Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Janković: Ombudsman Subotice dobro radi, pa je samo 300 pritužbi sa severa Bačke
  Građani očekuju odgovore i rešenja!
  04.01.2017.

  Zaštitnik građana Saša Janković, boravio je u Subotici, posle obilaska više gradova u Srbiji, da na tribini „Prava građana u Srbiji – na papiru i u stvarnosti “ proveri koliko su tačne pritužbe građana koje stižu do njega, a istakao je da u Suboticu nije došao kao kandidat za predsednika Republike, nego kao zaštitnik građana, iako, dva dana kasnije objavio je svoju kandidaturu!

  4820_1.jpg
  Zaštitnik građana Saša Janković

  - Iz Subotice sam dobio najmanje pritužbi, ali je oko 300 pristiglo na rad državnih i lokalnih organa, a odnose se uglavnom na ćutanje subotičke administracije, naveo je Janković, i pohvalio rad lokalnog ombudsmana Zlatka Marosiuka, jer smatra da je njegova aktivnost doprinela da manji broj primedbi bude upućen ombudsmanu u Beograd.

  Građanima u Novoj opštini je dva i po sata odgovarao na pitanja, a za „Subotičke novine“, Janković je ocenio da kao i svugde u Srbiji građani emotivno, nekad i sa dozom ljutnje očekuju da ono što piše u Zakonu i propisima, dožive i u svom životu.

  -Građani očekuju efikasnost organa Subotice, ne samo priču, već i rezultate i da Grad ima za njih prave odgovore i rešenja. Dakle, trebalo bi da prestanemo da pričamo o poslu i da radimo, rekao je Janković.

  O sličnosti sa problemima i pritužbama iz drugih gradova, Janković kaže, da je Subotica specifična po većem broju građana različitih nacionalnosti, povodom čega je imao sastanke sa nemačkim, mađarskim, hrvatskim i bunevačkim nacionalnim savetima.

  -Nacionalne manjine imaju sva prava kao i drugi građani, a specifičnost Subotice je da mnogi imaju i mađarske ili hrvatske pasoše, pa neki vide rešenje svojih problema u odlaske u te države. Mislim da to nije pravi put, ne treba odlaziti zato što nije sve kako mi želimo, već treba građanskim aktivizmom, svojim radom i insistiranjem kod nadležnih, da dovedemo sve u red. Mnogo ljudi odlazi, nije problem kada odu na bolje, već kada odlaze iz očaja ili beznađa. Mislim da bi tu nadu trebalo da im vratimo, jer ova vlast je dovoljna da to sve bude rešeno, rekao je Janković.

  Takođe je ocenio, da kod medija provejava možda veća doza razočaranja, nego među građanima.

  - To nije dobro. Ne može niko imati dugoročne koristi niti političkog interesa od ućutkanih medija, od novinara koji nemaju prilike da iskažu mišljenje ili prenesu informacije koje građanima trebaju. U mojim godišnjim izveštajima najvišim državnim organima o stanju u medijima, to se ponavlja, još nisam našao Grad u Srbiji u kojem lokalni mediji i izbliza imaju razloga da budu zadovoljni stanjem, rekao je Janković.

  Građani Subotice su pitali za probleme cene grejanja, nezakonitosti u privatizacijama fabrika, „Severa“, „Agrokombinata“,„Agrosemena“ i drugih, koje su oštetile akcionare i veliki broj radnika, oko problema infrastrukture i rada sudova.

  N. Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja