Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Sa Bogdanom Labanom, gradonačelnikom Subotice o životu izvan politike
  More me podseća na mladost
  01.01.2017.

  Rođen u Nišu, detinjstvo i mladost proveo na moru u Risnu a sada živi u Subotici gde je izabran za prvog čoveka grada. Od škola ima sve, od osnovne do doktorata. Žena mu je najveći kritičar i dobar savetnik. Najbolje se oseća kod svoje kuće sa najmilijima.

  Bogdan Laban je rođen 11. januara 1969. godine u Nišu.Detinjstvo i mladost proveo je u Risnu u Crnoj Gori. Ekonomski fakultet i doktorat je završio u Novom Sadu. Bio je biran na odgovorne funkcije u javnim preduzećima. Od ove godine nalazi se na položaju Gradonačelnika Subotice, gde je za njegov izbor glasao i deo „ljute“ opozicije. Kod izbora za gradonačenika, skoro svi govornici su se složili da je SNS za prvog čoveka Subotice, dao najboljeg kandidata. Čovek je iz naroda i ne voli veliki publicitet. Oženjen, otac dvoje dece. Ćerke Jovane, diplomiranog stomatologa i Jovana, studenta Ekonomskog fakulteta u Subotici.

  4806_1.jpg

  Ako bi Bogdana Labana trebalo opisati u pet reči, to bi bilo: vredan, skroman, odgovoran, uporan i human. Njegova životna deviza je da čovek vredi onoliko koliko pomaže druge. Moć ga nije opila i ume da stpljivo i sa pažnjom sasluša svakog svog sagovornika. Ponekad je najlepši poklon onaj najjednostavniji. Osmeh. A taj bezazleni osmeh, kao da je zaštitni znak Bogdana Labana, koji je prihvatio da za novogodišnji broj Subotičkih novina, govori o sebi i svom životu izvan politike.

  Jeste li nekada maštali,kako bi bilo fi no biti gradonačelnik?

  -Nikada. Takve mašte nisam imao, što je samo dokaz da nikada ne znate u kom će vas pravcu, kako kažu, putevi gospodnji naneti. Da budem iskren, toliko imam raznih obaveza, da gotovo ne mogu ni da se setim, kad sam zadnji put imao vremena da maštam.

  Kako izgleda vasa svakodnevica. Radni dan?

  -Ništa drugačije, pretpostavljam, od svakog gradonačelnika koji se trudi da svojim delovanjem i radom kao prvi čovek grada bude primer drugima. Od ranih jutarnjih časova pa do kasnog predvečerja sam u svom kabinetu, okružen saradnicima i ljudima iz službi Gradske uprave, tako da mi onih nekoliko časova u večernjem periodu ostaje za odmor uz TV i opuštanje sa porodicom.

  Da li se nekada zapitate,šta će vam sve ovo?

  -Mislim da se svako ko je odgovoran i savestan, u nameri da ne napravi grešku, može suočiti sa ovakvim pitanjima upućenim sebi. Na svaki zadatak gledam kao na politički i poslovni izazov, kome posvećujem maksimalnu pažnju. Možda je i to razlog da sebi ovakvo pitanje još nisam postavio.

  Kako se opuštate kada umorni posle posla ili službenog puta stignete kući?

  -Pomaže mi druženje sa onima koje najviše volim, a to je pre svega porodica. Oni se raduju svakom mom dolasku kući. Nažalost, sada najmanje boravima sa njima, zato je svaki trenutak dragocen. I kradem od života da budem što više sa njima. Ono što mi posebno prija je dobra mizika ili dobar fi lm da kući pogledam sa svojima.

  Na koje stvari ste u životu najviše ponosni?

  -Na svoju decu, pre svega. Na činjenicu da su izrasli u dobre ljude, vaspitane, obrazovane mlade sa osobinama na koje svaki roditelj može da bude ponosan. Ponosan sam na svoju porodicu ali ponosan sam i na činjenicu da mirne savesti svakog čoveka mogu da pogledam u oči, i svoje neistomišnjenike i one koji su sve ove godine bili moji „saborci“ deleći sa mnom i dobre i loše trenutke. Na mnoge svoje odluke sam ponosan, kao i na činjenicu da sam se trudio da pomognem svima koji su mi se obratili za pomoć. Može da me čini ponosnim i svaka moja odluka koja je uticala da građani Subotice žive bolje. Koje lekcije učite od svoje dece?

  -Da život treba gledati sa vedrije strane, definitivno.

  Koje vaše životne greške ne bi želeli da vam deca ponove?

  -Možda zvuči neskromno, ali potpuno sam iskren kada kažem da nemam velikih životnih grešaka i da se ne kajem ni jedne svoje životne odluke, naprotiv. Mogu samo da ih savetujem da je najvažnije u životu svakog čoveka njegovo obrazovanje, da budu pošteni ljudi, korektni prema sebi i prema drugima, i da se drže svoje reči. Jedina stvar koju bih rado promenio da mogu unazad, je da bih više vremena provodio sa svojim najbližima.

  Po čemu pamtite detinjstvo?

  -Moje rano detinjstvo vezano je za more, obalu i sva ona sanjarenja koja su karakteritična za ljude sa primorja, gde sam živeo tinejdžerske dana u Risnu. Noćnje šetnje pored plaža i sedenja do kasno uveče sa drugovima na nekoj klupi u parku uz zvuke gitare. Nismo imali kompjutere i „ajfone“ i bili smo upućeni jedni na druge. Dečiji nestašluci, moji i moga brata, isterivanje pravde pred roditeljima, prve simpatije i zaljubljivanja, druženje sa familijom... to je valjda nešto što svako od nas najviše pamti iz detinjstva.

  Koja je to pesma koja vam popravi raspoloženje?

  -Uvek aktuelne i neprevaziđene pesme Zdravka Čolića „Ostani“ i „Produži dalje“ uvek mi poprave raspoloženje... U koju narodnu izreku verujete? -„Ako drugog poštuješ za sebe ne brini“

  Volite li životinje i imate li kućnog ljubimca?

  -Volim životinje i imam psa.

  Spadate li u one ljude koji život gledaju sa optimizmom?

  -Nikada ne bih uspeo u onome što radim da nisam život gledao sa vedrije strane. Mnoge stvari čovek može da promeni, i jedino tako i može, ako sa optimizmom pristupaš svakom problemu i životu uopšte.

  Znate li koliko koštaju, mleko, hleb i jaja?

  -Da, naravno, jer odlazim u kupovinu, kada imam vremena.

  Ima li nešto što vas kao kamenčić u cipeli žulja?

  -Nikada me nije žuljao kamenčić u cipeli jer sam ga na vreme izbacio. U prenesenom smislu, probleme sam rešavao na vreme ne dozvolivši da „žuljaju“, jednako pristupajući i onim benignim i onim koji su pretili da prerastu u ozbiljne probleme.

  Od koga dobijate najkorisnije savete i kako podnosite kritiku?

  -Ne stidim se da kažem da najkorisnije savete dobijam od svoje supruge, najbližih prijatelja i saradnika, da svaku kritiku i sugestiju saslušam jer znam da su dobronamerne.

  Šta mislite, ko koga više kvari, politika ljude ili ljudi vlast?

  -Ne bih tako rezonovao jer u svakoj sferi imate poštene i čestite ljude, i one druge. Svaki čovek je individua za sebe, bez obzira da li je u politici ili se bavi nekim drugim poslom. Sve je do ljudi, dobrih i onih koji to nisu.

  Gradonačelnik ste Subotice, a Suboticu ne zovu uzalud – uspavana dama. Hoćete li uspeti da probudite ovu „damu“ da malo brže potrči? Gde je ključ razvoja Subotice. Da li je to Palić?

  -Čuo sam za taj naziv i uveren sam da će epitet „uspavane dame“ polako otići u zaborav i legendu. „Uspavana dama“ će da potrči a uskoro i da živi „sto na sat“. Ključ jazvoja jeste Palić i tu “bravu” već od iduće godine moramo početi da otključavamo. Moramo naći inostrane ili domaće ulagače da grade kompleks bazena, hotela i sve onoga što će Paliću vratiti nekadašnji prepoznatqivi sjaj, mondenske banje i atraktivnog letovališta Građani vam pišu i žale se na sve i svašta. Pročitao sam i jednom pismu koje vam je uputio izvesni Zoltan, traži od vas da rešite pitanje da golubovi ne „kake“ po fasadama grada. Imate li još neke neobične žalbe? -Primedbe su razne, ima i realih i nerealnih ali uveli smo po tom pitanju daleko veću disciplinu i trudimo se da svakoj primedbi ili pitanju građana odgovorimo u roku i konkretnije, dakle svakoj primedbi pristupamo jednako ozbiljno, bila ona veliki ili minorni problem za ljude.

  Koja vam je najveća radost u 2016.?

  -Najveća radost u godini na izmaku, svakao je činjenica da je moja ćerka Jovana završila školovanje i diplomirala na Stomatološkom fakultetu, što je najveći uspeh za svakog roditelja.

  Slavite li Božić i gde slavite Novu Godinu?

  -Naravno da slavim Božić, kao najveći hrišćanki praznik, a Novu godinu kao i Božić dočekaću u krugu porodice, što me posebno raduje.

  Milutin Mitrić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja