Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Koncentracija u sportu
  12.01.2014.

  SAVETI LEKARA
  Jasmina Knežević

  Koncentracija je mentalni kvalitet koji se odnosi na sposobnost fokusiranja i usredsređivanja pažnje na određeni zadatak. Ukoliko sportista ima poteškoće da uspostavi koncentraciju u dovoljnoj meri, njegove sposobnosti neće biti efektivno i efikasno primenjene na realizaciju datog sportskog zadatka.

  478_1.jpg

  Sportista može da se fokusira na veliki ili mali broj stimulusa, kao i na interne stimuluse (osećanja) ili eksterne stimuluse (npr. lopta). Zahtevi za vrstom koncentracije variraju u odnosu na vrstu sporta. Коntinuirana koncentracija je potrebna u sportskim disciplinama poput: maratona, trčanja na duge staze, biciklizma, tenisa, skvoša itd. Kratka, tzv. „rafalna" koncentracija neophodna je u streljaštvu, golfu, atletskim događajima na terenu i sl., dok je intenzivna, usmerena koncentracija važna za sprint, bob, skijanje i i drugo. Važno je naglasiti da koncentracija ne može biti izgubljena (Nemam koncentraciju), može biti samo usmerena na pogrešne sadržaje, sadržaje koji nisu relevantni za zadatak.

  Sposobnost koncentracije mogu ometati mnogi faktori. Opšti ometajući faktori koncentracije su: anksioznost sportiste, greške koje pravi, vreme, umor, distrakcije iz publike, trener, menadžer, protivnik, negativne misli sportiste. Umor i pad koncentracije su npr. najznačajniji razlozi zašto se u fudbalu, u poslednjih 10-15 minuta igre daje najviše golova.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja