Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Gradonačelnik podneo krivične prijave zbog malverzacija u "Čistoći"
  11.01.2014.

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, na konferenciji za medije, na kojoj je govorio o zloupotrebama u JP "Čistoća i zelenilo", saopštio je da je podneo krivične prijave Policijskoj upravi i Osnovnom javnom tužilaštvu, protiv NN lica, zbog sumnji u malverzacije koje su tokom 2011 i 2012. godine vršene u tom javnom preduzeću, a čime su milionske štete nanete i gradskom budžetu, na šta ukazuju i činjenice izveštaja koji je sačinio Državni revizor.

  477_1.jpg

  U periodu za koji je DRI sačinila izveštaj o poslovanju JP "Čistoća i zelenilo", i uputila ga krajem godine lokalnoj samoupravi, direktor preduzeća (u dva mandata) je bio Vladimir Dragin, a kako je Maglai naveo, podaci ukazuju da je ta firma dovedena do ruba propasti, te da bi u ceo sluačaj trebalo da se uključi i Državno specijalno tužilaštvo.

  -Poslovi su ugovarani u mnogo slučajeva bez javnih nabavki, a samo tokom 2012. godine javne nabavke nisu sprovedene za poslove vredne oko 113 miliona dinara, a usluge su plaćene izvođačima radova.Troškovi su plaćani i kada nije bilo valjane dokumentacije da su urađeni, a ima i falsifikovanih dokumenata za robu koja nikada nije ušla u preduzeće, dok je sa druge strane oko 300.000 mesečno je trošeno samo za reprezentaciju. Na teško stanje ukazuje i podataka da je od oko 103 miliona dinara državnog kapitala, vrednost spala na oko 3,5 miliona, pa će se velikim naporima preduzeće morati da spašava od potpune propasti, rekao je Maglai.

  On je naglasio da izveštaj DRI potvrđuje i da je Skupština obmanuta, jer je završnim računom tog preduzeća predstavljeno negativno poslovanje sa dugom od 65 miliona dinara, dok je revizor ukazao da je stvarni dug preko 100 miliona dinara.

  477_2.jpg

  -Rukovodstvo je nedomaćinski i nezakonito radilo u mnogim segmentima. Svi veći poslovi su usitnjavani, pa je zanimljivo je da je recimo, od 14 ugovora o javnim nabavkama, u 2012. godini, 13 ugovora dobilo preduzeće "Mima i Zela", koje je osnovano samo nekoliko meseci pre nego što je počelo dobijati pomenute ugovore. U reciklažnom centru preduzeća radovi su plaćeni 17 miliona dinara, umesto realne fakture od 3,5 miliona, istakao je Maglai.

  Bez javnih nabavki posao su dobijale i firme  "Ligistrum", "Aktiva trejd", "Komval", "Dubrava", "Macura" i druge, dok je iz NIS-a, na račun "Čistoće"tankirano preko 16 miliona  dinara više, nego što je navedeno u javnim nabavkama.

  Više desetina miliona dinara je potrošeno i na pošumljavanje i vetrozaštitne pojaseve, a prema rečima Maglaia, od 38 kilometara vetrozaštitnih pojaseva nije realizovano ni 10 odsto.

  -Malverzacije su rađeno i oko ograđivanja đurđinske parcele koja je data "Čistoći" na korišćenje, na preko 200 hektara, za koje se ispostavilo da, navodno, lokalna samouprava nije bila upoznata da se radi o državnoj zemlji. Ograđivanje parcele je plaćeno 7 miliona i 850.000 dinara, a daščana straćara na toj parceli košta oko 8500 evra, što je neshvatljivo, rekao je Maglai.

  On je naveo i da je Pokrajinski sekretarijat već pokrenuo zahtev za povraćaj preko 14 miliona dinara, za koje tereti Čistoću, ali će teret vraćanja biti na Gradskoj upravi kao osnivaču tog JP.

  -Primera sumnji u nezakonite radnje i nedomaćinsko ponašanje je dosta. Kada je, recimo, Grad odbio da plati fakturu od 27 miliona dinara, ispalo je da isti posao može da vredi i 16 miliona dinara, a realnu vrednost je teško utvrditi, jer nema prateće dokumentacije. Po sistemu spojenih sudova, više političara radi na smeni novoizabrane koalicione vlasti, ali je to daleko od političkih programa njihovih stranki, nego se radi o drugoj vrsti interesa, a za neke od njih i poslovi oko "Čistoće" mogu da budu neprijatni, istakao je gradonačelnik Jene Maglai i izrazio sumnju da se u slučaju "Čistoćei zelenila" oko rađenih poslova, malverzacija i nenamenskog trošenja novca može posumnjati i da se radi o "organizovanom kriminalu oko poslovanja  preduzeća Čistoća i zelenilo".

  N. H.

  (Opširnije u narednom broju Subotičkih novina)

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja