena 29,09 kg/ m2. Ustanovili smo da veći broj muškaraca nego žena ima predgojaznost, dok u većem procentu žene imaju zastupljenu gojaznost I,II i III stepena. Sa starošću, raste i broj gojaznih, ali ipak najstariji nisu i najgojazniji. Najviše vrednosti BMI imaju osobe od 46 do 55 godina — rekla je dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja koja je i koordinator akcije.

  Beli hleb - najštetniji

  Uzroci loših zdravstvenih rezultata na pregledima sugrađana, delom su tvrde lekari, posledica starenja, ali pre svega prisutnih navika u ishrani i fizičkoj neaktivnosti.

  — Ispred Doma zdravlja Subotica na akcijama je bio prisutan lekar, sestre iz Preventivnog savetovališta, patronažne sestre. Otkrivali smo faktore rizika za neke hronične nezarazne bolesti, obavljali merenja šećera u krvi, krvnog pritiska, arterijskog pritiska, pregledi dojki kod ženske populacije, računali BMI index. Pacijenti su nakon pregleda mogli dobiti savete o zdravim stilovima života, pušačka populacija o savetima za prestanak pušenja, a sa ženama je rađena i edukacija o samopregledu dojki. Pregledano je 623 osobe, od toga 445 žena i 178 muškaraca. Arterijski pritisak je meren kod 603 osobe, pritisak veći od 140/90 mmHg imalo je 218 osoba,a pritisak veći od 200/100 mmHg imale su 24 osobe. Šećer u kapilarnoj krvi je pregledan kod 623 osobe, šećer veći od 6.1 mmol/l nađen je kod 182 osobe,, a 36 pregledanih su već registrovani dijabetičari. Holesterol je izmeren kod 606 osoba, 445 osoba ženskog pola i 161 osobe muškog pola. Povišen holesterol je nađen kod 356 osoba. Klinički pregled dojki je urađen kod 164 žene, nisu nađene palpabilne promene ni kod jedne žene — navela je dr Verica Dronjak, načelnik Preventivnog centra Doma zdravlja.

  Prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva Srbije iz 2013, a slična situacija je i dalje prisutna, najlošije navike u ishrani imaju stanovnici Vojvodine. Čak više od polovine stanovništva ima naviku da jede beli hleb, koji je prema rečima lekara, najštetniji, a veliki procenat građana svakodnevno koristi životinjsku mast, dok je navika da se jede voće i povrće u što većim količinama i dalje nedovoljno prisutna. Lekari i dalje apeluju na podizanje nivoa svesti svakog pojedinca o važnosti pravilne ishrane, dovoljnog fizičkog kretanja, što manje sedenja, kao i na odazivanje na pozive za preglede i obavljanje preventivnih.

  Dnevno sedimo 5 sati!

  Lekari upozoravaju na rezultate istraživanje populacije koje je pokazalo da u proseku dnevno sedimo 5 sati, te automatski ne razmišljamo o zdravlju. U tom smislu, tek svaki 5 gojazni u samoproceni sebe, percepira se kao gojazna osoba. Posebno je alarmantna činjenica da se iz godine u godinu gojaznost rapidno povećava u ruralnim sredinama. Akcija „Selu u pohode” u godini pred nama ulazi u svoju sedmu godinu postojanja, a prva mesna zajednica koju će obići lekari biće po tradiciji, kako su „Subotičke novine“ doznale - Čantavir.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja