Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Hrvatski demokratski forum Subotice razočaran potezom Hrvatske
  Osudili blokadu otvaranja poglavlja 26
  21.12.2016.

  Hrvatski demokratski forum Subotice osudio potez Hrvatske koja je blokirala Srbiju u otvaranju poglavlja 26 sa EU

  Zvonimir Perušić, potpredsednik Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) čije je sedište u Subotici, večeras je uputio saopštenje, da je ta NVO iz Subotice razočarana potezom Hrvatske, koja je blokirala Srbiju u otvaranju poglavlja 26 sa EU, a koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, posebno što se već drugi put ponavlja da zvanični Zagreb blokira Beograd, pa samim tim i Hrvate koji žive u Srbiji.

   4764_1.jpg

  HDF je nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava i kulturnih vrednosti, iz Subotice, koja pozdravlja odluku zemalja članica Evropske unije da u pregovorima sa Srbijom otvore poglavlja 5 i 25, ali izražavaju razočarenje što Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi.

  -Bokadu otvaranja poglavlja 26 hrvatska strana je obrazložila već poznatom mantrom o problemima sa udžbenicima na hrvatskom, koju su smislili lokalni samoizabrani čelnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji. A istina je da je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina oblast koju regulišu nacionalni saveti nacionalnih manjina, osnovani pored ostalog i za tu svrhu, te ako u toj oblasti ima problema, isključivu odgovornost snosi rukovodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća kao nadležni organ, poručuju iz HDF-a, u saopštenju medijima.

  Ocena HDF-a je da je na mantru ovdašnjeg etnobiznisa okupljenog oko HNV-a i njihovog političkog patrona DSHV-a, Republika Hrvatska je već više puta nasela.

  -HDF poziva državne funkcionere Republike Hrvatske da omoguće otvaranje svih poglavlja u pregovorima EU i Srbije, te da se prema hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji počnu odnositi onako kako ona to i zaslužuje - sa dužnom pažnjom i bez samonametnutih posrednika iz lokalnog etnobiznisa, za koje je bavljenje manjinskim pitanjem isto što i bavljenje vlastitim džepom, kaže u saopštenju Zvonimir Perušić, potpredsednik HDF-a.

  HDF od Vlade Srbije traži da pokrene proceduru za izmenu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukidanje mogućnosti elektorskog načina izbora članova nacionalnih saveta.

  -Postojeća zakonska odredba je osnova za zloupotrebu izbora, a ta zloupotreba je u svim dosadašnjim mandatima u slučaju hrvatske nacionalne manjine omogućila da predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća budu izabrani na nedemokratski način, bez tajnih izbora i bez kontrolisanog izbornog procesa. Propuštanjem da se zakon u ovom delu promeni, ustoličeni hrvatski manjinski etnobiznis će, sa svim svojim ucenjivačkim kapacitetom, i ubuduće generisati probleme čije će posledice biti sve veće i sve teže rešive, saopštio je Zvonimir Perušić, potpredsednik Hrvatskog demokratskog foruma.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja