Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Škola sporta „SuTeam“
  Škola u koju se rado ide
  01.01.2017.

  Krajem 2009. godine osnovano je Udruženje građana „SuTeam“, koje se bavi pedagoško - sportskim radom sa decom predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Kormilar ovog tima od desetak sportskih stručnjaka je Srđan Dakić, profesor fizičkog vaspitanja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“. Kroz njihovu obuku prođe godišnje preko stotinu mališana.

  4808_1.jpg 

  Ideja se rodila na fakultetu, dok je spremao ispit – Osnove sporta mladih. Na njenom tragu je svakako bio i ranije, jer je kao dete prosvetnih radnika, dva profesora fizičkog vaspitanja Ilone u Gimnaziji i Stevana Dakića u MEŠC-u, takoreći odrastao u fiskulturnoj sali. Tako se i odlučio za Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu.

  - Na Fakultetu sam opet imao sreću da odmah vidim praktičnu primenu onoga što smo učili. Sa profesorima smo imali lep profesionalno drugarski odnos i ko god je od studenata hteo da radi dovoljno je bilo da im se obrati i nakon nekoliko telefonskih poziva imao je već za naredni vikend neki angažman u struci, trening, seminar, kamp...- priča Srđan o svom iskustvu sa Fakulteta. – Upravo tako, dok sam pripremao ispit iz Osnova sporta mladih rodila se ideja da sa roditeljima pokrenem sportski vrtić. Međutim, kada sam u Zakonu video šta je sve za to potrebno, potražio sam drugu mogućnost i nastalo je Udruženje „SuTeam“.

  Pokazalo se da je ideja itekako prihvaćena i danas nakon nešto više od sedam godina postojanja odavde odlaze neki novi budući uspešni fudbaleri, odbojkaši, gimnastičari, košarkaši, plivači, atletičari i u svakom slučaju, deca dobro razvijenih motoričkih sposobnosti i odnosa prema radu, sa razvijenim timskim duhom koji su dobrodošli u svaki klub.

  - Savremen način života doveo je do toga da deca svoje slobodno vreme uglavnom provode za računarom, tabletom, televizorom, mobilnim telefonom... Malo se kreću, gotovo nimalo bosa trče, skaču... Zato je hipokinezija sve prisutnija, deca su gojaznija, a mnogi imaju neki oblik telesnog deformiteta. Nedostaje druženje na vazduhu, penjanje po igralištima, trčanje po travi... A ono što se propusti u biološkom razvoju od rođenja do 18-20 godina ne može se nikada nadoknaditi – kaže Srđan koji to potkrepljuje zaključcima stručnjaka koji se bave zdravljem i razvojem čovekovog tela koji su se složili u tome da se sve nauke mogu savladati i u kasnijem životnom dobu, ali da se ono što se propusti u fizičkoj aktivnosti dok se čovek razvija nikada ne može nadoknaditi.

  Zato se u ovoj Školi sporta radi sa decom od 3 do 11 godina. Sa decom rade stručna lica, uglavnom profesori fizičkog vaspitanja i sportski treneri, a pri izradi plana i programa rada, redovne su konsultacije sa doktorima nauka iz oblasti sporta.

  - Škola je koncipirana tako da se radi tokom cele školske godine, počinje se u septembru a završava u junu. Deca su raspoređena po uzrastu, a jedan trener radi maksimalno sa desetoro dece. Počinjemo sa radom sa decom od tri godine i to je tzv. pripremna grupa koja ima treninge dva puta nedeljno i sa njima se radi kompletan motorički razvoj od pravilnog hodanja, trčanja, skakanja. Zatim se uvode i motoričke veštine zasnovane na igri s loptom i osnovni elementi široke lepeze sportova. Tako deca deca od četiri godine imaju dva treninga u fiskulturnoj sali i jedan u gimnastičkoj, dok deca od pet i šest godina takođe imaju tri treninga nedeljno od kojih su dva u fiskulturnoj sali a jedan na bazenu.

  Za decu od prvog do četvrtog razreda postoji mogućnost nastavka škole sporta i uvod u trenažni proces raznih sportova kroz Akademiju sporta.

  - Ove godine, nakon tri-četriri sezone rada Akademije imamo dvadesetak polaznika i nadamo se da će ovaj deo tek da se razvija – kaže Srđan.

  Tokom proteklih sedam godina Udruženje je svojom ozbiljnošću i profesionalnošću steklo brojne saradnike. Studenti Više trenerske škole ovde dolaze na praksu, vrtići traže prezentacije, Udruženje roditelja dece sa autizmom i „Kolevka“ savete... Uz podršku grada već pet godina se organizuju i Dečije olimpijske igre. Pored svega ovoga, oni su još pomogli mnogim školama i sportskim klubovima u vidu donacija opreme i rekvizita koje su obezbedili iz Holandije.

  - Mogućnosti su brojne, mesta za razvoj ima još mnogo – najavljuje Srđan i ostavlja nas u isčekivanju da iduće godine u ovo vreme vidimo šta su to i kako zamislili.

  Ipak, ono što je osnovno jeste ljubav prema deci, sportu, profesiji spojenoj u jednoj poslovnoj koncepciji koja nosi dobrobit svima.

  - Svi mi smo se tako i okupili, deca nam pune baterije i brišu brige s kojima nekada možda i dođemo. Jednostavno, ovaj posao mogu da rade samo ljudi koji vole sport, decu i život.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja