Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Građani naselja sa dve hiljade stanovnika pokreću projekat „Mala Bosna, selo budućnosti”
  Kako zadržati mlade na selu?
  22.12.2016.

  Mala Bosna, naselje deset kilometara udaljeno od centra grada, na putu Subotica- Sombor, ima ukupno oko 2.000 stanovnika, a rukovodstvo te mesne zajednice planira inicijativu da pokrene selo kroz projekat „Mala Bosna, selo budućnosti”.

  „Cilj nam je da mladi ostanu u selu, a to može samo uz razvoj poljoprivrede, poboljšanje kvaliteta života. Spoj znanja, kulture i obrazovanja je budućnost sela. Veoma smo zadovoljni što imamo podršku grada u svim ovim aktivnostima. U poslednjih godinu i po dana, obnovljen je i renoviran Dom kulture „Mala Bosna” u kojem sada mogu da se održavaju sve kulturne manifestacije. Obezbeđen je deo za penzionere -Gerontološki klub koji funkcioniše dobro, pored toga smo celukupan prostor Doma kulture uzeli pod jedan „krov” za sve manifestacije iz kulture. Tako da Udruženje građana „Bunjevačka vila” sada ima prostor za sve svoje aktivosti”, istakao je Branko Vujić predsednik Saveta Mesne zajednice „Mala Bosna”.

  4768_1.jpg

  Prema rezulatima istraživanja o aktivnom učešću mladih i mogućnostima za mlade u ruralnim sredinama u okolini Subotice koje je urađeno 2013.godine u organizaciji Kancelarije za mlade Subotica zaključeno je da mladi u ruralnim sredinama imaju slične probleme kao i mladi u gradskim sredinama, međutim ono što ih izdvaja od mladih u gradskim sredinama jesu mnogo manje šanse za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, manjak mogućnosti za aktivno učešće i razvoj veština i znanja koje bi ih osnažili za promenu ličnog stava prema svojoj poziciji u selu.

  „Slobodno vreme najčešće provode družeći se, ili na internetu, a mesto okupljanja (a da nije kafana ili kladionica), u većini mesta ne postoji. Postoje prostori Domova kulture, čije vlasništvo nije rešeno, a ako je i rešeno, nisu infrastrukturalno sređeni za prijatan boravak i aktivnosti. Ono što je zajedničko svim selima u pogledu aktivnosti za mlade, jesu sekcije za KUD, tereni za fudbal i košarku i u zavisnosti od sela, povremene sekcije nekog drugog sporta ili plesa. Dakle, u većini sela ne postoje programi niti aktivnosti koje bi podstakle promene i poboljšanje ukupnog položaja mladih u seoskim sredinama, a koje bi im pomogle da budu bolje informisani, uspešniji, da steknu nove sposobnosti i znanja, te da ih osnaže i ojačaju u ostvarivanju ciljeva. U nekim selima je vidna motivisanost mladih, ali nedostaje infrastruktura i ljudski kapaciteti za organizovanje i vođenje aktivnosti za mlade, ali u nekim selima je nažalost prisutna apatija i nezainteresovanost od strane samih mladih za promene bilo kog tipa”, navodi se u izveštaju projekta Projekat „Kaži sad šta misliš“, finansiranog od strane Grada Subotice, u okviru implementacije Lokalnog akcionog plana za mlade 2013.godine.

  4768_2.jpg

  Tada su mladi iz Male Bosne istakli da postoji prostor u okviru Doma kulture koji bi se mogao koristiti za aktivnosti za mlade što je rukovodstvo mesne zajednice usvojilo.

  „Mi svima savetujemo da na svoje sastanke pozivaju imućne privrednike ili poljoprivrednice iz svojih sela i da kao i mi, sa njima zajedno nalazimo rešenja oko finasiranja sporta, kulture i programa za omladinu i mlade. Mi se zalažemo za mlade i njihov ostanak na selu, jer bez njih ne možemo napred. Jedan deo sredstava na kraju godine izdvajamo za sport i kulturu i obrazovanje i da sve institucije koje egzistiraju u Domu kulture, kao i škole. Ove godine smo uspeli uz pomoć donatora da uložimo 5,500 evra da se kompletno zabavište obnovi. Urađeni su radovi i na rekonstrukciji dvorišta, postavljene su klupe, igračke i ljuljaške i sve što je potrebno za razvoj dece u tom uzrastu”, objašnjava Vujić.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja