Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Morahalom i Subotica konkurišu zajedno u evropske fondove
  Gradiće kulturne centre u oba grada
  11.01.2017.

  Morahalom u susednoj Mađarskoj, poznat po banji „Sveta Eržebet“ koju posećuje veliki broj turista iz Srbije, i grad Subotica, imaju zajednički projekat u okviru kojeg je planirana gradnja dva kulturna centra, Srpski kulturni centar u Morahalomu i Mađarski kulturni centar na Paliću.

   4847_1.jpg

  Vlast u oba grada odlučila je da konkuriše u fondove Evropske unije zajedničkim prekograničnim IPA projektom vrednom 3,9 miliona evra. Odluka EU će biti doneta u februaru 2017. godine, a ako odgovor bude pozitivan srednom godine će početi gradnja i opremanje za šta prema dokumentaciji treba 36 meseci.

  Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma, je prilikom nedavnog susreta sa predstavnicima Srba u Mađarskoj i Bogdanom Labanom, gradonačelnikom Subotice, izjavio da se deo projekta odnosi na jačanje saradnje sa Novim Sadom, evropskom prestonicom kulture 2021. godine i aktivnostima u kojima bi taj grad bio više zastupljen u mađarskom pograničnom kulturnom i turističkom životu.

  - Saradnja sa Suboticom je iz godine u godinu uspešnija, a to vidimo i po povećanom broju turista. Srpski kulturni centar u Morahalomu bi imao i pravoslavnu kapelu jer želimo da se turisti iz cele Srbije kod nas osećaju kao kod svoje kuće i da imaju svoj kutak u kome bi se nalazio deo njihove kulture, duhovnosti i umetnosti – objasnio je Zoltan Nogradi.

  Iz Morahaloma su poručili da bi u SKC bile organizovane izložbe umetnika iz Beograda, Novog Sada, Subotice i drugih gradova, da planiraju književne večeri, izložbi, koncerte, druženja. Objekat bi imao veliku salu za 400 ljudi, prostorije za nacionalnu gastronomiju i kapelu. Postojali bi punktovi, takozvani trgovi za muzičke, plesne i likovne programe.

  - Srpsku kulturu smatramo jako dobrim brendom koji zajedno sa našim banjskim kapacitetom može da se proda kao izuzetan turistički paket – poručio je Zoltan Nogradi i dodao da se u Morahalomu svi trude da nauče srpski jezik, a da je radno vreme banje prilagođeno upravo turistima iz Srbije i radi se kada su srpski praznici jer tada ima najviše poseta.

  Zbog popularnosti ove banje pre nekoliko godina otvoren je i granični prelaz Ašothalom, najbliži Morahalomu, a prema statistici od pola miliona turista godišnje 40 odsto je iz Srbije.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja