Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Posle tri neuspela tendera i tri neuspele aukcije
  Prodaje se nekadašnje „Carstvo dobre hrane“
  02.01.2017.

  Industrija mesa i konzervi „29. novembar AD” iz Subotice, nekada poznata u mesnoj industriji Jugoslavije kao „Carstvo dobre hrane”, prodaje se sedmi put, (posle tri neuspela tendera i tri aukcijske prodaje iz stečaja), po početnoj ceni od 105 miliona dinara.

  Stečajni upravnik je oglasio prodaju IMK „29. novembar AD“, industrijskog kompleksa u Subotici sa oko 50 objekata, po početnoj ceni od 105 miliona dinara. U ponudi su i maloprodajni objekti u Subotici i Bačkoj Topoli, po ceni od 1,16 i 4,6 miliona dinara, a rok za uplate depozita zainteresovanih kupaca je 19. januar 2017, dok je javno nadmetanje zakazano za 26. januar.

  4810_1.jpg

  Kako saznajemo, „Suboticagas“ je otpisao subotičkoj propaloj fabrici milionska dugovanja za gas, koja nikada ne bi bila naplaćena. Nekadašnji gigant nije preživeo tranziciju, kao neke manje mesne industrije, poput „AIK Bačka Topola“, „Neoplante“, „Carnexa“, „Gavrilovića“, a prednjačio je u izvozu konzervi i gotovih jela.

  Posle tri neuspešna tendera, usledio je stečaj i još tri neuspešne aukcije. Od tada, fabrika se prodaje u delovima, a prošle godine prodata je oprema. Sva pokretna imovina nekadašnjeg giganta data je u bescenje, za 48 miliona dinara, kako je saopštila Agencija za privatizaciju, u julu 2015. godine. Odbor poverilaca je pristao na tu cenu, iako je procenjena vrednost u oglasu iznosila 180 miliona dinara. „DT HANDELS GmbH“, iz Klagenfurta kupio je pokretnu imovinu u fabričkom krugu, magacinima i proizvodnji, mašine i opremu 7 pogona, laboratoriju, kao i transportna sredstva.

  Prošle godine u zakup na godinu dana, izdato je i poljoprivredno zemljište, površine 62 hа 97 аri i 62 м2, m koje obuhvata katastarske opštine Horgoš i Male Pijace. Zakup je istekao 31.10.2016. godine, prema podacima Ministarstva privrede.

  Zemljište vrednije od fabrike

  U maju 2009. godine preduzeće je otišlo u stečaj, ali posle šest neuspešnih prodaja, sada se tvrdi da budućeg kupca možda zanima samo zemljište. Sedamdesetih je najveća mesna industrija, proizvodila preko 50 000 tona proizvoda, imala klanicu za 1300 svinja i stotinak goveda.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja